2. října 2013

Za koaliční ústupky jsme zaplatili krvavou daň

"Chceme stát, který příliš občanům nezasahuje do jejich života a nezatěžuje je zbytečnou byrokracií. Na druhou stranu, když se člověk ne vlastní vinou dostane do neřešitelné situace, musí mu být stát oporou, nabídnout mu pomocnou ruku."

Jak se chcete ve volební kampani odstřihnout od minulosti ODS, především od poslední vládní koalice, kde vaše strana hrála hlavní roli?

Připouštím, že jsme koaliční vládu chtěli tak udržet, že jsme zašli s našimi kompromisy až příliš daleko. Nabourali jsme svůj program do té míry, že to určitě nebyla správná cesta. Za ústupky koaličním partnerům jsme zaplatili krvavou daň, je to pro nás velkým poučením. Vracíme se ke kořenům, aby byla pravicová politika tím, čím byla před šesti osmi lety.

Jak lze ten návrat ke kořenům stručně charakterizovat?

Chceme stát, který příliš občanům nezasahuje do jejich života a nezatěžuje je zbytečnou byrokracií. Na druhou stranu, když se člověk ne vlastní vinou dostane do neřešitelné situace, musí mu být stát oporou, nabídnout mu pomocnou ruku. Chceme se navrátit k politice, která bude občanům přinášet prospěch, především střední třídě. Všem občanů se musí dostat kvalitní služby od státu. Lidé, kteří odmítají pracovat, s naší podporou ale nemohou počítat. Chceme stabilní podnikatelské prostředí, stabilní podmínky a prostředí pro vzdělávání dětí a mládeže, chceme, aby se tu občané cítili bezpečně.

To volič slyšel už mnohokrát. Čeká řešení problémů ve svém regionu.

Jsou krajská témata, která můžeme, i ta, která nemůžeme ovlivnit z parlamentních lavic. Krajskou dopravu neovlivníme, krajské nemocnice taky ne. Na druhou stranu stavbu R35, která je páteřní komunikací a významem celorepubliková, ovlivnit můžeme. Ať se do Parlamentu dostane kdokoliv z nás, tak si bude hlídat, aby v plánech zůstala R35 na prvním místě.

Jaký čekáte výsledek?

V minulých volbách jsme měli 19 procent hlasů a tři mandáty. Teď se naše preference pohybují kolem 12 procent, doufám tedy alespoň ve dva mandáty. Byl by to velký úspěch.

(Autor: Zdeněk Seiner)

Ing. Radim Jirout, MBA