18. září 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.


Martin KŘÍŽEK, moderátor:


K situaci kolem Dolu Paskov, který se jeho vlastník OKD chystá zavřít, se po celý den vyjadřovali politici. Z Bruselu dokonce i prezident Miloš Zeman. Podle něj by měl podnikatel Zdeněk Bakala v brzké době říci, zda si v období, kdy mu důl a další podniky vynášely, tvořil rezervy na horší časy. A před chvílí k tomu premiér v demisi Jiří Rusnok po zasedání vlády uvedl: 

 


Jiří RUSNOK, premiér v demisi (záznam):

 
My můžeme velmi těžko řešit bezprostředně situaci jednoho soukromého podniku. To nám prostě nepřísluší. Na to existuje legislativa, která samozřejmě zapovídá jakoukoliv veřejnou pomoc. A prostě vlastník se té své zodpovědnosti nemůže jen tak zbavit. Já tady zdůrazňuji, že my nebudeme jako Česká vláda z peněz českých daňových poplatníků platit žádné dluhy soukromých vlastníků této firmy. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Premiér také odmítl, že by stát převzal Důl Paskov, byť by prý stál jedinou korunu. Vláda se bude soustředit hlavně na péči o lidi bez práce. S vlastníky a manažery budou ale dál jednat, i za účasti prezidenta příští úterý. OKD oznámila, že ponese-li náklady útlumu sama, zavře Paskov ke konci roku 2014. Pokud by dotací pomohl stát, důl, kde pracuje asi 3 tisíce lidí, by mohl skončit až v roce 2018. V této souvislosti se mluvilo o částce 4 až 6 miliard korun. Na Radiožurnálu teď vítám místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. Dobrý den. Slyšíme se, pane Zaorálku? 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:


Ano, slyším vás dobře. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:
A na druhé lince by měl být úřadující předseda občanských demokratů Martin Kuba. I vám dobrý večer. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 
Hezký podvečer. Děkuji za pozvání. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Zaorálku, proč by neměl stát těžbě kvalitního uhlí na Paskově pomoci, možná i za cenu několika miliard. 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:


Protože mně to připadá skoro takové vydírání, když řekne, kdy v OKD nebo v NWR zazní - dejte nám 4, 6 miliard a my jsme ochotni to provozovat od roku 2018, protože přece je známé, že ta firma na OKD vydělávala léta, zisk, myslím, činil 6 miliard ročně po dobu 5, 6 let. Ta firma má povinnost i pro případ útlumu dolu ukládat peníze a shromažďovat prostředky. Takže by měla být připravena něco podobného provést sama a ne se obracet na stát, řekněme, krátce po tom, co si vyplácely poměrně rozsáhlé dividendy a říci - státe, teď nám dej 40 miliard a my to budeme ještě pár let provozovat. Na druhé straně to, co mě zajímá, je osud těch lidí, já to si myslím, že stát nemůže nechat stranou, to znamená, jedna věc je firma OKD a druhá věc, pokud dochází k propouštění lidí, tak to vyžaduje od státu poměrně zásadní kroky a myslím si, že by měl, a já jsem přesvědčen, že pokud bude příští vláda, tak by měla se věnovat už na prvním zasedání situaci v Moravskoslezském kraji. Já si představuji, že by měla vzniknout definice vládní a... 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


K tomu se ještě dostaneme... 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:


... aby se zabývala tou situací. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Kubo, ODS je také proti těm finančním injekcím, v tomto byste podpořili postoj Rusnokovy vlády? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 

ODS je určitě proti konkrétním finančním injekcím do jednotlivého podniku. Já musím říct, že někdy je trochu zábavné, jak se pan kolega Zaorálek rozčiluje. Přitom, když si dobře vybavuji, tak podpis pod tím papírem, který prodával všechny ty majetky panu Bakalovi, tak je pana předseda Sobotk. Takže to je věc, kterou takhle připravila ČSSD. Ale myslím, že se ukazuje jedna věc, on je to problém celého regionu Moravskoslezského a to, na co my upozorňujeme již dlouhodobě. Tam jsou přeci nastavené ekolimity, které už v podstatě dostávají celý náš průmysl mimo konkurenceschopnost. Tam jsou bohužel kvůli cenám elektrické energie, kterou dotujeme na obnovitelné zdroje, a mimochodem zákonem, který nám schválila ČSSD, nastaveny takové ceny, které prostě ty průmyslové podniky v České republice činí nekonkurenceschopné, to je to, co my říkáme dlouhodobě, a to jsou věci, které je třeba koncepčně řešit v Moravskoslezském kraji. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Když ne pomoc přímo OKD, tak tedy alespoň sociální programy, jako třeba rekvalifikace nebo pomoc těm lidem, kteří se ocitnou bez práce, to by měl, pane Kubo, stát nabídnout. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ne, je naprosto jasné, že je třeba řešit ten problém systémově, to znamená, věnovat se celému regionu. Je třeba pro všechny průmyslové podniky zmírnit ty ekologické limity, které opravdu jsou mnohem přísnější, než jsou o pár kilometrů za hranicemi v Polsku a dělají ty naše podniky nekonkurenceschopné, je třeba udělat všechna opatření, aby se snížila ta bláznivá cena elektrické energie zavedená prostě tím zákonem ČSSD a masivní podporou obnovitelných zdrojů a pak je třeba připravit veškeré aktivní nástroje politiky, která vláda a stát může použít pro to, abychom o eventuálně lidí, kteří ztratí práci, dokázali postarat, rozšířit možnost kurzarbeitu, zavést tam model třeba investičních pobídek, řadu aktivních nástrojů politiky, to je naprosto jasné. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Zaorálku, vidíte také jako problém konkurenceschopnost tohoto regionu? 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:


Jenom myslím si, že podle toho, co říkal pan Kuba o těch podpisech na privatizaci OKD, tak zřejmě o tom mnoho neví, bych ho chtěl jenom upozornit, že tu odstartovala vláda Václava Klause. A co se týče konkurenceschopnosti, tak když sociální demokracie v roce 2006 končila, tak byla konkurenceschopnost České republiky podle Global Indexu konkurenceschopnosti na 29. místě. Nyní po vládě pana Nečase je na 46. místě. Za poslední rok klesla o 7 míst. Já bych na jeho místě o konkurenceschopnosti raději vůbec nemluvil. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Zpět ještě k OKD. Pane Zaorálku, vy jste dnes také řekl, že pokud podnikatel Zdeněk Bakala nezmění své chování, neměl by se prý do Česka ani vracet, přeci jen, není to příliš ostré vyjádření, navíc sám Bakala upozorňuje, že vlastní necelou třetinu akcií. 

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:


Mně připadá, že je to projev opravdu nehorázné arogance, když po tom, co probíhala včera manifestace na Prokešově náměstí v Ostravě velmi rozhořčených horníků, ta nálada tam byla opravdu velmi chmurná a velmi zlá, tak když večer nám z Amsterodamu vzkáže pan Bakala, že se rozhodl zavřít Důl Paskov, a není schopen ani zajistit to, aby orgány společnosti o věcech, které se týkají toho regionu, jednali z toho místa, kterého se týká, že není schopen se podívat do očí těm lidem, kterým říká 2500 lidí, tisíce lidí a rodiny na ně navázaných, že mají přijít o práci, když tohle není schopen, tak zřejmě se vůbec nechová jako někdo, kdo je občanem České republiky, to je to, co jsem chtěl říci. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Kubo, vidíte to podobně, že je to až nehoráznost, jak mluví o tom pan kolega Zaorálek. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pan kolega Zaorálek potřebuje v té své sociální rétorice být, řekněme, takový agresivnější. Já tady nevidím úplně šťastné to, že si v dubnu společnost vydala obligace zhruba za 400 milionů eur, které použila převážně na výplatu dividend, to já považuji za velmi nešťastné. Pokud se to takto stalo a ta informace takhle je správná, myslím, že ji takto máme, tak vědět, že ve firmě mám takový problém a využívat peníze z obligací na vyplácení dividend, to já za rozumné nepovažuji. Myslím si, že pan Bakala bude muset tento problém řešit. Já předpokládám, že se na něj připravil v průběhu těch let. Já myslím, že to není nic neočekávaného, a je nutné, aby byl připraven na tuto situaci. A zisky z té společnosti měl a správný podnikatel by měl ty zisky vždycky používat rozumně na to, aby zajistil práci pro svoje zaměstnance. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Úřadující předseda ODS Martin Kuba. Naším hostem byl také Lubomír Zaorálek, místopředseda sociální demokracie. Pánové, děkuji, na slyšenou.

 



Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda ČSSD:


Na shledanou, pěkný večer. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 
Na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města