18. října 2013

Podnikatelé se mohou těšit na méně regulací

Zástupci politických stran diskutovali v redakci HN na téma podpora firem a vytváření vhodných podmínek pro podnikání. Předvolební debata HN Zástupci politických stran diskutovali v redakci HN na téma podpora firem a vytváření vhodných podmínek pro podnikání.

 

PODPORA EKONOMICKÉHO RŮSTU 


HN: ČSSD má v plánu nově naformulovat investiční pobídky, aby přivedla zahraniční investory do projektů s vysokou přidanou hodnotou. Co si pod tím představit konkrétně? 

URBAN: Byl bych rád, aby investoři, kteří mají v České republice provozy s méně kvalifikovanou prací, postupně realizovali vývojové činnosti. Příklad je Škoda Auto. Právě na základě investiční pobídky u nás založila vývojové pracoviště, které slouží celému koncernu. 


HN: Jakou formu budou mít pobídky? 

URBAN: Půjde hlavně o daňové úlevy. 



HN: Jak se ostatním líbí podpora růstu přes investiční pobídky? 

KALOUSEK: Nikdy nebudou naše priorita, ale diskusi se nebráníme, protože všechny země soutěží o prestižní investory. Na druhou stranu, výhoda pro jednoho vždy znamená diskriminaci pro ostatní. 


JAN SKOPEČEK, EKONOMICKÝ EXPERT A KANDIDÁT ODS DO PS PČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI: Pro nás je nastartování růstu ve snížení regulace celé ekonomiky. Pobídky diskriminují skupinu podnikatelů, kteří jsou malí nebo střední a nedokážou si na ně sáhnout. Jsem k tomu skeptický, ale jsem ochoten se o nich bavit. 


PILNÝ: Investiční pobídky nejsou motorem, protože doba levných montoven a levné pracovní síly je prostě passé. Vidíme cestu v diverzifikaci, oborové i geografické. Potřebujeme byznysy, které na začátku mnoho nestojí, ale na konci hodně vydělají, a to nejde jen o IT. Chce to ovšem urychlit přenos aplikovaného výzkumu do komerční sféry. 


URBAN: S tím samozřejmě souhlasíme, jde o součást řešení problému. KROH: Za nás určitě ano pro investiční pobídky. Ale je třeba stanovit podmínky, aby byly cíleny do oblastí s vysokou nezaměstnaností a do odvětví s vysokou přidanou hodnotou. Co se týče daňových úlev, vázal bych je třeba na povinnost reinvestovat kapitál. 


JAN SKOPEČEK, EKONOMICKÝ EXPERT A KANDIDÁT ODS DO PS PČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI: Tohle ale není hlavní problém. Pokud nebudeme mít vzdělané lidi, jakákoli podpora a pobídka nám nepomůže, to by snad také mohlo najít shodu napříč politickým spektrem. 



HN: Zjevně ano, podle reakcí vašich kolegů. Pojďme tedy k podpoře malého a středního podnikání. Sociální demokraté hovoří o naplnění záruční a rozvojové banky, která by pak poskytovala výhodné úvěry podnikatelům. Jak by to fungovalo? 

URBAN: Peníze budou vyčleněny na projekty tak, aby se podnikatelé mohli hlásit ve výzvách. Hodnotitelské komise budou složeny z chytrých lidí z akademické sféry a podnikatelského sektoru. Co se týče odvětví, má jít například o nanotechnologie či velmi přesné strojírenství. 


HN: Kolik peněz byste do toho chtěli investovat? 

URBAN: Musíme si zanalyzovat státní rozpočet, kolik peněz bude k dispozici. Hlavně platí, že nechceme v žádném roce jít na deficit vyšší než tři procenta HDP. 


PILNÝ: Podle nás by stát měl hlavně nepřekážet. My máme v programu úvěry pro začínající podnikatele. Kam jdou státní dotace, nemůže být řízeno nějakou výzvou, vypsaným projektem, to bude ten podnikatel dávno mrtvý, protože peníze potřebuje dřív. Financování by mělo být průběžné. 


KROH: My chceme podstatně výrazněji přesunout čerpání eurofondů ve prospěch malých a středních firem. A zjednodušit pravidla a zrychlit hodnocení projektů. 


KALOUSEK: Nebezpečí, že se zavedení státní banky zvrhne v bankovní socialismus, je obrovské. Když půjde u výhodnějšího úvěrování o omezené projekty v rámci omezených prostředků a nebude to mít charakter komerční banky, pak to riziko není tak hrozné, abychom kvůli tomu šli na barikády. 


URBAN: Vy přece podporujete Českou exportní banku a podporu úvěrů. Toto je v podstatě stejný příběh.

 

JAN SKOPEČEK, EKONOMICKÝ EXPERT A KANDIDÁT ODS DO PS PČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI: Za ODS musím odmítnout jakoukoli státní banku, to je návrat před rok 1989. Levnější úvěry od státu navíc někdo musí hodnotit, to je podle mě cesta k obrovské korupci. Nedokázal bych pochopit, jak úředník nebo politik dokáže rozhodovat, jaký projekt je ziskovější a zaslouží si podporu. 


PODPORA EXPORTU 


HN: TOP 09 by chtěla podpořit vývoz přes Českou exportní banku. V programu stojí, že těm, kdo vyvážejí do perspektivních teritorií, by dala lepší garance přes Exportní a garanční pojišťovnu. Co jsou ta perspektivní teritoria? 

KALOUSEK: Jsou ve třetím světě, kde je možnost, že se český export chytne a bude se rozvíjet. Jedná se o Brazílii, Rusko, asijské trhy. Neříkáme ovšem nic jiného, než že chceme pokračovat v instrumentech, které už fungují. Chceme úvěrové rámce jen rozšířit. V oblasti třetího světa je samozřejmě důležitá otázka diplomatické aktivity, ale musím říci, že je naprosto nehorázný výrok pana Mládka z ČSSD, že ve jménu exportu máme přestat s exhibicí ochrany lidských práv v Rusku a v Číně. Ochrana lidských práv a svobod snad nikdy nebude ekonomicky obchodovatelnou veličinou. 
URBAN: U lidských práv bychom se neměli přiklánět k extrémním polohám, měli bychom se chovat mezinárodně a diplomaticky jako Němci. Ochrana lidských práv je důležitá, ale ekonomické zájmy také. My bychom neměli nést ten prapor, měli bychom se chovat uměřeně, diplomaticky. 


HN: Česká republika byla v otázce ochrany lidských práv na Kubě, v Číně či Bělorusku průrazným mluvčím evropských hodnot v unii. Má to podle vás skončit? 

URBAN: Ne, ale Černínský palác by měl přidat ještě jeden rozměr. Je vývozcem sametové revoluce, a to je v pořádku, ale měl by přidat i ekonomický rozměr. 


HN: Jak se dívají ostatní na posílení garancí na vývoz? 

PILNÝ: Prosperující podniky nemají problémy s tím, aby sehnaly úvěry od komerčních bank, ty drobné snížení úroku vůbec nepotřebují. Na to, abychom pronikali do Asie, je už pozdě, ale je tu Afrika a Jižní Amerika, kde potřebujeme kvalifikované ambasadory. Musejí tam sedět lidé kvalifikovaní, jazykově vybavení a dobře zaplacení, je nejvyšší čas, aby se tam dostali. 


JAN SKOPEČEK, EKONOMICKÝ EXPERT A KANDIDÁT ODS DO PS PČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI: Byla obrovská chyba rušit zastupitelské úřady právě v těch perspektivních zemích. Dnešní podnikatelé dovedou navázat kontakty v Německu, ale získat zakázku v Číně, v Rusku, na to je třeba, aby jim čeští ústavní činitelé otevírali dveře, jinak se tam nedostanou. Když tam přijede premiér nebo prezident s podnikatelskou delegací, reakce je úplně jiná, než když přijede jednotlivý podnikatel. Ani to podle mě není pravolevý problém, zkrátka českým exportérům na perspektivních trzích je potřeba pomoci. Kapitál České exportní banky klidně navyšme, není to sice tržní nástroj, ale zbytečných úřadů je tady více, s rušením institucí bych začal jinde. Lék to podle mě není, jakákoli exportní banka je jen bonbonek ke kvalifikované pracovní síle, stabilnímu právnímu prostředí a přijatelnému daňovému systému. 


KROH: Podle mě je každé teritorium perspektivní, pokud se s ním umí pracovat a máme tam šikovné lidi. Souhlasím s posílením zastoupení v zahraničí, udělejme obchodní mise pod hlavičkou ministerstva průmyslu. V ochraně lidských práv musíme být uměření, je nutné se jim věnovat, ale záleží i na tom, jakou formou to řekneme. Je potřeba slova vážit a neprovokovat. 


URBAN: Hlavně je důležité, abychom už nestrašili Španělskem a negativní budoucností, abychom hledali pozitivní kroky. Očekávání v ekonomice hrají svoji roli. Pojďme společně vrátit ekonomice úsměv a mluvme o tom, že to chceme. 

 


BYROKRACIE 



HN: Velký problém, který zatěžuje podnikatelské prostředí, je byrokracie. Minulé vládě se ji nepodařilo účelně odstranit. Jaké máte konkrétní návrhy na to, aby stát podnikatelům ulevil? 

JAN SKOPEČEK, EKONOMICKÝ EXPERT A KANDIDÁT ODS DO PS PČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI: Firmy dnes musejí posílat své výkazy na několik míst, proto zavedeme elektronické formuláře, které si mezi sebou budou předávat jednotlivé úřady. Podnikatel nebude muset běhat od jednoho ke druhému. 


KALOUSEK: Naše vlajková loď zjednodušování je jedno inkasní místo. Namísto dnešních tří výpočtů ze tří základů a posílání peněz na různá místa vypočítáte odvody z daně i veřejného pojistného z jednoho základu, odešlete sumu na jedno místo, stát si to rozdělí. Výhoda je kromě snížení administrativní zátěže i zlepšení kontrol. Kde dnes chodí tři, bude chodit jedna. Třetí věc jsou předpisy související s hygienou a bezpečností práce, tam jsou naprosto nesmyslné úřední šimly s vyplňováním i dodržováním. Chceme si sednout se Svazem podnikatelů i Hospodářskou komorou a výrazně to zjednodušit. 


URBAN: Omezení byrokracie není politické téma, na tom můžeme pracovat společně v rámci parlamentu. Jednotné inkasní místo je i záměr sociální demokracie. A finanční úřady by měly mít povinně jednotný výklad v celé zemi. Když finanční úřad v Čáslavi něco napíše, mělo by to platit i v Brně. 


PILNÝ: I my podporujeme projekt jednoho inkasního místa a další, které přispějí k elektronizaci. Druhá věc je komunikace, není možné předpokládat, že každý živnostník má datové schránky. Určitě souhlasím, aby se odstranilo to, co se dělá formálně, například víme, jak se dělá školení řidičů. KROH: Určitou úlevou pro podnikatele bude už změna legislativy v oblasti zakládání firem, to jde správným směrem. 

Ing. et Ing. Jan Skopeček

člen výkonné rady
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
krajský zastupitel