18. září 2013

I normální člověk může proti hlouposti zasáhnout, a uspět

(Vysočina) Bylo to na začátku května 2013, kdy mě občan Telče Luděk Rux oslovil s prosbou, abych si přečetl článek, který informuje o tom, že Ministerstvo pro místní rozvoj přichází s projektem za 150 milionů korun, který má hodnotit úroveň českých hotelů a penzionů.

Následně jsme se s Luďkem Ruxem několikrát sešli a já jsem mezitím svými dotazy na ministerstvo zjistil že projekt za 150 milionů korun se skutečně připravuje a že se jedná o velkorysý záměr realizovat projekt s názvem "Rating kvality poskytovaných služeb ve vybraných sektorech cestovního ruchu", jenž má být financován převážně z peněz Evropské unie.

Poté, co se pan Rux, který je podnikatelem v oblasti cestovního ruchu, s projektem rámcově seznámil, jsme na společné schůzce záměry projektu podrobněji analyzovali. Výsledkem bylo naše přesvědčení, že přínos projektu by byl minimální a že by se v případě jeho uskutečnění jednalo z velké části o naprosto zbytečné vyhazování peněz. 
 
Po další složité několikaměsíční komunikace s ministerstvem skončilo naší společnou zářijovou návštěvou současného ministra pro místní rozvoj v demisi. 
 
Výsledkem návštěvy je závazný příslib pana ministra, že se zmíněný projekt realizovat nebude. 
A nyní k tomu, proč to celé píši. 
 
Ano, zmiňuji se o tom i proto, abych dal občanům vědět, že se nám snad podařilo ušetřit nějakých 150 milionů korun. Ale píši to také proto, že v naší zemi je dnes rozšířeno přesvědčení o tom, že pokud se instituce či politici rozhodnou udělat hloupost, tak s tím normální člověk nic neudělá. Převládá mínění, že sice můžeme téměř všechno a všechny kritizovat nebo na příslušné instituce či politiky i nadávat, ale to je asi tak všechno, co se ve většině případů dá dělat. 
 
Tak jsem si dovolil napsat o případu, kdy tomu díky jednomu občanovi jménem Luděk Rux bylo jinak. 
RNDr. Miloš Vystrčil

1. místopředseda senátorského klubu
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel
krajský zastupitel