27. září 2013

Miroslava Němcová: s čím jde do voleb jednička ODS

Byznysmeni vidí, že se moc přesouvá jinam, takže si hledají místečko jinde, tvrdí o "politických podnikatelích" místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v pátém díle seriálu předvolebních rozhovorů MF DNES s lídry kandidujících stran a hnutí.

Vaše heslo zní: Volím pravici. Co je pravicová politika? Zvyšování daní?

Ne. Pravicová politika je nechat občana dýchat a nechat ho spoléhat se na své vlastní síly a co nejméně mu zasahovat do života. Vím, je nám teď hodně podsouváno, že jsme v té citlivé otázce daní selhali. Ale když se podíváme na krizový vývoj v Evropě, tak i s tím, že jsme zvýšili daně, jsme prošli jako země slušně.

Německo tou krizí prošlo mnohem lépe než my a daně tam nezvýšili. Vy jste zvýšili přímé i nepřímé daně a zpronevěřili se téměř všemu pravicovému.

To kategoricky odmítám. Podíváme-li se na postavení České republiky v Evropě, tak by to zpronevěření se správné správě muselo vypadat jinak. To bychom museli být na chvostu takových ukazatelů, jako je míra zadlužení naší země, jako je míra nezaměstnanosti. Nebičujme se pořád. Žijeme ve velmi dobré době a krizovým obdobím jsme prošli dobře.

Tou dobrou dobou myslíte fakt, že jsme letos v únoru měli nejvíc nezaměstnaných v historii ČR?

Nezaměstnanost je veliký problém, to nikdo nezastírá. Jsme sedmí či osmí v míře nezaměstnanosti v rámci zemí EU, to zase není tak špatný výsledek. Neříkám, že půl milionu a něco lidí bez práce je cosi, s čím máme být spokojeni, ale chci odvrátit tu tezi, že vše, co ta vláda udělala, bylo špatně.

Vaší vládě se podařilo snížit úroky, za které si Česká republika půjčuje, protože jsme vnímáni jako stabilní země. Myslíte, že se vyplatilo vyměnit ten dobrý pohled na Českou republiku zvenčí za to, že se u nás zřejmě významně prodloužila recese a že se zvýšila nezaměstnanost?

Když se podívám na ty úrokové sazby za ten státní dluh, tak se to vyplatilo. Je velký rozdíl, zda si země půjčuje za dvě procenta, což je teď ta úroková sazba, nebo za víc. Znamená to ušetřené desítky miliard.

Tím chcete říci, že ta směna je v pořádku?

Z dlouhodobého hlediska se to vyplatí.

Včetně zvýšení daní?

Byl to krok, pro který se tehdy vláda rozhodla. V celkovém součtu to nebylo tak špatné.

Na začátku nejdelší recese v historii ČR, která vznikla na sklonku roku 2011 v návaznosti na dluhovou krizi Evropy, jste měli všechny trumfy v ruce. Česko mělo v pořádku banky, bylo navázané na Německo, které recesí prošlo dobře, přesto jsme se s ní dokázali vypořádat až teď. Proč?

Každý, kdo vládne, nese zodpovědnost. Já jsem uvedla ty plusy. Nemůžeme hodnotit vládu tak, že si vypíchneme jednu věc, kterou neudělala dobře, a nedáme to do porovnání s tím, co udělala dobře.

Slovensko, Polsko, Německo tím prošly podstatně lépe a my jsme na tom byli v regionu nejhůř...

Když se podíváme na průměrné platy, tak všechny postkomunistické země mají nižší průměrný plat, než má Česká republika.

To však není nic nového. Chcete říci, že máme být rádi za něco, co je, i když to třeba mohlo být lepší?

To ne. Ale jestliže jsme ani v tomto ukazateli nepropadli, tak to prvenství není samo sebou.

Cenou za to, že koalice prosadila zvýšení daní, bylo vedle kauzy tří přeběhlíků, mimo jiné i zpětvzetí Pavla Béma do strany, odkud jste ho vyobcovali za jeho kontakty s lobbistou Romanem Janouškem. Stálo to za to?

Vím, že Pavel Bém je brán jako příklad toho, co má na ODS strašit. Zpět ho ovšem přijalo místní sdružení na základě té vnitřní demokracie, kterou my ve straně máme. Nemyslím si, že podle Pavla Béma má být posuzována celá ODS. Na kandidátkách do těchto voleb máme od prvního do posledního místa lidi, kteří se mohou nejen postavit před voliče, ale kteří mohou i obstát.

Jste připraveni vysvětlovat v kampani občanům, kteří i kvůli prodloužené recesi mají míň a míň peněz, takové otázky, jako proč podnikatel Ivo Rittig dostává 30 haléřů z každé jízdenky na hromadnou dopravu v Praze?

Ne, to já v žádném případě neobhajuji. Toto je předmětem vyšetřování a musíme si na ten výsledek počkat.

Jak podle vás přišel Bémův lobbista Roman Janoušek ke dvěma miliardám na účtech ve Švýcarsku?

Ale to já přece nemůžu vědět.

Shodneme se alespoň na tom, že problém ODS tkví v tom, že na určitých jejích politicích parazitovali lidé z podnikatelské sféry?

Nevím, zda použít slovo parazitovali. Ale tak jako jiné velké politické strany přitahují lidi z byznysu, protože se prostřednictvím státních projektů dají získat peníze, tak je určitě přitahuje i ODS.

V kampani nastavujete svou tvář za celou ODS, jste si jistá, že už na vrcholné politiky ODS v současné době žádní političtí podnikatelé, jak sami sebe rádi označují, přisáti nejsou?

Já o žádném nevím.

A věděla jste, že tu ti lidé z byznysu na vaše politiky napojeni byli?

Četla jsem v novinách o propojení Romana Janouška s Pavlem Bémem, Pavel Bém to odmítal. Četla jsem i jiná jména. Já při všech jednáních, která vedu na hlavní kanceláři ODS, v Poslanecké sněmovně, jsem se nikdy s těmito lidmi nestýkala. Nevím, kdo z vrcholného vedení strany by se s nimi stýkal.

Říkala jste, že není správné plivat na Nečasovu vládu jen špínu, že byly věci, které udělala dobře. Ale i váš program vás částečně usvědčuje, že jste si vědomi toho, že některá opatření nebyla zrovna šťastná. Nečasova vláda zavedla tažení proti takzvanému švarcsystému, nyní v programu píšete, že to chcete zmírnit. Bylo to tedy špatně?

Ale my přiznáváme, že se nám ne všechno povedlo. Žádná vláda neudělá všechno dobře. Je správné říci, že se nám tohle nepovedlo, a udělat to, co je lepší.

Máte v programu něco, čím chcete pomoci živnostníkům, jejichž valná část vás volila?

Pro živnostníky jsme uhájili možnost odpočtů z daňového základu formou paušálů proti velkému tlaku TOP 09. Toto chceme zachovat. Pro absolventy škol, kteří se chtějí pustit do podnikání, chceme prosadit dvouletou úlevu na daních z příjmu, pokud jejich roční obrat nepřesáhne milion korun.

Plánujete podporovat mladé rodiny i jinak, slibujete jim úlevy při koupi vlastního bydlení. Nepřipadá vám to jako z dílny KSČM? Je přidávání dalších regulí do ekonomiky něco, co od vás pravicový volič očekává?

Já si za tímto impulzem k nákupu vlastního bydlení a k získání první práce stojím. Podívejme se na evropská čísla, kolik mladých je nezaměstnaných. To je asi ten nejvarovnější trend, který v Evropské unii je. Můžeme si říci, že se vyřeší sám, ale tomu nevěřím.

Co je podle vás hlavní téma těchto voleb?

Tím prvním je určitě znovuzískání důvěry občanů v politiku, to je to nejhorší, co je trápí. Já si skoro nemyslím, že je tolik trápí ty pohyby daní.

Opravdu si myslíte, že lidi netrápí, kolik mají v peněžence?

Ale trápí. Když však vnímám ty nálady ve společnosti, tak lidé hodně nadávají na úroveň politiky, na schopnost ten stát řídit. Druhé téma voleb je, zda tu převáží levice a po krajích, Senátu a Ústavním soudu ovládne i Sněmovnu.

Levici lidé volí proto, že mají plné zuby krize a šetření, chtějí víc pro sebe. Jaký má vaše strana recept na oživení ekonomiky?

Je pravda, že slyším od lidí výtky, že už se jim šetřit nechce. Ale ono to jinak nepůjde, protože jít cestou dalšího zadlužování, které nabízejí sociální demokraté, není správné. Oživení ekonomiky může přijít ve chvíli, kdy stát zmírní byrokracii, jak pro firmy, tak pro občany.

Snížení administrativy strany slibují voličům před každými volbami, vy jste s roční přestávkou vládli osm let, ministerstvo žádné nezmizelo. Proč vám to teď lidé mají věřit?

Nezmizelo ministerstvo, ale ubylo úředníků a nákladů na ně. To jsou prokazatelná čísla. Slib jsme dodrželi.

Přečtu vám jeden citát: "Pokud se ptáte, zda má být Miroslava Němcová předsedou, který řeší ekonomická témata, tak tam bych si troufl říci, že ta pozice by jí seděla výrazně méně než pozice první dámy ve straně." To jsou slova úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby. Váží si vás vůbec?

Nebudu komentovat, co kdo řekne o svém kolegovi do novin. Soustředím se na volební kampaň. Rozhodnutím výkonné rady jsem jejím lídrem, mám velkou odpovědnost a nebudu ji rozptylovat tím, že má někdo z kolegů takový či makový názor. To si řekneme až na kongresu po volbách.

Jaký máte vztah s panem Kubou?

Velmi pracovní.

Nebojíte se, že vás pan Kuba a další po volbách odstaví?

Když jdete do voleb v situaci, kdy padla vaše vláda, nesete s sebou velké riziko. Jsem si ho stoprocentně vědoma, přesto do toho jdu a ničeho se nebojím.

Řekněte nám tři důvody, proč by vás teď měl pravicový volič volit?

Jak už jsem řekla, vybrali jsme na kandidátky solidní lidi. Museli jsme se vypořádat s tím, že se na nás nalepili různí byznysmeni, kteří chtějí profit pro své firmy. Ti teď vidí, že se moc přesouvá jinam, a už se od nás odlepili a hledají si místečko někde jinde. A třetí důvod je ten, že jsme stabilní stranou s třiadvacetitisícovou členskou základnou. Nejsme stranou vytvořenou někde v kanceláři, kdy si někdo vzal několik svých zaměstnanců a pak si najal líbivé tváře v divadlech, za kterými není nikdo, kdo by je vedl k zodpovědnosti.

Děsí vás volební preference ODS? Jste kolem sedmi procent...

Dívám se na ně střízlivě. Zažila jsem spoustu průzkumů, kdy pak realita byla diametrálně odlišná.

Jsou nejnižší v historii ODS. Kdo a co za to může?

Je to určitě důsledek toho, že padla vláda, a okolností, za jakých padla.

A děsí vás preference jiných stran?

Zneklidňují mě preference stran, které jdou proti politickému systému. Hovořím o straně ANO. Jsem přesvědčena, že to žádná strana není, nemá členskou základnu, nevím, jak sestavoval Andrej Babiš kandidátní listiny, kdo ty lidi vybral a podle jakých kritérií. Vadí mi to proto, že je to pokračování jiné nesystémové strany, což byly Věci veřejné. Tady jsou ještě varovnější signály než u Věcí veřejných, a to ty peníze, které má Andrej Babiš k dispozici. Tohle je velké varování a téma těchto voleb: Je možné, když mám velkou ekonomickou sílu, vedle toho jsem si obstarala velkou mediální sílu, si k tomu pořídit ještě velkou část politiky?

Ale vy jste s Věcmi veřejnými vládli. Dokážete si představit totéž s hnutím ANO?

Já v žádném případě. Podruhé bych do takového rizika nešla.

(Autor: Jana Blažková Jaroslav Mašek)

Miroslava Němcová

volební lídryně ODS