24. září 2013

Online rozhovor

V úterý dopoledne na otázky čtenářů serveru novinky.cz odpovídal úřadující předseda ODS Martin Kuba v moderovaném online chatu.

 
Co budete dělat proti zneužívání soc. dávek a zda máte v plánu zastropovat tyto dávky, omezit počet dětí, na které se přispívá, a jak regulovat příchod cizincu, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou?  
 
Hezký den všem čtenářům Novinek. Vyplácení sociálních dávek budeme vázat na veřejně prospěšné práce, nelze, aby někdo, kdo nepracuje, se měl téměř stejně jako někdo, kdo musí chodit do práce. Dávky na děti budeme vázat na nutnost školní docházky, nezodpovědní rodiče nemohou počítat s naší podporou. Diskuse o zastropování je určitě možná, rozhodně nebudeme tolerovat stav, kdy by počet dětí v rodině měl být zdrojem příjmů ze sociálních dávek. 
 
Dobrý den. Myslíte si, že se po těch všech aférách a ostudách můžete ještě překročit pětiprocentní hranici pro vstup do PSP? 
 
Jsme si vědomi, že ODS určitě v minulosti neudělala vše správně a že se nám nevyhly ani konkrétní aféry jednotlivých lidí, ale přesto jsem přesvědčen, že je to strana s dvacetitříletou tradicí, která má více než 21 tisíc členů, kteří jsou poctiví a slušní lidé. Jsem přesvědčen, že česká demokracie stabilní a tradiční a pravicovou stranu potřebuje. ODS udělala v minulých měsících řadu změn včetně nových tváří na našich kandidátkách, kterými chceme obnovit důvěru voličů. Jsem si jist, že to není práce na pár týdnů, ale přesto si myslím, že ODS do Poslanecké sněmovny patří, a jsem přesvědčen, že to v těchto volbách prokáže. 
 
Dobrý den, v minulých dnech jsem s manželkou četl názory ODS na domací porody. Byly dost radikální a odmítavé. Zřejmě je prezentoval pan Cabrnoch. Jaké je Vaše stanovisko k této otázce. Děkuji.
 
Jako lékař a anesteziolog, který u řady porodů v nemocnici byl, je můj názor na domácí porody poněkud zdrženlivý. Jsem přesvědčen, že mohou nastat komplikace, kdy o tom, jestli nově narozené dítě přežije, nebo ne, rozhoduje každá vteřina, zkušenost lidí, kteří jsou u toho přítomni a zázemí, které mají k dispozici. Nikdy dopředu neumíte vyloučit všechny komplikace, které mohou nastat a skutečně jsou situace, kdy bez odborného zázemí a rychlé reakce lékařů dítě buď nepřežije a nebo může být postižené na celý život. To jsou rizika, která u domácího porodu neumíte nikdy dopředu vyloučit. 
 
Co říkáte případnému angažování Miroslava Šloufa ve Vaší předvolební kampani? Zdá se, že bude "volný" a je veřejně známo, že v minulosti již významným způsobem ODS pomohl při 2. volbě prezidenta Václava Klause... 
 
To jste mě pobavil, ale vážně. Myslím, že vzhledem k odlišným politickým názorům a historii je jakékoliv angažmá pana Šloufa v rámci naší kampaně skutečně spíše sci-fi. 
 
Dobrý den, před volbami slibujete, co všechno uděláte, ale proč jste to neudělali, když jste byli sedm let ve vládě, jak vám máme teď věřit. Slibovali jste boj s korupcí a nejvíce zkorumpovaná je ODS. 
 
Je nutné říct, že jsme vždy vládli v poměrně komplikované koalici. Od roku 2006 se Stranou zelených, která je stranou spíše levicovou, a nyní s TOP 09 a Věcmi veřejnými, které nebyly politicku stranou, ale spíše podnikatelským uskupením v politice. Vím, že je to voličům těžko sdělitelné, ale vládnutí v takových koalicích je velmi problematické, protože na jakékoliv změny potřebujete v Poslanecké sněmovně přes sto poslanců a ty bez těchto koaličních partnerů nemáte k dispozici. Přesto ODS v koalici například ubránila zachování paušálů pro podnikatele, zabránili jsme zvýšení firemních daní, které navrhoval koaliční partner. Ale na vaši otázku si dovolím poznámku, že z mého pohledu by bylo mnohem lepší, kdyby v České republice buď vznikaly silné pravicové nebo silné levicové vlády, složené ze stabilních etablovaných politických stran. K tomu je ale potřeba volebního systému. 
 
Jste vystudovaný lékař. Proč se nevěnujete této profesi a vstoupil jste do politiky? 
 
Ano, máte pravdu. Jsem lékař a pracoval jsem jako antesteziolog na kardioanestezii a přitom na záchranné službě v Českých Budějovicích. V roce 2008 jsem byl zvolen náměstkem hejtmana Jihočeského kraje. Tento post se mi ještě dařilo kombinovat s mou profesí, ale od roku 2011, kdy jsem se stal ministrem průmyslu a obchodu, už tato kombinace nebyla časově možná. Přiznám se, že mi medicína někdy chybí a zvláště proto, že v oboru, který jsem dělal, vidíte výsledky hned a víte, že děláte smysluplnou práci, což se v politice ne vždycky daří. 
 
Dobrý den, kdo podle Vás připadá v úvahu, abyste s ním uzavřel případnou koalici. Děkuji. 
 
Pro nás je rozhodně nepřijatelná koalice s KSČM. Po zkušenostech z minulých koalic, kde ODS podle mého příliš ustoupila ze svých programových priorit, které slibovala voličům, si neumím představit jakoukoliv koalici, kde bychom nedokázali prosadit určité programové priority, s kterými ODS jde do voleb. Uvidíme, jak bude Sněmovna naskládána. Myslím, že o koalicích je třeba jednat až po volbách, ale za nás například vidím jako rizikový subjekt ANO, ve kterém se potkávají lidé levicově smýšlející až po lidi s pravicovými názory. Myslím, že pan Babiš bude mít velký problém, aby se tento subjekt choval politicky jednotně. Obávám se, že je čeká podobný osud, jako potkal Víta Bártu a Věci veřejné. Bohužel tyto subjekty, které vyvolávají před volbami velká očekávání voličů, často pak spíše vedou k větší frustraci, když se na politické scéně reálně objeví. 
 
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli se nestydíte za chování svých spolustraníků. Abych byl konkrétní - třeba účelová svatba pana Nečase - jak víme, osoby blízké nejsou povinny vypovídat, což se dle zpráv již dnes stalo. Děkuji za odpověď. 
 
V každé politické straně občas dojde k selhání konkrétních jedinců. Tomu se prostě neumíme vyhnout. Je to stejné jako v každé společnosti a já jsem nikdy netvrdil, že se to ODS nestalo nebo nemůže stát. Přesto tvrdím, že ODS je stranou naprosté většiny slušných, poctivých a pracovitých lidí. Co se týče "účelové" svatby, o jejich důvodech příliš nevím a ani jsem nevěděl, že se Petr Nečas bude ženit. Ale myslím, že osoby blízké jsou definovány už partnerským vztahem. Tedy i bez svatby by podle mého proti sobě nemuseli vypovídat. 
 
Přeji Vám hezké dopoledne. Tradičně jsem v minulosti volil ODS, ale v posledním volebním období mi výrazně vadila nejednota vašich poslanců, která vedla k mnoha krizím. Chápu, že poslanec není ovce, ale kvůli rebelství až vyděračství některých poslanců ODS v klíčových okamžicích se pro mě ODS stává nedůvěryhodnou stranou. Co s tím hodláte dělat? 
 
Hezké dopoledne. Máte pravdu, že nejednota poslaneckého klubu je v politice velkou chybou. Je to stejné, jako když hráči nějakého sportovního klubu, kterému fandíte, "pustí" soupeřům zápas. Mě to také trápí. Z toho důvodu jsme se všemi kandidujícími poslanci dohodli na podepsání čestného prohlášení. V tom se mj. zavázali, že pokud opustí poslanecký klub ODS, měli by i složit svůj poslanecký mandát. Tvrdím, že přeběhlictví je jedna z věcí, která velmi významně poškozuje obraz české politiky, a že pokud někdo využije pro vstup do Poslanecké sněmovny politickou značku, nemůže se pak tvářit, jakoby se do Sněmovny dostal naprosto sám jako nezávislá osoba. Můžu Vám za sebe slíbit, že udělám vše pro to, aby ODS v tomto volebním období v Poslanecké sněmovně byla jednotná. 
 
Můžete mi vysvětlit, proč není ODS schopná si zvolit předsedu před volbami? Stranu vedete de facto vy, ale premiérem by se stala paní Němcová. Jak můžete čekat, že vás lidé budou volit, když nemáte ani jasné vedení?
 
Vysvětlit Vám to mohu. Bylo to čistě z praktických a časových důvodů. ODS prošla poměrně komplikovaným obdobím, kdy v pár týdnech přišla o premiéra a předsedu strany. Do toho jsme museli vyjednávat o budoucí podobě koalice a krátce na to v podstatě vstoupili do předvolební kampaně. Myslím, že se nám podařilo v tandemu Miroslava Němcová a Martin Kuba situaci zvládnout tak, abychom stranu co nejlépe připravili na volby. Kongres nás rozhodně čeká a určitě bude po volbách ještě do konce tohoto roku. 
 
Členové vlády by měli být odborníky, nebo je to podle vás politická "funkce"?
 
Podle mého je člen vlády funkcí politickou. Měl by být především manažerem schopným řídit ministerstvo, který se na něm dokáže odborníky obklopit. Ale v obecné rovině je, myslím, velmi nebezpečné říkat, že může existovat něco jako vláda odborníků, protože vláda vždycky musí vycházet z důvěry Poslanecké sněmovny, kterou si skládají občané ve volbách, a vláda se občanům pak musí zpovídat. Vím, že vláda odborníků zní často líbivě. Ale pokud bychom popřeli tento fakt, popíráme základní demokratické principy. 
 
Dobrý den. Někde jsem četl, že jste začal studovat medicínu až ve 23 letech. Jak moc obtížné pro vás bylo začít s náročným studiem v tomto věku?
 
Ano, máte pravdu. Absolvoval jsem Střední průmyslovou školu stavební v Českých Budějovicích. Po ní ve 20 letech nastoupil na Střední zdravotní školu Bílá vločka, kde mi učarovala medicína. Protože jsem ale neměl gymnázium, musel jsem se sám doučit biologii, chemii a fyziku, abych vůbec mohl absolvovat přijímací zkoušky na 1. lékařskou fakultu. Medicína je ale krásný obor, takže i když moje cesta k ní byla komplikovanější, studium mě bavilo. Musím říct, že při řízení ministerstva se mi potvrdilo, že medicína kritických stavů, kterou jsem v praxi dělal, se typem myšlení velmi podobá manažerskému řízení. Schopnost rychlých rozhodování a analytického myšlení je oběma oborům vlastní. 
 
Vnímáte názory lidí na schvalované zákony? Jak je možné, že vaše koalice prosazovala zákony, se kterými nesouhlasilo 85 % obyvatel, například zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi...
 
Vždy se snažím názory lidí vnímat. Je pravdou, že církevní restituce bylo komplikované téma, ale jsem přesvědčen, že Česká republika se musela vyrovnat s touto otázkou. Byli jsme téměř poslední postkomunistickou zemí v Evropě, která neměla tuto otázku vyřešenou. Navíc se poprvé podařilo dojít ke společné dohodě všech církví i velké části politického spektra. Chápu, že opozice argumentovala ekonomickými parametry tohoto kroku, ale jsem přesvědčen, že konzervativní strana má dodržovat určité principy, i když to v té chvíli není úplně výhodné. 
 
Jaký máte názor na stanovení kvót pro obsazení politických funkcí ženami - viz snaha EU. Třeba v budoucnu budou kvóty na zastoupení homosexuály a počet hloupých a chytrých apod.? 
 
Považuji takové kvóty za poměrně nesmyslné. Velmi si vážím žen a podporuji, aby se přirozeně prosazovaly i bez kvót. To, co jako muž na ženách obdivuji, je, pokud v jakékoliv profesi neztrácí svou ženskost a přiznám se, že mě děsí představa, kdy v každém oboru bude kvóta, kolik tam musí být žen, i když se bude třeba jednat o "hornické profese". A ani si nejsem jist, jestli by takové kvóty ženy opravdu potěšily. 
 
Nelitujete, že Václav Klaus se více neangažuje v hnutí Hlavu vzhůru, protože odchody určitých lidí z ODS k BOBO by zlepšilo šance ODS u slušných lidí.
 
Nechci kritizovat jakýkoliv z politických projektů, ale pokud říkáme, že pravice v České republice má určitý problém, pak bych považoval za rozumnější spíše integraci a ne neustálé štěpení a vytváření nových a nových subjektů, které získají tři nebo čtyři procenta. Tím takové hlasy voličů pro pravici v podstatě propadnou a nakonec takto propadlé hlasy mohou v přepočtu zvýšit počet mandátů, které získá levice, pokud vyhraje volby. To je velmi reálné riziko takových projektů.
 
Děkuji všem čtenářům Novinek za dotazy a za možnost s Vámi diskutovat. Těším se na další setkání tady na chatu anebo na některé z předvolebních akcí ODS.
MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města