8. října 2013

Snažíme se o změnu a věřím, že nás voliči podpoří

"Snažím se směřovat ODS jiným směrem, než kráčela za mých předchůdců. K lepší diskusi, otevřenosti a komunikaci s voliči. Chci, aby strana byla moderní. I proto jsme sáhli po netradiční kampani, kterou u nás ještě nikdo nedělal, ale ve světě je standardní. Snažíme se o změnu a věřím, že nás v tom voliči podpoří."

Preference ODS nejsou měsíc před volbami příliš povzbuzující. Dá se vůbec současný trend ještě změnit? 

Průzkumy nepřeceňuji ani nepodceňuji. V každém z nich stranám vycházejí úplně jiná čísla. V posledním průzkumu STEM, který je považován za velmi seriózní, jsme zaznamenali 12,5 % a byli jsme třetí za ČSSD a KSČM. Pro mě všechny ukazují dvě věci. Za prvé, že po volbách tu může vzniknout velmi silné spojenectví ČSSD, komunistů a zemanovců, které by mohlo dosáhnout i na ústavní většinu. Tomu by pravicoví voliči měli zabránit. Za druhé, že pravicoví voliči by měli dobře zvážit, jestli drolit dál hlasy na pravici a volit uskupení, která pravděpodobně skončí mimo Sněmovnu. Tímto budou propadlé a v přepočtu získá jejich část bohužel levice. 

Političtí konkurenti vyčítají ODS tzv. kmotrovství. Je možné se proti takové nálepce vůbec bránit? 

Jen velmi složitě. Je to dnes už mediální rétorika často bez reálného základu. Ale zavedli jsme si ji ústy Mirka Topolánka sami a někteří ji pak využívali i v rámci bojů uvnitř ODS. To slovo se tak za poslední roky totálně zprofanovalo. Když chtěl někdo někoho očernit, řekl o něm, že je kmotr. Když se v politice potřeboval někdo zbavit vlastní odpovědnosti, řekl, že za selhání mohou nějací kmotři. Posunulo se to někdy až do téměř úsměvné roviny, jako byli za vlády KSČ legendární "oni" nebo po revoluci zase "temné síly" nebo "staré struktury". Dnes jsem si jist, že politický vliv v ODS mají jen ti, kteří také mají reálnou politickou odpovědnost. 

Slibů už slyšeli voliči od politiků na všech úrovních dost. Čím je chcete oslovit a získat zpět pošramocenou důvěru? 

Zdědil jsem ODS po Petru Nečasovi a Mirku Topolánkovi ve složité situaci. Za poslední roky nás opustilo mnoho sympatizantů. Nesplnili jsme všechny sliby, vládli jsme ve složitých koalicích a nevyhýbaly se nám skandály. ODS se v tomhle musí změnit. Vím, že ztracenou důvěru nezískáme přes noc. Ale snažím se směřovat ODS jiným směrem, než kráčela za mých předchůdců. K lepší diskusi, otevřenosti a komunikaci s voliči. Chci, aby strana byla moderní. I proto jsme sáhli po netradiční kampani, kterou u nás ještě nikdo nedělal, ale ve světě je standardní. Snažíme se o změnu a věřím, že nás v tom voliči podpoří. 

Vstoupili jste do volební kampaně s heslem Volím pravici. Část voličů váš slogan určitě vyslyší. Nemůže se ale stát, že jejich hlasy na váš úkor získají další pravicové strany, zejména TOP 09 či ANO 2011? 

TOP 09 není naším primárním soupeřem. Do Sněmovny se jistě dostane a věřím, že bude naším partnerem a spojencem. ANO se sice tváří jako pravicová strana, aby získala právě hlasy zklamaných příznivců ODS, ale to, že ji založil podnikatel, nemá s pravicovostí nic společného. Stačí se podívat na její kandidáty, kteří jsou vesměs velmi levicového smýšlení. Naproti tomu je ODS, přes všechny své chyby, nedostatky a přešlapy, jedinou stranou, která tady 20 let hájila a prosazovala pravicové hodnoty, svobodu jednotlivce a malý stát. Nebyl to Karel Schwarzenberg v triku Strany zelených, ani lidovec Mirek Kalousek se sociálně-tržním hospodářstvím. U ODS volič ví, že pravicové hodnoty bude prosazovat i nadále a neuhne z nich jen proto, že to bude právě výhodnější. 

(Autor: Vladimír Vácha)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města