7. října 2013

Obce a kraje už vláda posílila, teď má mít jiné priority

Rozhovor s lídrem středočeské kandidátky ODS Petrem Bendlem pro deník Právo.

Navrhnete omezení poslanecké imunity? 

Minulá vláda poslaneckou imunitu omezila na dobu mandátu. ODS navíc určitě navrhne, aby v případě, že bude poslanec právoplatně odsouzen k nepodmíněnému trestu, přišel o poslanecký mandát. 

Má být posilována role, a tedy i rozpočty krajů a obcí, na úkor centrálního rozpočtu? 

Bývalá vláda rozpočty obcí i krajů posílila. Stát se teď má věnovat jiným prioritám. 

Politici se shodují, že největším problémem regionu je doprava, ale zlepšení není příliš vidět. Jaký máte plán na zlepšení dopravy v Praze a ve středních Čechách vy? 

Doprava je v kompetenci krajů. V době, kdy na kraji vládla ODS s koaličními partnery, byly investice do silnic naší prioritou. Výdaje byly v r. 2008 na úrovni 1,7 mld. Dnešní vedení kraje hospodaří tak, že kraj patří k nejzadluženějším v ČR a výdaje do silnic má na úrovni 800 mil. Kč. Recept je jednoduchý - chovat se jako řádný hospodář a nevyhazovat peníze za populistické, nesmyslné projekty. 

Preferujete jako cestu ke snížení státního dluhu a schodku rozpočtu zvýšení daní a neomezování výdajů, nebo omezení výdajů? Které výdaje by se měly snížit? 

Ve funkci ministra zemědělství se mi podařilo snížit provozní výdaje MZe o více než 2,1 mld. Kč a v tom je skryta i má odpověď. Stát by měl snižovat byrokracii a nadále dělat opatření, která zlevní jeho chod a zachovají šanci investovat. Jsme dostatečně poučeni z minulého období, žádné zvyšování daní už ODS nepodpoří. 

Jste pro zrušení zdravotnických poplatků? 

Ne. Měli bychom budovat systém, kde, abychom měli na vysoké náklady u léčení závažných nemocí, jako je rakovina, budeme přispívat tím, že si např. na léčení chřipky přispějeme sami. 

Je podle vás v ČR nezávislá policie, státní zastupitelství a soudy? 

Jsou nezávislé na státní moci, ale jsou to jenom lidé, a tak někdy jsou závislí na jiných lidech. 

Omezili byste výplaty soc. dávek, případně stanovili byste podmínky pro jejich výplatu? 

Jsem přesvědčený, že sociální dávky mají pomáhat tam, kde se člověk nezaviněně dostal do těžké finanční situace. Solidarita s nemocnými a slabými musí v normální společnosti fungovat, ale tam, kde dochází ke zneužívání systému, bych razantně krátil výdaje. Pokud někdo pracovat může a nepracuje, nemůže se mít stejně dobře jako někdo, kdo pracuje. 

(Autor: Radek Plavecký)

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
lídr středočeské kandidátky ODS