15. září 2013

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

 

Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Vítejte na Primě, je tady Partie a s ní další předvolební souboj argumentů. A tímto tady dnes vítám předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Dobrý den. 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Dobrý den vám i divákům. 

 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A vítám také místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila. Hezký dobrý den i vám. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Krásný den. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Takovou rozjezdovou otázku, pánové, mám na začátek. Pane předsedo, proč by podle vás neměli lidé rozhodně volit ODS? Ty hlavní důvody. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Já myslím, že ODS se stala symbolem korupce v České republice a myslím si, že dostatečně předvedla, že svoje slova neumí přeměnit v činy, protože když se podíváme na to, co předváděli v roce 2010 a byly tam ty velké billboardy, že nebude pan Nečas trpět korupci ve státě, ani v ODS, tak si myslím, že za ty 3 roky se jasně ukázalo, že opak byl pravdou. A celé 3 roky jsme byli svědkem v podstatě neustálé série určitých problémů, když se vyjádřím hodně diplomaticky, kolem jednotlivých kauz, které provázely vládnutí ODS jako tehdy nejsilnější politické strany vlády. Navíc myslím si... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Jenom, pardon, pane předsedo, celý pořad má 47 minut, takže já bych to prozatím utla. 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Dobře stačí. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A stejný dotaz ale z druhé strany na vás, pane místopředsedo, proč by lidé rozhodně neměli volit KSČM? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Začínáme trošku zostra, nicméně já doufám, že většina lidí v této zemi má svoji paměť a že si pamatuje, co se dělo v této zemi před více než 20 lety. A KSČM zkrátka a dobře je nástupnickou politickou stranou KSČ, KSČ jako totalitní zločinecká organizace poškodila, zničila tuto zemi na dlouhá léta, dodneška se z toho vzpamatováváme, a já doufám, že i levicoví voliči, což je legitimní být levicový, budou volit spíš demokratické levicové strany než stranu, která má takovouto totalitní minulost. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Vaše názory jsou tedy jasné. Já bych možná navázala na to, co jste právě říkal, pane místopředsedo, protože není to tak dlouho, co jsem se bavila s panem prezidentem na téma současná komunistická strana a ptala jsem se pana prezidenta, jestli by jmenoval vládu, kde by byla KSČM přímo účastna. A on řekl, že byste si měli počkat 4 roky, projít jakousi mezifází, kdy byste podporovali menšinovou vládu. Takže otázka na vás je jasná - stojíte o to, být přímo účastni ve vládě? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


To záleží na výsledku voleb. Já myslím, že v tomhle ohledu je to úplně otázka předčasná. Navíc, pokud vím, tak pan prezident se vyjádřil tak, že by v té prezidentské volbě, že by takovou vládu jmenoval. A na druhou stranu KSČM nemá v úmyslu, pokud by neměla dostatečnou důvěru předvádět, že musí být nutně ve vládě. Říkám, je to věcí, která bude záležet na výsledku voleb. A doporučení pana prezidenta, to nechť je jeho názor a já si myslím, že je důležité, aby respektoval ten parlamentní pluralitní systém a neukázal se jako pravda ten tlak na něj, který byl zejména po jmenování vlády Jiřího Rusnoka. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Za každou cenu se tím doporučením nebudete řídit. Pokud budete přizváni do té vlády, nebo pokud vyhrajete volby, tak v té vládě prostě přímo chcete být. 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

 

Pokud vyhrajeme volby, tak pravděpodobně by bylo velmi špatné, kdybychom odmítli tu nabídnutou odpovědnost. My máme například ty zkušenosti ze zahraničí jsou takové, že ve Francii, kde se Komunistická strana Francie účastnila ve vládě se socialisty, většinou na tom prodělala, a na druhou stranu zkušenost loňská z Řecka, kdy komunisté odmítli být ve vládě a nakonec v těch opakovaných volbách snížili svůj volební zisk na polovinu. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pane místopředsedo, jak se vám líbí představa KSČM ve vládě přímo? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Pro mě je to děsivá představa, nicméně musím říci, že pro mě není tak velký rozdíl v tom, jestli KSČM bude přímo mít svoje ministry, anebo bude tichým společníkem vládní koalice a bude mít jiné klíčové posty typu v ekonomických firmách patřícchí státu v zahraničí a tak dále. Zkrátka a dobře, je zde jasně řečeno panem prezidentem, že připouští, že v příští vládě bude nějakým způsobem zainteresovaná KSČM a jak je vidno, byl by rád, kdyby za 4 roky byla už přímo aktivním hráčem, což je pro mě hrozná představa. Já doufám, že toto povede k tomu, že byť pravice po 7 letech vládnutí má v některých oblastech poškozenou pověst, takže pravicoví voliči nenechají jaksi ty volby být, půjdou volit a zabránit levicové tsunami, která tady objektivně hrozí. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


To uvidíme. Já bych jenom ještě k tomu dodala, že pan prezident k té KSČM za 4 roky ale dodával, že by se musela ještě nějakým způsobem vyvíjet. To ještě rozvineme toto téma. Ale ještě na vás... 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:

 

To jste mě vyděsila trošku tím. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


... na vás, pane místopředsedo, s kým vy byste šli do případné koalice, protože otevřené jsou všechny možnosti? 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Kdyby ODS byla ve vládní koalici, tak logicky půjde se stranami, které mají podobný program, to znamená, šlo by o subjekty pravicové nebo středopravicové. Logicky se nabízí náš minulý koaliční partner TOP 09 a kdyby v Poslanecké sněmovně například byla strana lidová nebo řekněme ještě jiné takovéto subjekty, tak bychom s nimi asi jednali o možnosti vytvořit vládu. Nicméně uvidíme, jak dopadnout ty volby. Pokud dopadnou, jak to teď prognózují některé agentury, pak by naším primárním cílem mělo být silnou opozici vůči levicové většině. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Vy jste zmínil TOP 09, že byste případně tedy šli znovu s nimi do té koalice, ale na druhou stranu vy sami teď říkáte, že jste jediná pravicová autentická strana, takže tím... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, chci upozornit na to, že to neříkáme my, říká to Karel Schwarzenberg, který sám před 14 dny řekl, že TOP 09 není pravicová strana, ale konzervativní strana. Sami to tak říkají, takže... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale pardon, pane místopředsedo, mám tady z projevů... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


... z toho důvodu my můžeme říkat, že jsme jediná pravicová strana. A je faktem, že 20 let jsme opravdu jediná pravicová strana, která přes problémy, které má, tak také pro tu zemi toho strašně udělala a 20 let tady drží filozofii liberálně konzervativní politiky. A mnoho věcí, které se vládě povedly, dneska není dobré připomínat, nebo není to módní připomínat a připomínají se jenom problémy, ale tato vláda taky udělala mnoho pozitivních věcí. Podívejme se na současnou situaci, sedmá míra nejnižší nezaměstnanosti v rámci Evropy, relativně malý státní dluh, 45 %, a tak dále. Česká republika přes všechny problémy díky vládě Petra Nečase přestála ekonomickou krizi v Evropě a je teď na prahu nového růstu. A ještě jednu poznámku k tomu, co říkal pan Filip na počátku. Ano, korupce se začala vyšetřovat, ale proč? Protože ve vedení zastupitelství je Pavel Zeman a Lenka Bradáčová, které jsem tam protlačil já jako ministr za ODS, takže ta korupce se začala vyšetřovat a to je myslím velmi dobré. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Téma korupce, to bude další z našich témat. Ale ještě k té TOP 09, protože zároveň já tady mám výpisky z projevů vaše předsedy Kuby. A kupříkladu říká: "Jedině ODS má dnes schopnosti a kapacitu na to, postavit se levici a prezidentu Zemanovi." Ale TOP 09 říká v podstatě totéž, tak proč vy ano a oni ne tedy podle vás? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:
Paní redaktorko, já doufám, že TOP 09 bude s námi stát jako hráz proti levici. Ale podíváte-li se na politický příběh pana Kalouska, tak on se přece před několika lety domluvil jako předseda lidovců na vládě, kde měla být zastoupena taky KSČM. Oni zkrátka TOP 09 nehájili pozice, když se začala vést válka o Ústav pro studium totalitních režimů. My jsme, jako ODS, byli jediná strana, která bojovala proti tomu, aby tento ústav de facto byl oslaben a zrušen. TOP 09 to nechala být. Takže já mám pocit, že dneska opravdu ODS je jediná strana, která hájí vlnu antikomunismu, která hájí hodnoty klasické západní konzervativně liberální politiky, a příběh pana Kalouska, jeho snahy být ve vládě za lidovce s KSČM, to ukazuje. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


TOP 09 by s vámi asi nesouhlasila, ale ti tady teď nejsou. Takže ještě otázka na vás, pane předsedo, protože pan prezident řekl, že i za ty 4 roky, pokud byste měli být ve vládě, tak museli byste ještě projít tím vývojem, o kterém jsem hovořila a říkal v té souvislosti, že ve většině těch postkomunistických zemí ta KSČM se nějakým způsobem změnila, že třeba změnila jméno nebo třeba přijala sociálnědemokratický program. Tak plánujete vy nějaký takovýto vývoj? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Myslíte si, že jsem hloupý, abych vytvářel z KSČM druhou sociální demokracii? K čemu bychom byli potřební? 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


To říká pan prezident, ne já, pane předsedo. 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Nechť si pan prezident nechá své názory sám pro sebe. Komunistická strana Čech a Moravy je demokratickou politickou stranou, která tady má od roku 1990 vlastní historii a samozřejmě, že je hrozně jednoduché od pravicových stran připomínat historie jiné, které nejsou historií KSČM. My jsme byli jedinou politickou stranou, která chránila ústavnost v této zemi. A tady se vytvářely různé věci, ať už vládla ODS nebo ať už vládla sociální demokracie. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:

 
Jenom pardon, jakým způsobem jste chránili tedy ústavnost? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Já myslím, že když si prohlédnete hlasování klubu komunistických poslanců od roku 1990, tak jsme nikdy nehlasovali proti ústavě, ať už České a Slovenské federativní republiky, nebo České republiky v té 20leté historii České republiky. To nenajdete. Byli tady jiní, kteří chtěli obcházet ústavu a například bychom byli známi tím, že jsme trvali na tom, aby vznikl Nejvyšší správní soud. Dodnes je naším návrhem ta realizace toho článku 2 ústavy, to znamená obecné referendum. Trváme na tom, aby vzniknul zákon o styku obou komor. Ale to, že jsme to překládali a pravice to odmítala, jenom ukazuje na to, že vždycky chtěla pouze využít to, že má většinu a ta jí stačila, protože ústavní většinu neměla pravice v této zemi nikdy. A v tomto ohledu tedy ani nemohla změnit ústavu. Ale změnila ji minimálně tím, že například v rozporu s Listinou základních práv a svobod přijala ty kontroverzní zdravotní poplatky, které... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pardon, pane předsedo, to je tedy jedna věc. Ale druhá věc je, že někteří můžou vidět problém v některých vašich lidech, když si vezmeme kupříkladu Martu Semelovou, která je jedničkou v Praze, taky to může být vnímána velmi kontroverzně, je přiřazována do toho stalinistického křídla, oslabuje Klementa Gottwalda a podle prezidenta právě je problém v takovýchto lidech. 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Víte, byl bych těžko považován za demokrata, kdybych nerespektoval názory ve vlastní straně, jak by potom mi někdo uvěřil, že jsem schopen respektu názoru jiných. Takže v tomto ohledu já nemohu zakázat nikomu jeho názory, ani to nedělám. Ale Komunistická strana Čech a Moravy jako demokratická politická strana samozřejmě se řídí usnesením a ta většinová usnesení jsou, myslím, velmi transparentní, jsou přijatelná pro občany a také se ukázalo, že máme dostatek odborníků, kteří zvládají ty funkce, například dnes už na úrovni krajů. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A mohla by, ano, tak můžete reagovat. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Vy jste to přesně řekla, paní redaktorko, já bych také namítal právě lidmi, jako je paní Semelová. Ať si diváci přečtou projevy paní Semelové v parlamentu, kde to opravdu je tvrdé komunistické jádro, rétorika 50. let. Opět říkám, já nemám nic proti demokratické levici, to patří k politice, levice a pravice se mají střídat u moci, tak to je, ale jaksi názory některých představitelů KSČM zkrátka neodpovídají demokratické levici. V tomhle asi má pan prezident pravdu, takže dlouhodobě je pro mě děsivé, pokud KSČM se bude podílet na vládě, a přitom jí budou zastupovat lidé jako paní Semelová s názory na 50. léta, relativizaci českých dějin v 2. polovině 20. století a tak dále. Asi by to nějakou změnu opravdu chtělo. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, můžete, vidíte tak problém v tom smyslu, že paní Semelová vám třeba mohla odradit část voličů, kteří nejsou tak radikální a mohli by třeba se přiklonit raději k sociální demokracii? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Někteří lidé jistě budou volit KSČM, někteří budou volit sociální demokracii. V tomto ohledu samozřejmě Jiří Dolejš, který je druhý na kandidátní listině a má také téměř stejnou podporu v Praze, zase na druhou stranu, jak vy říkáte, představuje takové jiné křídlo, ale spíše jiné voliče přitahuje, takže v každém případě v tomto ohledu si myslím, že kdybychom nebyli demokratickou politickou stranou, tak bychom možná dali na cizí rady a někoho vyškrtávali z kandidátek a někomu rušili členství, a to my neděláme. My právě prokazujeme, že máme respekt k názoru jiných a musíme to udržet i ve vlastní politické straně a prosím, mohl bych dát mnoho dokumentů, ať už z projevu v parlamentu, že někteří lhali o historii způsobem, který je neuvěřitelný. Zase z druhé strany. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Kupříkladu, když jednou mluvila v roce 2011 paní Semelová, tak část poslanců potom chtěla okamžitě zrušit komunistickou stranu. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Jak se ukázalo, takový krok nemůže být jaksi účinný v České republice, protože KSČM, jak znovu opakuji, je demokratickou politickou stranou, která je trvalou součástí českého parlamentního systému od roku 1990. A nemyslím si, že z toho systému nějakým způsobem bude vytlačena. A pokud jde o rušení politických stran. Víte, to se pokusili například v Turecku a Evropský soud pro lidská práva potom judikoval, že turecká republika musí obnovit činnost komunistické strany a dokonce dostali odškodnění 3 miliony euro jako zadostiučinění ti turečtí komunisté, takže já si myslím, že nikdo ve vládě, byť pravicové, si netroufl takovou mezinárodní ostudu pro Českou republiku vytvořit. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Jenom poznámku. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ano, tak ještě stručně. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


V té judikatuře Nejvyššího správního soudu, který ruší případně politické strany. Komunisté to mají velmi dobře vymyšlené, protože v oficiálních dokumentech, které reprezentují stranu, oni jsou v zásadě umírnění. A ty radikální výroky mají pouze jednotliví členové typu paní Semelové a to podle judikatury Nejvyššího správního soudu nelze přičítat na vrub té strany jako takové a nelze za to stranu zrušit. Takže proto KSČM, byť mně píše mnoho lidí, říká, proč to existuje, tak výroky jednotlivých členů nelze považovat za oficiální doktrínu té strany a tu stranu podle judikatury Nejvyššího správního soudu nelze zrušit. To je dobré možná vysvětlit divákům. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Tak tady... 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Víte, ono to není tak úplně pravda, protože to samozřejmě říká pan Pospíšil kvůli tomu, že by neuměl odpovědět na to, když už tedy chtěli zrušit KSČM, proč nepadl návrh na zrušení například KSČ Miroslava Štěpána? No, protože je neohrožuje. A proti těm... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Uměl byste na to odpovědět tedy? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


... proti těm nebojují, protože jaksi u toho malého volebního výsledku, s prominutím, je jim to jedno. Kdežto ty voliče, které získá KSČM, ty jim vadí, protože jim to omezuje jejich ultraliberální, a promiňte mi, rozkrádačskou politiku. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Prosím ještě stručně a půjdeme dál. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To vůbec není pravda. Vidím tak za vaši mocenskou úvahou, tak pro pravici je lepší, když tady jsou dvě levicové strany než jedna, takže z tohoto pohledu nemáte pravdu, pane předsedo. A já se teď snažím vysvětlit ne jako bývalý ministr spravedlnosti, protože to spadá do agendy ministerstva vnitra, ale jak uvažuje Nejvyšší správní soud, protože jsem se tím zabýval jako předseda Legislativní rady vlády, a ta úvaha obecně je, že pro zrušení politické strany je důležitá aktivita té strany samotné a dokumenty té strany. Individuální výroky těch jednotlivých představitelů, byť třeba v parlamentu, té straně nelze přičítat. To je ten důvod, proč pro nás... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:

 

Tady se, pánové, neshodnete, takže půjdeme dále. Já bych ještě poprosila režii o příspěvek, o slova prezidenta Miloše Zemana, co soudí o mladé generaci KSČM. 

 

 

 

Miloš ZEMAN, prezident republiky /Partie 1. 9. 2013/: 


A já asi dvakrát nebo třikrát viděl v televizi vystoupení vedoucích představitelů Svazu mladých komunistů, a i když jsem poměrně otrlý člověk, tak děs a hrůza, která na mě z těchto vystoupení hlubokých neostalinistů vyplývala, mě vedla k zamyšlení, zda v tomto případě, ale já nejsem ten, kdo má právo komunistickou stranu posuzovat, zda v tomto konkrétním případě ta generační obměna by měla pozitivní efekt. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pane předsedo, slyšel jste to z úst levicově zaměřeného prezidenta, děs a hrůza ho jímá. Tak máte k tomu nějaký komentář? Jak vy vidíte svou mladou generaci? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

 

Mladá generace v KSČM je podle mého soudu aktivní část naší strany. A pokud jde o Svaz mladých komunistů, to je občanské sdružení, které nijak není spojené s KSČM. A je to jejich problém. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A vy se od něj nějak nedistancujete? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Proč bych se distancoval? Já je sleduji stejně tak jako pan prezident, a v tomto ohledu pro mě důležité, jak se chovají členové KSČM ti mladí, kteří od roku 1990 vstupovali do strany. A i když jich není velké množství, tak je to ale nová generace, která nastupuje, která začíná pracovat na té moderní levicové politice v Evropě, která, myslím si, je budoucností Evropy. A já jsem rád, že KSČM patří mezi ty respektované komunistické strany v Evropě a ve světě. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A není to příliš radikální tedy budoucnost Evropy, jak říká pan prezident? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


To bude jistě záležet na těch, kteří nastoupí na ta volená místa v Komunistické straně Čech a Moravy. Až nás vystřídají, tak uvidíme, jací budou, jaké životní zkušenosti mezitím získají, protože samozřejmě každý jsme byli v mládí radikální a musíme svým způsobem korigovat ty své myšlenky, ale také samozřejmě si udržet ten hlavní směr, to znamená sociálně spravedlivou společnost. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ještě, ano. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Mám malou reakci na to. Tak to je výjimečně se s panem prezidentem v něčem shodnu. Na druhou stranu říkám, proč tedy pan prezident chce, aby KSČM de facto byla ve vládě, když má děs a hrůzu z toho... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


No on to takto přímo neřekl. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


... děs a hrůzu z toho, jak mladí komunisté vystupují. Pro mě je to jasný závěr toho, že komunistické nejsou reformovatelní a kdokoli je bere do vlády, ať už přímo do pasivní či aktivní podpory z pozic parlamentu, tak bere totalitní stranu do vlády a poškozuje demokracii. To je třeba si uvědomit a je třeba, aby také vítězové voleb pak k tomu přistoupili, že berou na sebe případnou politickou historickou odpovědnost, že se komunisté po více než 20 letech opět stanou aktivními členy vládní koalice. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:

 
Pane předsedo, to byla silná slova totalitní strana. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Já myslím, že pan Pospíšil použil předvolební rétoriku. Já, kdybych měl použít podobnou rétoriku, tak bych řekl, že každý, kdo bude volit ODS, bude volit korupci, kauzy, které se neslučují s demokratickým právním systémem, bude volit zneužívání veřejných prostředků a prostě bude jenom prohlubovat krizi v České republice. Jestli to chce tak vést, samozřejmě může, ale v tomto ohledu já zase uvažuji o tom, že v té politice, pokud jde o to levopravé vidění, je mnohem důležitější po těch letech individualismu se bavit o tom, že člověk je tvor společenský a že v podstatě se z té společnosti nemůže vyřadit a ti individualisté, kteří se z ní vyřazují už různými způsoby, si myslím, že poškozovali tuto zemi už dost dlouho. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pane místopředsedo, ODS má také své problémy, i když jiného rázu. Kupříkladu teď je mnohdy ta strana vnímána jako ta, která nemá budoucnost. Tak co byste řekl těmto lidem jako argument? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, já to stále beru jako určité mediální klišé, protože podíváte-li se na ODS, tak ODS dneska má 23 tisíc aktivních členů, má stovky komunálních politiků. Ostatně na kandidátkách, když si přečtete kandidátky, tak více než polovina našich kandidátů do parlamentu jsou úspěšní komunální politici. Třeba v mém Plzeňském kraji je na mé kandidátce 2/3 starostů a místostarostů působících léta v Plzeňském kraji. Je to strana, která je samozřejmě poškozena po 7 letech vládnutí, ale na druhou stranu, jak už jsem řekl, udělala tady celou řadu pozitivních prospěšných věcí a holt se možná stane, že teď půjde do opozice a musí se dát trošku dohromady a být silnou opozicí vůči levicové vlně, která nám tady hrozí. Ale pokud si vezmeme demokracii v této zemi, pak tu musíme mít demokratickou levici, ale stejně tak demokratickou pravici. Bez toho to fungovat nebude. A pro tu pravici těch 20 let zkrátka a dobře tvoří ODS, takže pokud ODS nebude, tak já se obávám, a říkám to i těm, co ODS nemají rádi, že to poškodí demokracii v této zemi, protože ztratí se vyvážení těch dvou křídel pravice a levice. 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Vy máte, pane místopředsedo, svou agendu 2014, kterou máte zveřejněnou na internetu a tam mimo jiné píšete: za naší vlády v tomto volebním období došlo prokazatelně k největšímu nárůstu odhalování a postihování korupčního jednání. Jenže teď je ta druhá stránka věci, že tam jaksi uvízli i vaši lidé, protože... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Padni komu padni, paní redaktorko. To je důležité. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


No právě, ale teď jde o to, jak dokážete nebo jak chcete vůbec vysvětlovat lidem, že jste stranou, která může účinně tedy proti té korupci bojovat, když vás samotné to semlelo? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, za prvé je třeba říci, že jsme první strana, která opravdu dosadila do vedení státního zastupitelství lidi, kteří dneska aktivně bojují proti korupci. Jsou tady skandály, kde jsou i někteří členové ODS, ale i členové jiných politických stran. To je třeba říci. A hlavně, prosím, nevytvářejme princip kolektivní viny. Je tu 23 tisíc slušných kvalitních členů ODS, kteří nyní kandidují. Ti, co... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:

 

Ale vy za ně všechny nemůžete ručit, pane místopředsedo. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ale tak dobře, ale rozumíte mi, to je princip kolektivní viny. Neručím za ty, kteří třeba jsou spojeni s nějakou kauzou, která se teď vyšetřuje. Za ty také já nemohu. Já mohu za to, že Pavel Zeman je nejvyšší státní zástupce a že Lenka Bradáčová nakonec doputovala na vrchní státní zastupitelství, a to je důležité. Takže moc prosím, pokud chceme, aby v této zemi jednou korupce nebyla, nebo byla velmi utlumena, pak musíme projít obdobím, kdy zkrátka, které bude bolestivé a mediálně citlivé, kdy zkrátka ty kauzy budou vyšetřovány, budou v televizi, budou lidi naštvávat, ale je to jediná možnost, jak ukázat politikům a obecně vládnoucí vrstvě, že korupce se v této zemi vyšetřuje a že není možné ji bez trestu páchat. Ale prosím, nespojujte to s ODS. Podívejme se na konkrétní kauzy... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale nelze z toho vyndat ODS na druhou stranu. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ale jsou to spojené se všemi politickými stranami, ale opět říkám, ODS je ta, která zapříčinila to vyšetřování. A to je přece hrozně důležité. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A pane místopředsedo, bude to protikorupční téma i tématem přímo v tom vašem programu? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, v našem programu bod číslo 1 v oblasti justice je dále posilování nezávislosti státních zástupců a dokončení toho zákona o státních zastupitelstvích. K tomu se ODS hlásí přes všechny problémy, které jsou s tím spojené. Ale férově říkáme ano, nezávislost státních zástupců, ale na druhou stranu i jasná odpovědnost za to, co dělají. Takže to je třeba, aby se vyvážilo a takto stejně to vnímá... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A kromě nezávislosti státních zástupců, tak jestli můžete ještě prozradit něco? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Toto je úplně klíčová věc. Ostatní věci prozradíme na tiskové konferenci, která bude ten další týden. Ale jenom říkám, že to téma my neopouštíme, je to pro nás důležité téma. ODS ho zrealizovala, strašně ji to poškodilo, ale hlásíme se k tomu, protože pro budoucnost té země je to nezbytné. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Tak jak to vidíte vy, pane místopředsedo, je ODS tou stranou, která může zatočit s korupcí? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Já myslím, že ne. A jako je to tady vidět jasný rozpor slov a činů a ten byl dokonce na druhou od pana kolegy Pospíšila, protože on říká, že se nemáme přiklánět ke kolektivní vině, ale pokud jde o KSČM, tak klidně na nás hodí kolektivní vinu KSČ. A to je vidět, jak se ODS chová. Na jednu stranu říká, prosím vás, pokud jde o ODS, neříkejte o kolektivní vině, a pokud jde o KSČM klidně řekne za to mohou všichni a budou vytahovat zase jednotlivce, jako že jsou ti, kteří představují tu kolektivní vinu. V tomto ohledu prostě ODS nejde věřit, protože jestliže pan Pospíšil ano, pomohl panu Zemanovi na Nejvyšší státní zastupitelství, vůbec nic proti tomu nemám. Myslím si, že je důležité, aby vznikl zákon o státním zastupitelství, který bude umožňovat, aby ty korupční kauzy byly vyšetřovány, který umožní, aby výsledek kontroly mohl být přeměněn také na nějaké trestní řízení, nikoli jenom tomu, že to někdo vezme na vědomí, jako tomu bylo jindy, ale v tomto ohledu není ODS jediná, která by to mohla zajistit. Já si myslím, že ten neoliberální model zkrachoval a je potřeba se věnovat tomu, jak se bude ten stát rozvíjet. Musíme si uvědomit, v jaké krizi jsme na rozdíl od okolních států, například Spolkové republiky Německo. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A co, pane předsedo, udělá tedy KSČM konkrétně proti korupci? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Pro nás je důležité ten zákon o majetkovém přiznání, protože ten ukáže, jestli je to poprávu nebo proti právně, jestli tedy se ukáže, že někdo tady přijímal nezdaněné peníze a přitom otázka placení daní je docela zásadní. O její velikosti dobře, nechť se dohadují politické strany, ale to jestli se platí nebo neplatí daně, jestli ten majetek je řádně zdaněn, nebo není řádně zdaněn, to ODS nikdy nechtěla, pokud byla vládní stranou. A pokud tady bylo jednou prosazeno v roce 1991 majetkové přiznání, tak to byla právě ODS jako tehdy vedoucí politická síla v roce 1993, že to od roku 1994 zrušila. A od té doby se k tomu nemůžeme dostat. V tomto ohledu si myslím, že teď už to je předmětem jaksi politického programu více politických stran a po volbách to majetkové přiznání bude. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ještě stručně k těm majetkovým přiznáním. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Jenom dovolte jednu poznámku. Pan předseda je mistrný řečník, on tu záměrně zaměnil odpovědnost za ideologii strany a odpovědnost za případné trestní kauzy konkrétních individuí. Pane předsedo, prosím, mícháte švestky a jablka, a opravdu to není fér, že tu kolektivní odpovědnost strany za ideologii, kterou jste víceméně převzali a nedistancovali jste se od ní, tu máte, to je něco jiného. Ale moje odpovědnost za to, že někdo je vyšetřován za možnou trestnou činnost, že na jižní Moravě, v severních Čechách nebo nevím kde, je podezření z nějakého úplatku, tak tu odpovědnost logicky asi těžko já mohu mít, že. To je individuální odpovědnost. Ale k těm majetkovým přiznáním. Podívejte se, nám jde o to, abychom prosadili taková řešení, která budou efektivní, ale která nebudou šikanovat slušné občany. To znamená, na jedné straně my jsme pro, ať jsou zde majetková přiznání pro politiky, kteří nakládají... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:

A bojíte se toho zneužívání. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


... kteří nakládají s penězi poplatníků, ale promiňte, proč by každý obyčejný normální člověk měl podávat majetková přiznání? Tam se liší pravice a levice, kdy my říkáme - pro normální občany, kteří od státu nic nechtějí, kteří platí daně a nechtějí být státem šikanováni, tak pro ně majetková přiznání my nechceme. My je chceme pro politiky, kteří nakládají s penězi poplatníků. To je to základní rozdílné vidění světa. My občany chceme chránit před silným přebujelým státem. Tady to bylo trošku jinak. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Dobře, tomu všichni rozumí, ale já už bych toto téma, které v tom se neshodnete, pánové, evidentně... 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Protože, paní redaktorko, je to tak, že ti slušní lidé, které pomocí vládní politiky ODS musí, musí být na úřadech práce a dnes už jsou na sociálních dávkách, protože byli vyřazeni z úřadu práce, ti musí u každé žádosti všechno vyplňovat. A ti, kteří nikdy nezaplatili daně a mají majetky, které jsou nezkontrolovatelné, ty samozřejmě bude ODS chránit, protože ti se tou korupcí dostali k ohromnému majetku. Ale je to tak. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


To byste mohli reagovat neustále. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Aha /souzvuk hlasů/ normální slušné lidi, kteří vydělali poctivě peníze, ale chráníme je my. To pak zkrátka je v tomto směru. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Počkejte. Pokud je někdo vydělal a zdanil, já proti nim nic nemám, naopak, ať jsou... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


A proč má přiznávat majetky, když je poctivě vydělal, poctivě zdanil a nechce od státu nic? 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


... ale tak se toho vůbec nemusí bát, protože nebude nic platit.

 

 

Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já vás upozorním na jednu věc, že kdo získal peníze nelegálně, má určitě ukryté někde jinde... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pardon, pojďme dál, aby se diváci také něco dozvěděli. 

 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


...a nebude čekat na vaše dotazníky a vaše přiznání. To přece je úplně jasné. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pane místopředsedo, pojďme dál. Tedy mě by ještě zajímala jedna věc ohledně ODS. Vám odešla řada lidí, některé jste také vyloučili, ale mají se... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Řada lidí, pár lidí odešlo. 

 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Dobře, tak ale i těch pár se dá postavit do řady. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


23 tisíc lidí zůstává, ten základ strany zůstává. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pane místopředsedo, ale dobře, ale co mají ti lidé společné? Oni mají většinou společné to, že mluví o ztrátě idejí, o odklonu od programu, o tom, že se tam vytratila vnitrostranická diskuse. Když jste nad tím někdy přemýšlel, nenapadlo vás, jestli by na tom třeba nemohlo být něco pravdy? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, za prvé tady máme program, který postupně představuje, je napsán, má 23 stránek, takže program ODS samozřejmě má. Víte, to jsou lidé, kteří... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale oni mluvili o odklonu. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Podívejte se, paní redaktorko, bavme se o konkrétních lidech a o jejich příbězích, proč odešli. Pokud to říkají lidé jako je Pavel Bém a jiní, tak já opravdu jsem rád, že tito lidé se dneska od vedení ODS distancují a že nechtějí mít s ODS nic společného, nebo se současným vedením. Slušní...

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A je tam tedy někdo, u koho vás to mrzí? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Já bych řekl jednoho. Mě třeba mrzí, že odešel Zdeněk Prosek, bývalý primátor města Plzně. Ale je to člověk, který rozumí… tedy několik let řadovým členem ODS. Já ho několik let neviděl na schůzi a odešel. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A pardon, já bych ho jenom citovala tedy Zdeňka Proska, protože ten sám říká: "Odklon strany od původního programu, absence vnitrostranické diskuse." 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Podívejte se, to je názor pana Zdeňka Proska, který je trošku možná zatrpklý, protože neobhájil podruhé místo v Poslanecké sněmovně. Od té doby se víceméně v ODS neangažuje, je řadovým členem a nyní odešel. Je to jeho právo. Já Zdeňka Proska si vážím, to je jedno z mála jmen, kdy mám pocit, že je škoda, že z ODS odešel, ale je to, prosím, řadový člen. Tvář ODS v Plzni vytváří lidi, jako je Martin Baxa, primátor města Plzně, a takovíto lidé. Ti kdyby odešli z ODS, pak platí to, co vy říkáte, že ODS ztrácí klíčové tváře, klíčové osobnosti, které vytvářejí obsah a politiku ODS. Ale takovíto lidé neodcházejí. Odchází lidé, kteří jsou určitým způsobem zhrzeni, anebo by se nedostali znovu na volitelná místa na kandidátku. A to pro tu ODS je dobře. Je logické, když ta strana jde dolů, vždycky když jde loď trošku přechodně dolů, tak někteří lidé odcházejí. To je přirozený proces. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Jenom aby ta loď šla zase ale nahoru, pane místopředsedo. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, tím, že odchází opravdu lidé, kteří dneska nevytvářeli obsah politiky ODS, lidé, kteří nevytvářeli tvář té ODS a naopak pro mnoho voličů byli kontroverzní, tak si myslím, že to vůbec nevadí, byť u některých jmen mě to lidsky, zdůrazňuji lidsky, mrzí. Ale podívejte se, klíčoví lidé, co tvoří ODS, počínaje Miroslavou Němcovou, konče našimi komunálními politiky, primátory typu Martina Baxy, Novotného v Olomouci a tak dále, všichni zůstávají a nikdo neodchází. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Abychom to shrnuli, takže nevidíte tam žádný problém tedy v tom smyslu, že byste se odkláněli od programu, že by tam neprobíhala diskuse a když třeba... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Diskuse probíhá permanentně. Paní redaktorko, například volební program. Žádná jiná politická strana nevytvářela volební program tak, že by ho vytvářely jednotlivé odborné komise složené z členské základny. Ten program se... 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


To není pravda. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale já jsem, pardon, naopak zaznamenala... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


... měsíc připravoval velmi věcně, ano. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


... názor jednoho z vašich členů, pane místopředsedo, který, tuším, že to psal na Facebooku, že to, že vůbec neví o tomto programu, že vůbec neví, jak vznikal. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To je ale chyba toho člena. Já vám zopakuji, jak vznikal. Program vznikal tak, že my máme odborné komise pro jednotlivé resorty. V odborné komisi sedí zástupci z krajů zvoleni regionálními sněmy těch krajů, to znamená členskou základnou. A každá ta komise, pro zdravotnictví, justici, vnitro, napsala svoji kapitolu a vedení potom z toho udělalo, protože to bylo 50 stránek, výtah do podoby 22 stran. Jak jinak demokraticky se zapojí členské základny, chce ten program vytvářet, než že je vytvořen ten základ s členskou základnou, a my jsme to pouze zúžili, protože uznáte sama, že 50 stránek je nečitelné pro novináře a pro politiky taky. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:

A kdy je tedy představíte? Příští týden? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Ten program, aby nezapadly, bude představován po jednotlivých kapitolách. Každý týden jsou dvě tiskové konference, kde představíme jednotlivé kapitoly. Začali jsme oblastí, která se týká mladých lidí, protože nezaměstnanost mladých lidí je pro nás klíčové téma. To téma se nese: První práce, první byt. A příští týden jedeme školství, sociální politika a tak dále. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Vy se tady nedočkavě nadechujete, pane předsedo. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Samozřejmě to není pravda, KSČM určitě tvořila program demokratickou cestou. Za prvé vycházel ze sjezdových materiálů, to znamená z celé široké celostranické diskuse... 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Tak to je asi. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


... /nesrozumitelné/ v Liberci jako, pane místopředsedo, takže v tomto ohledu mi dovolte říct, že samozřejmě KSČM jako demokratická politická strana ho tvoří taky, tak neříkejte, že jste jedinou politickou stranou, která ho snad vytvářela demokraticky. To urážíte ostatní politické strany. Za druhé... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pojďme k vašemu programu stručně. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


... samozřejmě, že i my máme odborné týmy, myslím si skutečných odborníků, kteří pracují v našem ústředí, ať už jako jsou v centru, nebo jsou v krajích a samozřejmě se na tom podílejí. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pojďme se, pane předsedo, podívat na to, co vytvořili tedy, protože vy chcete například vrátit DPH ty sazby k původním hodnotám před rokem 2007, ale teď je otázka, jak tohoto docílíte, protože ani sociální demokracie nechce s těmi sazbami úplně hýbat, ta mluví jenom o DPH u léků. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


V každém případě je to náš návrh a budeme ho předkládat, uvidíme, jestli získáme většinu v Poslanecké sněmovně pro takový návrh, protože tím naším primárním cílem je získat více práce pro lidi. A ta se dá získat jenom tím, že občané budou mít nějakou koupěschopnou poptávku, protože vlády pravice vlastně srazily jak sociální dávky, tak mzdy. Víte, že až tato vláda Jiřího Rusnoka zvyšovala minimální mzdu, která se za vlády ODS vůbec nezvyšovala, stagnovala. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ano, ale, pane předsedo, ale druhá věc je, z čeho pokryjete ten výpadek těch peněz, jestli to teda nezaplatí třeba bohatí lidé tou milionářskou daní? 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


To samozřejmě i to je možná varianta. Ale podívejte se, co se za ty 3 roky stalo. Za 3 roky se u těch sociálních dávek se zvýšilo z 2,5 miliard na 10 miliard jenom kvůli tomu, že lidé byli vyřazováni po těch 5 měsících z toho programu těch nezaměstnaných a museli jít na sociální dávky. ODS připustila, že v podstatě zneužíval systém podpory bydlení, protože z toho jsou velcí podnikatelé, kteří ubytovávají na ubytovnách podivného charakteru lidi, a dostávají od státu peníze za to ubytovávání místo toho, aby se řešilo bydlení těch lidí, kteří ztratili nějakým způsobem, zaměstnání, ztratili možnost platit to nájemné. A teď ODS představí jaksi první zaměstnání a první byt. Ale to, že my jsme prosazovali právo na první zaměstnání a ODS se nám vysmívala asi před 8 lety, to dnes nevidí. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ano, pane předsedo, a jenom ještě tedy otázka, jestli tohle to DPH, změna těch sazeb, snížení, bude podmínkou třeba vaší pro podporu, dejme tomu, sociálnědemokratické vlády? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Ne, vy se mě ptáte na něco, co nemohu říct, protože nevím, jakým bude výsledek voleb. Vy jste říkala sama, kdybychom vyhráli volby, tak bychom samozřejmě tohle to navrhli... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A když vyhraje sociální demokracie? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Když vyhraje sociální demokracie, tak jí to navrhneme jako partnerovi, který, když bude tvořit vládu, by měl nějakým způsobem řešit tu neutěšenou sociální situaci v České republice. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A bude to ta vaše podmínka, tedy bude to pro vás... 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Nebude to podmínka, bude to jeden z návrhů, který tam přijde, protože samozřejmě ČSSD uvažuje o nulové sazbě na léky například, která se dá vyjednat v Evropské komisi, protože samozřejmě existují položky, které se nedaní. Jaksi u nás jedna z posledních položek, která se nezdaňuje, například poštovní služby a podobně, nebo ... a tady je otázka toho, jakým způsobem nakládat například s bankovními převody, jestli se zdaní ty bankovní převody a podobně, což už je program nejen levice, ale dokonce i demokratické pravice v Evropě. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Nechme ještě reagovat pana místopředsedu k tomu DPH tedy. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Obecně. Já myslím, že je zcela zřejmé, že levice bude zvedat daně. To je třeba říci, a bude zvedat daně příjmové a tím pádem bude poškozovat potenciální růst, který v této zemi začíná. To je zřejmé... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale, pane místopředsedo... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


...protože pokud se budou snižovat daně DPH a jiné, chce zvedat sociální a jiné dávky, jak to slibují sociální demokraté, musí ty peníze někde vzít. A sociální demokraté přiznávají za vaší pravděpodobně pomoci, že zvednout daně z příjmu jak právnických, tak fyzických osob a tím poškodit potenciální růst, který konečně tato země po několika letech stagnace začíná zažívat a ten růst je křehký, slabý, jsme na počátku. A místo, abychom daně nechali být, nezvedali jsme je a připravili jsme změny v oblasti pracovního trhu, to budou naše návrhy, které my předložíme, tak, a tím posílit ten růst, tak vy ten růst, levice ten růst bohužel bude takto poškozovat. To je realita, to tak je zkrátka. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Ale, pane místopředsedo, podívejte se, vy tady pořád srovnáváte nesrovnatelné, protože vy jste tady zavedli pro ty nadnárodní korporace tak nízké daně, které samozřejmě jinde neplatí a v tomto ohledu vy srovnáváte malou rodinnou firmu, ať je to s.r.o. nebo akciová společnost s nadnárodní korporací. Proč si myslíte, že například to rozdělení daní v Japonsku takové, že malé firmy mají menší daně a velké firmy velké daně? 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A pardon, mě by, pardon, pane předsedo, mě ještě by zajímalo, s dovolením, jedna věc. A to ta milionářská daň, protože vy jste v tom programu neuvedli úplně podrobnosti. Vy jste v minulosti, tedy bylo to v srpnu, tuším, jste mluvil o tom, že by to bylo 35 %. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Ano. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Takže to platí? 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


U nás je 32 % je už konečný program, je ta. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale ta milionářská, to tam máte rozdělený u těch sazeb. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Samozřejmě, samozřejmě, protože u těch rozdělených sazeb my neříkáme, že zvyšujeme daně, my je diferencujeme, protože to znamená u té nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, která je dneska zatížená v podstatě tou nesmyslnou daní, kterou zavedla ODS, když se takzvaně dělala superhrubá mzda a vlastně z těch 12 %, které byly před nástupem ODS k moci, je dneska na 18, 19 %, tak chceme se vrátit zpátky na těch 10 až 12 %. A samozřejmě u těch vyšších příjmových skupin se zvyšuje i daňová sazba, která je... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Takže 32 bude maximum. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Maximum je 32 %. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


A bude to pro lidi tedy s příjmem nad milion. 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Nad milion korun. 

 


Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Protože jste původně zvažovali i 2 miliony, takže... 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Ano, jako to je otázka zase vyjednávání povolebního, jaké programy budou, protože jediné, s čím mohu souhlasit s panem místopředsedou, je, že je potřeba hledat nikoli jakoukoli koalici, ale koalici programovou, aby to znamenalo, že ten stát někam půjde. A v tomto ohledu samozřejmě budeme hledat ty politické strany, jestli to bude sociální demokracie nebo jiná politická strana, u kterých budeme hledat oporu v tom, že se bude diferenciovat daň, protože samozřejmě ta současná daň poškozuje nejvíce ty, kteří nejsou schopni uspokojovat ani vlastní potřeby a samozřejmě ti, kteří takzvaně jsou motorem růstu, už motorem růstu dávno nejsou, protože tady žádná nová místa nevytvářejí. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Pane místopředsedo. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Dovolte mi malou reakci na to. Tady pan předseda řekl několik témat. Aspoň tedy několik vět. Já se domnívám, že pro tuto zemi je třeba, aby se daně nezvedaly, pravice nebude zvedat daně... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Vy žádným způsobem nebudete? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


My s tím nepočítáme a naopak jsme poučeni z předchozí vlády, že když jsme přistoupili na návrhy koaličních partnerů a přistoupili jsme na zvýšení daní, tak se ukázalo, že to nefunguje a pravici jako takovou to velmi poškodilo. Takže teď když ODS bude říkat - nebudeme zvedat daně, tak nám to opravdu věřte, protože jsme poučeni z chyb, které jsme v této oblasti udělali. Naopak naše recepty půjdou směrem obrovské posílení oblasti pracovního práva... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ano, takže pardon... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Dovolte mi tři věty k tomu říci, to je strašně důležité. Někdo chce zvedat daně a my chceme naopak snižovat nezaměstnanost. To je pro nás úplně klíčová, řekněme, /nesrozumitelné/ toho ekonomického programu, protože nezaměstnanost... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Já bych s dovolením sesumírovala jenom tedy ten váš program, abychom ho mohli podrobně tedy rozebrat. Takže absolventi, kteří začnou do 3 měsíců po skončení školy podnikat, budou osvobozeni od daně z příjmu. Když firma zaměstná absolventa, který je 6 měsíců bez práce, získá na něj 80 % úlevu z platby sociálního pojištění. A lidé do 30 let nebudou platit daň z převodu nemovitosti. 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Vy jste to řekla lépe než já. Já jsem to právě chtěl říci. To jsou konkrétní návrhy, které nemůže pan předseda říkat, že to navrhovali také, protože neplatí, že když dva dělají totéž, tak dělají totéž. Vy jste určitě navrhovali jinou formu. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale na druhou stranu, pane místopředsedo... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


My nejdeme formou dotací, my jdeme formou snižování odvodu státu a tím chceme podpořit nezaměstnané mladé lidi. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale na druhou stranu, pane místopředsedo, sklidili jste i vlnu kritiky a to... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


To je logické, to tak je. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


... a to ale nejčastěji z toho důvodu, že je to nesystémové, protože zvýhodňujete jednu skupinu na úkor druhé skupiny. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, je důležité, že jsou pro to racionální důvody. Dovolte mi říci tři věty. Nezaměstnanost mladých lidí je dneska největší problém Evropy. Polovina mladých Španělů nemá práci, třetina Italů nemá práci, u nás je to 18 %. A pokud nechceme mít tuto prázdnou generaci, která se nenaučí pracovat, tak s tím něco musíme dělat. A ODS jasně říká jako pravicová strana - pro nás je to klíčový problém, naučit mladé lidi pracovat a dát jim tu práci. Ale když je někdo nezaměstnán... 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ale teď je otázka, jestli je to dostatečně pravicový program, jestli tohle... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Paní redaktorko, ale je to pravicový program, protože my nedáváme žádné dotace ze státu, my pouze snižujeme odvody zaměstnavatele a říkáme - milý zaměstnavateli, když zaměstnáš mladého člověka, který nemá takové zkušenosti, není třeba tak pro tebe prakticky užitečný, tak my ti to zvýhodníme, snížíme ti odvody sociální za něj a tobě se vyplatí zaměstnat mladého člověka, byť třeba nemá takové zkušenosti, protože pro tu společnost, paní redaktorko, je to strašně důležité. Přece vy ani já nechceme, aby tady mladá generace za chvilinku demonstrovala, stávkovala a byla nezaměstnaná. My to vnímáme jako nejpalčivější podle Evropy dneska, proto toto hlavní téma. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Nechme také promluvit k tomuto tématu pana předsedu, který se usmívá. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Víte, samozřejmě ta kritika, že to je nesystémové, je samozřejmě pravdivá, protože je to zase podpora jenom části zaměstnavatelů, kterým se snižuje odvod do státní pokladny, čili je to další devastace státního rozpočtu a je... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Když zaměstnají mladého člověka. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


Ale samozřejmě a vyhodí třeba 45letého, 50letého a ty nezaměstnáte a budete mít ještě větší problém, protože to, že jste... 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda ODS:


Musí zřídit nový místo. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:


... přistoupili na trvalou nerovnost občanů před zákonem, to je přeci známá věc. Čili pokud něco takového chcete, tak právo na první zaměstnání je přeci takové, že náleží tomu člověku, který ten zaměstnavatel bude odvádět všechno, ať je to státní firma, soukromá firma, veřejnoprávní korporace, tak ten bude odvádět všechno do toho státního, a ten stát bude potom svým způsobem ty, který potřebuje vytvářet ty pracovní místa, bude dotovat tam, kde je potřeba, aby ten stát zasáhnul nebo ta veřejnoprávní korporace. 

 



Lenka PASTORČÁKOVÁ, moderátorka:


Ano, ale je nutno dodat, že /souzvuk hlasů/ program celý. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředsed

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel