20. září 2013

Rozhovor pro Hospodářské noviny

Tip na volební výsledek ODS mám, ale raději vám ho neprozradím, říká úřadující předseda strany Martin Kuba. Má důvod: Dvacet procent z voleb v roce 2010, historicky nejhorší výsledek ODS, se nyní jeví být nedosažitelným cílem. Není ani jisté, jestli ODS obhájí pozici lídra pravice vůči TOP 09. Co si s tím chce Kuba počít?

Vaše volební heslo zní "Volím pravici". Proč bychom to měli dělat? 

V těchto volbách hrozí, že levice ovládne po Senátu, krajích a postu prezidenta i sněmovnu. Proto je naše hlavní sdělení, že jde o vyváženost politických sil. 

To je dost defenzivní taktika, proč nenabízíte i něco pozitivního, ne jen varování před levicí? 

My ale nenabízíme jen defenzivu. Říkáme, že volit ODS znamená volit tradiční pravici, a všechna sdělení, která v kampani už přišla nebo přijdou, zdaleka nejsou defenzivní, ale nabízejí jasný pravicový program. 

Co je pravicového na tom, že dnes, po sedmi letech vaší vlády, máme složenou daňovou kvótu stejnou jako kolem roku 2000 za vlády Miloše Zemana? 

Je třeba dívat se na daně v celku. Pro nás je důležité, abychom nehospodařili s deficitem. Jsme připraveni s daněmi dál pracovat, budeme navrhovat změny, ale nejsme připraveni prohlubovat deficit veřejných rozpočtů. 

Když jste před sedmi lety přebírali vládu, byl deficit vlády ČSSD 97 miliard. Dnes je ještě vyšší. 

Musíme si ale říct, čím Evropa prošla. V roce 2009, v nejhorším roce krize, byl deficit rozpočtu 192 miliard. V roce 2012 byl deficit 101 miliard. Je tam naprosto jasná tendence úspory. Deficity let 2006 a 2012 jsou proto neporovnatelné, musíte se dívat i na růst. A vyseknout při růstu ekonomiky kolem šesti procent deficit sto miliard je něco jiného než v době, kdy se celá Evropa motá kolem nuly. 

Za vlády pravice jsme prošli nejdelší recesí v historii, protahovala se i ve chvíli, kdy už země kolem rostly. 

Ale rozdíl je pár desetin procenta HDP. Vytvořit vyšší růst za cenu vyššího schodku není složité. Ale je potřeba se dívat i na další čísla. Česká ekonomika se rozbíhá, už pátý měsíc rostou zakázky v průmyslu, klesá nezaměstnanost, která byla mimochodem za naší vlády nižší než v době vlád ČSSD. Krizí jsme prošli s šestou nejnižší nezaměstnaností v celé Evropě a s téměř nejnižší mírou chudoby. Veřejné finance jsou zdravé a to je dobrý základ. 

Když říkáte, že chcete s daněmi "pracovat", co to znamená? 

Pro nás je důležité, aby byly daně spravedlivé, míra přerozdělování byla co nejnižší. Chceme co nejvíc rozvolnit trh práce, k diskusi je míra odvodů ze sociálního pojištění, která práci stále zdražuje. Nechceme daně určitě zvyšovat ani dramaticky měnit. Pro podnikatele je zásadní stabilita. Myslíme si ale, že do daňového systému nepatří daň z převodu nemovitostí. Na druhou stranu se bavíme o osmi miliardách, které nemůže zodpovědný hospodář jen tak škrtnout. Pokud se ale daří daňové výběry, je to jedna z prvních daní, kterou bychom chtěli zrušit. 

A když mluvíte o sociálním pojištění, to má být co? Snížit stropy na sociální pojištění? 

Tam bychom se měli bavit o sazbách. Především ale musí zeštíhlet celý stát, který má být silný tam, kde to občan potřebuje, a neplést se mu do cesty, kde to není nutné. Zkuste si vybavit, co musíte na úřadech absolvovat, když si chcete postavit plot kolem domu, kolik razítek na to potřebujete. 

Pardon, ale nevládli jste právě náhodou sedm let? 

Jistě, vládli. Akorát je třeba vždycky třeba říct, v čem vládneme. Ve velmi křehkých koalicích, v nichž čísla nad sto poslanců dodával nejmenší koaliční partner, buď téměř levicová Strana zelených, nebo Věci veřejné a poté LIDEM. 

Jenže po volbách 2010 jste měli tu nejspolehlivější většinu, která od roku 1992 vznikla. 

Tomu rozumím, ale tím třetím v koalici byl podnikatelský projekt – VV. To je fenomén, který nám hrozí i v těchto volbách. ODS si z minulé koalice odnesla největší šrámy kvůli věcem, které dopadaly do životů občanů. Že nefungoval registr vozidel, ale přitom to ministerstvo vedly Věci veřejné. Velkým problémem bylo ministerstvo práce a sociálních věcí, které ale řídila TOP 09. A my jako největší koaliční strana s premiérem jsme slízli všechny důsledky. 

Ano, ale taky jste vyměnili všechny ministry ODS, až padl sám premiér. 

Neříkám, že jsme dělali všechno správně. Ale bylo by nefér, kdyby všechny negativní náklady nesla ODS. 

Svůj podíl na obraze ODS ale jistě má například to, když se její čelní představitelé scházejí s Ivo Rittigem. 

Většina politiků je vystavena tomu, že se musí občas sejít s lobbisty, kterých běhá po Praze velké množství. Myslím, že politici by neměli být posuzováni podle toho, s kým se potkají, ale spíš podle toho, jaká rozhodnutí dělají. Velmi rád se budu zpovídat z jakéhokoliv rozhodnutí, které bych udělal pod vlivem nějaké lobbistické skupiny. 

Proč se ale vůbec s lidmi, jako je Rittig, vůbec scházíte? Bez toho by to nešlo? 

Byl jsem před loňským kongresem vystaven spekulacím, v nichž se objevovala jména lidí, kteří měli mít ve straně vliv. V tom případě je osobní setkání velmi poučné, protože jsem pochopil, že jejich vliv zdaleka není takový, jak to o sobě sami rádi říkají nebo jak je mediálně podáván. Ten vliv je dnes v podstatě minimalizován. 

Budete kandidovat v jižních Čechách. Proč? 

Protože jsem tam doma. 

A když jste tam doma, proč jste chtěl kandidovat radši ve středních Čechách, kde doma nejste? 

O tom se hodně namluvilo, aniž by se mě někdo zeptal, jestli to chci. Nikdy jsem to nechtěl. Sdělil jsem členům regionální rady středočeské ODS, že jsou to jen mediální spekulace, které se objevily na základě některých debat uvnitř ODS. Já ty debaty neinicioval, i když jsem měl o kandidátce ve středních Čechách trochu jinou představu. Ta ale vůbec nesouvisela s mou kandidaturou. 

V jižních Čechách můžete myslet na dva mandáty. Neleká vás, že máte za sebou dva populární členy ODS, bývalého hejtmana Zahradníka a bývalého poslance Zvěřinu, kteří vás mohou přeskočit, a vy se do sněmovny nedostanete? 

Tomu jste v politice vystaven vždycky... Je na voličích, aby to posoudili. 

Co to má ODS za tradici, že už podruhé vybere po odchodu předsedy radši jiného volebního lídra, než je první místopředseda? Proč si je pak na kongresech volíte? 

ODS prošla složitým obdobím, byli jsme nuceni dělat i kompromis ještě v rámci bývalé koalice, teď musíme ukázat, že jsme především tým, který nestojí na jednom člověku. Výběr volebního lídra v sobě vždycky nese i to, jaké atributy ten člověk ztělesňuje, jaké symboly v něm veřejnosti nabízíte. 

Pokud je Miroslava Němcová vhodná jako volební lídr, proč by neměla být předsedkyní strany, jak jste řekl? Vypadá to jako "svěříme jí klidně stát, ale stranu ne". 

Takhle bych to neinterpretoval. ODS potřebuje kontakt s členskou základnou, program se bude tvořit na ideových konferencích. Teď ODS nemůže být vystavena přetlaku ambicí. Já to rozviřovat nehodlám a ani to nevnímám jako problém. Spíš je to mediální věc... 

A jak to tedy máme interpretovat? O Miroslavě Němcové se vyjadřujete trochu jako o maskotovi pro volby. 

To bych se ohradil, takhle bych se nikdy nevyjádřil. Ve všech stranách jsou ale lidé, kteří plní určité role. Podívejte se na TOP 09, kterou fakticky řídí Miroslav Kalousek, a nevím, jestli se tam na to chodíte ptát se stejnou intenzitou. Já jen znovu říkám, že jsou určité vlastnosti, které Miroslava Němcová vnáší do našeho týmu a neuměl by je tam vnést nikdo jiný: ženskost, dlouhodobost, tradice... Kdyby ale bylo vedení složeno ze samých Miroslav Němcových, určitě by tam některé atributy chyběly, stejně jako kdyby tam byli pouze lidé typu Martina Kuba. 

Je normální, když se na kandidátku nedostane místopředseda ODS Tomáš Chalupa? 

Já to rozhodnutí beru jako legitimní, byť nešťastné. Tomáš Chalupa byl ministrem, v posledních sněmovních volbách dostal čtvrtý největší počet preferenčních hlasů v Praze. Spíš než o sestavování kandidátky šlo v tomhle případě o vymezování pozic uvnitř pražské ODS. 

Jaký zisk bude pro ODS znamenat úspěch? 

Své odhady si nechám pro sebe. Až uvidíme výsledky, řeknu vám, jestli jsem se trefil, nebo ne. Pro nás je důležité obhájit pozici jako do budoucna nejsilnější strana pravicová strana. Chci, abychom tyhle volby dokázali brát jako start obnovy ODS. 

O procesu obnovy ODS jsme naposledy slyšeli po volbách 2010 na kongresu v hotelu Clarion... To byl obrodný kongres, kde se vyměnilo vedení a přišly nové, nadějné tváře. 

Pokud má někdo pocit, že se problém ODS dá řešit tím, že se budou hledat stále čistší a čistší mediální tváře, pak se hluboce mýlí. ODS má přece problém v tom, že zmizela komunikace mezi vedením a členskou základnou, že jsme velmi často ustupovali koaličním partnerům v zásadních věcech, které byly pro naši stranu symbolické. TOP 09 o sobě tvrdí, že je stranou pravicovou, ale ústupek při zvyšování daní jí u jejich voličů zdaleka nepřinesl takový otřes jako nám. ODS musí být stranou hájící zájmy střední třídy, ale neměla by si hrát na to, že žádný politik osobně neselže. To prostě není možné, nejsme stranou andělů, ale 22 tisíc velmi slušných lidí. Hledání mediálně nejčistších je velmi špatná metoda, na kterou ODS velmi doplatila. 

Po letech, kdy jste prosazovali školné, jsme se tento týden dozvěděli, že už ho nechcete. Co se to stalo? Přečetli jste si v průzkumech, že to nechtějí mladí voliči? 

Jsem politik, který zasazuje pravicové názory do reality a poslouchá lidi kolem sebe. A když mluvíme o efektivním státu, znamená to taky, že se stát dokáže efektivně chovat dřív, než si začne brát další peníze od lidí. A jsem přesvědčen, že v našem školském systému je pořád značná neefektivita, když někdo může na magistra studovat za veřejné peníze osm let. A my říkáme: pokud chce někdo studovat za veřejné peníze, musí studovat efektivně. V žádném případě neříkáme, že školné odmítáme, jen tvrdíme, že má navazovat až poté, kdy zjistíme, jaký je stav. 

Proč vás to vlastně nenapadlo dříve? 

Strana má jiné vedení, které se jinak rozhoduje a jinak definuje priority. Samozřejmě jsme o tom mluvili i panem docentem Fialou, který je významným tvůrcem školské politiky ODS. Pravicová strana nemůže lpět na tom, co někdy někdo jednou řekl, aniž by to mohla kdy opustit. 

Jakou roli Václava Klause v ODS byste si přál? 

ODS má mít dobré vztahy se svým zakladatelem. Potkáváme se v řadě pohledů na EU. Určité přiblížení ve chvíli, kdy nás čekají evropské volby, bych považoval za racionální. 

Chcete, aby se Václav Klaus stal lídrem ODS pro evropské volby? 

Představit si to umím, ale musela by předtím proběhnout vzájemná debata. A tu nehodlám prezentovat přes média. 

(Autor: Jindřich Šídlo, Petr Honzejk)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města