12. září 2013

Mladí lidé by měli kupovat byty na stáří

Nejsme sociální plánovači, ale mladým lidem chceme poskytnout daňové úlevy. Úřadující šéf ODS Martin Kuba představil, jak chce jeho strana usnadnit mladým cestu do práce a k bytu.

V programu nabízíte mladým lidem první práci. Pokud člověk začne do tří měsíců po škole podnikat, nebude platit daň z příjmu. Po jaké škole a jak dlouho výhodu bude mít? 

Je nám jedno, jestli to bude vysoká nebo střední škola. Absolventů je dnes v České republice 18 procent ze všech nezaměstnaných. Pro nás je to příležitost, jak jim umožnit vstup do podnikání. Daň z příjmu fyzických osob by neměli platit po dva roky. Úleva by byla ohraničená obratem do jednoho milionu korun. 

Pokud se firmy rozhodnou zaměstnat absolventa, který je aspoň půl roku v evidenci úřadu práce, chcete jim nabídnout 80procentní slevu na sociálním pojištění. Opět na dva roky? 

I tady chceme dvouleté osvobození. Mělo by to vytvářet pro firmy prostředí, které zatraktivňuje pracovní místo. Lidé po školách často nemají takové zkušenosti. Toto opatření okamžitě takové místo zlevňuje. Jde nám o lidi, u kterých je riziko, že by na pracovním úřadu setrvávali déle. Pro ně taková místa chceme vytvářet. 

Mladé voliče lákáte i na první byt. Lidem do 30 let nabízíte, že nebudou platit daň z převodu nemovitosti. Není to ale jen oprava chyb vaší vlády? Dosud platí tuto daň prodávající. Na kupujícího povinnost přejde po úpravě schválené za vlády Petra Nečase nově od roku 2014. 

Byl jsem jedním z těch, kdo o tom za ODS vedl v koalici střet. Impulzem chceme dát mladým lidem možnost, aby se co nejrychleji dostali k první nemovitosti. A říct, že pořizování si své vlastní nemovitosti je něco, co by konzervativní mladí lidé dělat měli, protože tím zabezpečují svoje stáří. Jsme přesvědčeni, že u mladého člověka je při nákupu bytu za dva miliony ušetřených 80 tisíc poměrně významná částka. 

 

(Autor: Jan Kálal)

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města