11. října 2013

Některé členy zajímal jen byznys

(Liberecký kraj) Rozhovor s lídryní liberecké kandidátky Občanské demokratické strany, starostka České Lípy, Hanou Moudrou.

Primátorka Liberce se nechala slyšet, že kdyby se do parlamentu dostala, že by si nechala primátorování. Jak by to bylo u vás?

Pokud zastupitelstvo neprojeví jinou vůli, jsem rozhodnutá své volební období dotáhnout do konce bez ohledu na to, jestli budu, nebo nebudu v parlamentu. Pokud budu zvolena, věřím, že se tento souběh funkcí dá zvládnout.

Dá se to zvládnout, protože je práce poslance nebo starostky jen taková brnkačka?

Brnkačka by to určitě nebyla. Všechno je o dobré organizaci práce a času.

Dvě práce znamenají dva platy. Vzdala byste se toho od města, třeba jako starosta Semil Jan Farský?

Je to všechno ještě daleko, ale přemýšlela jsem, že bych ho věnovala na nějaké sociální věci.

Nechci malovat čerta na zeď, ale může se stát, že se do parlamentu nedostanete. Budete příští rok znovu kandidovat na starostku?

To není malování čertů na zeď, to je jedna ze dvou možností, se kterou musí počítat každý z kandidátů. Moje konečné rozhodnutí, zda budu kandidovat a na jakém místě, bude záležet především na podpoře místní organizace ODS v České Lípě a samozřejmě také na podpoře mých nejbližších.

Já se ptal, jestli to chcete vy sama.

Ano a také místní organizace to chce. Ale jestli budu na prvním nebo na třetím místě se teprve ukáže.

Pojďme k něčemu jinému. Od kterého roku jste členkou ODS, a proč jste si vybrala právě tuto stranu?

Členkou jsem od roku 2000, protože tahle pravicová strana mi byla a stále je názorově nejbližší. I kdybych někdy z funkcí, které mám, odešla, do žádné jiné nevstoupím. Od dětství mě učili, že si za svým názorem musím stát, děj se co děj. Jinak ztrácím důvěryhodnost i sebeúctu.

Jaký je rozdíl mezi ODS tenkrát a dnes. Nejdřív, jak to vidíte vy sama, zevnitř strany.

Strana jako taková se nezměnila, stále je dvaadvacet let pravicovou stranou s jasně daným programem. Jenomže stranu tvoří lidé a někteří naši spolustraníci ji svým jednáním poškodili. Někteří z nich nechtěli plnit svůj program, ale spíš své sny a byznys.

A teď, jak si myslíte, že se od té doby změnil pohled veřejnosti, voličů, na vaši stranu.

Zřejmě proto je mnohem kritičtější.

Čím to je?

Pominu-li chyby jednotlivců, tak se ODS v posledních letech dopustila chyby odklonem od svých základních principů popsaných v Poděbradských artikulech. Důvodem byly ústupky v koaličním vládnutí při řešení ekonomické krize, která trvá od roku 2008, a pocit, že lze vyhovět všem. To byla ta nejpodstatnější chyba, a proto se teď snažíme našim příznivcům jasně a zřetelně říci, že všechna naše následná rozhodnutí podrobíme našim cílům pravicové politiky.

Nemyslíte si, že už toho dělení na pravou a levou politiku bylo dost? Že by se všichni měli starat o to, aby tady bylo lépe?

Souhlasím, že v koncepčních otázkách, které překračují horizont čtyř let, tedy jednoho volebního období, by se měl najít společný konsensus. To se týká především školství a zdravotnictví.

V ODS, nejen v ní, se hovoří o takzvaných kmotrech. Měla jste někdy pocit, že vaši stranu v Libereckém kraji, abychom nebyli příliš obecní, opravdu řídí lobbisté, kmotři, nebo jak se jim všelijak říká?

Vím o tom, že stranu v našem kraji řídí regionální rada. Krajskou ODS ani ostatní složky nikdy neřídili jiní lidé než řádně demokraticky zvolení představitelé. Vše ostatní jsou nepravdivé fámy.

Nevím, jestli tomu můžu tak úplně věřit. Mám docela dobré informace o tom, že krajské kandidátky vždy schvalovala úzká skupina podnikatelů.

Vaše informace jsou nepravdivé, nikdy žádná skupina podnikatelů kandidátku neschvalovala. Pokud by to byla pravda, tak v takové politické straně bych nebyla a jak vidíte, jsem stále člen ODS. Při vnitrostranických volbách jsem musela projít takzvanými primárkami v místním a oblastním sdružení, následně mne na lídra kandidátky navrhla regionální rada ODS. Na kandidátku jsem pak byla definitivně zvolena v tajných volbách na regionálním sněmu ODS, který čítá více jak 80 volených delegátů ze všech čtyř oblastí kraje kraje.

Co si myslíte o předvolebních televizních debatách? Není to podle vás přežitý formát, ze kterého si nikdo nemůže odnést názor, koho vlastně volit? Že to jen takové tlachání?

Z pohledu voliče jsou pro mne podobné debaty ukázkou toho, jak který kandidát dokáže diskutovat a reagovat na dotazy, jak se chová a jak působí. Proto je nepovažuju za úplně zbytečné tlachání. Ale zároveň musím přiznat, že pro mne osobně rozhodně nejsou vodítkem k tomu, abych se na základě podobné debaty rozhodovala, koho budu volit. Ostatně, u mě to vzhledem k politické příslušnosti nehraje roli. (úsměv)

Ptám se také proto, jestli si myslíte, že voliče nějaké debaty, názory jedinců, programy stran vůbec ještě zajímají?

Právo svobodně volit je hlavní součást demokracie a volič by měl hlavně sledovat program a podle toho se rozhodovat. Osobně se ale obávám, že většinu to už moc nezajímá, protože mají svých problémů až nad hlavu a mají pocit, že politikové jim jejich život pouze komplikují.

Umíte vyjmenovat čtyři Poděbradské artikule ODS?

Nedotknutelné soukromí, levný stát, nezadlužená budoucnost, solidarita zodpovědných. Chcete to podrobněji?

Ne, ať si to vaši voliči najdou sami. Ale máte jedničku. Vaše heslo na předvolební skládačce je: Je mnohem lehčí kritizovat, než mít pravdu. Popravdě řečeno tomu moc nerozumím. I ten kdo kritizuje, ji může mít.

To mi je líto, že nerozumíte, protože tento citát netvrdí, že ten, kdo kritizuje, nemá pravdu. Je to citát jednoho britského konzervativce (Benjamin Disraeli - pozn. redaktora) a myslím, že docela dobře vystihuje současnou situaci na naší české politické scéně, kde se kritika druhých stává volebním programem a na pravdu se zapomíná, protože je "mnohem lehčí kritizovat, než mít pravdu".

Stejně tomu nerozumím. Ale popřemýšlím. Jak odhadujete volební výsledky ODS? Myslíte si, že je možné získat dva mandáty, jako v minulých poslaneckých volbách, které ODS v Libereckém kraji vyhrála?

Nenuťte mne prosím odhadovat. Vždy jsem dělala věci ve víře, že pokud je dělám poctivě, pak se to musí prostě někdy vrátit. A já dělám politiku poctivě.

Podle některých politologů se ODS řítí do politického záhrobí. Dejme tomu, že mají pravdu. Jak by měla, podle vás, vaše strana tento pád zastavit?

Jedině tím, že si budeme důsledně stát za naším programem.

Napadá vás nějaké heslo, nějaká věta, kterou byste shrnula svoji vizi a nalákala voliče, aby přišli volit právě vaši stranu?

Ve čtyřech artikulech ODS je vše, co považuji za to nejlepší a nejdůležitější, co můžeme nabídnout voličům, kteří se hlásí k demokratické pravici. Nepodléhejme populismu a falešným slibům, které nejdou splnit.

(Autor: Jan Šebelka)

Mgr. Hana Moudrá