24. července 2013

Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.


Martin KŘÍŽEK, moderátor:

O komentář teď požádám místopředsedu ODS Jiřího Pospíšila. Dobrý den. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Dobrý den přeji. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


A také dalšího místopředsedu sněmovny ze sociální demokracie Jana Hamáčka. I vám dobrý podvečer. 

 



Jan HAMÁČEK, místopředseda PS PČR /ČSSD/:


Hezký den. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Pospíšile, jak prezidentovo vyjádření vnímáte? 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Mně to připadá obtížně uvěřitelné. Vůbec nechápu, proč pan prezident chce 101 notářsky ověřených podpisů. Tím de facto dává najevo, že hrozí, že by poslanci falšovali podpisy a že by některý z poslanců byl podepsán někým jiným, aniž by se sám podepsal. To mně připadá úplně absurdní, protože těch 101 poslanců, kteří podepíší podporu pravicové vládě, je všeobecně známo, a pokud by tam někdo byl podepsán proti své vůli někým jiným, tak by se samozřejmě veřejně ohradil. Já to tedy vnímám jako určitý trucpodnik pana prezidenta, jehož logika mně uniká, protože opět opakuji, notářsky se ověřují podpisy, pokud se do budoucna u určité listiny třeba bude prokazovat, kdo ji podepsal, například někdo zemře nebo odjede do zahraničí, to ale v tomto případě nehrozí a navíc 101 podpisů je politickým aktem, nikoliv právním aktem s nějakou mírou vymahatelnosti. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Takže si myslíte, že byste to vůbec dělat neměli, jak už řekla vám i navrhovaná premiérka sama za sebe, tedy Miroslava Němcová to řekla. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Já to vidím podobně jako Miroslava Němcová, podle mého názoru bychom neměli permanentně ustupovat dalším nápadům pana prezidenta, připadá mi to jako další snaha oddálit vznik 101 pravicové vlády, to podle mého názoru snaha vytvořit určitý časový prostor pro to, aby Rusnokova vláda vládla v demisi poté, co nezíská podporu. Takže já bych tomuto tlaku neustupoval, ale samozřejmě koalice bude jednat a já budu respektovat rozhodnutí koaličních orgánů. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Hamáčku, není divné, že pro Rusnokovu vládu prezident žádnou podporu před jmenováním neměl a ani nehledal a teď najednou mluví Miloš Zeman o dokonce notářsky ověřených podpisech, navíc dopředu? 

 



Jan HAMÁČEK, místopředseda PS PČR /ČSSD/:


Já to konání pana prezidenta chápu tak, že se chystá na všechny alternativy možného vývoje. Ten projekt se 101 podpisem není nový, to je věc, kterou svého času zavedl pan prezident Klaus, takže... 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Promiňte, nové jsou ty notářsky ověřené podpisy, to... 

 



Jan HAMÁČEK, místopředseda PS PČR /ČSSD/:


To se přiznám, že mě také překvapilo, a v této věci sdílím náhled kolegy Pospíšila, přijde mi to nadbytečné, přeci jenom, pokud opravdu existuje 101 koalice /nesrozumitelné/ poslanců, tak ti lidé se k tomu budou muset přihlásit veřejně, a to notářský ověření chápu jako čin nebo krok nadbytečný. 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:
A je to pro vás také signál, že prezident by mohl napodruhé skutečně pověřit sestavováním vlády bývalou koalici, uspíší to třeba vaše rozhodnutí uvnitř ČSSD raději Rusnokův kabinet podpořit? 

 



Jan HAMÁČEK, místopředseda PS PČR /ČSSD/:


Víte, my velmi pečlivě zvažujeme všechny alternativy dalšího vývoje, jsme stále přesvědčeni o tom, že tím nejrozumnějším řešením by byly předčasné volby, mimochodem, pokud pan Pospíšil nechce ustupovat prezidentovi, není nic jednoduššího, aby se přidali k sociální demokracii, hlasovali pro rozpuštění sněmovny a máme tady do dvou měsíců volby. Ale co se týká těch alternativ v tom případném druhém pokusu a těch vzkazů od pana prezidenta, to, koho jmenuje on premiérem České republiky, tak to je jeho odpovědnost a výlučně jeho odpovědnost, my jako poslanci se k tomu poté vyjádříme hlasováním o důvěře vládě, ale ten, kdo o tom rozhodne, je pan prezident a také... 

 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Dobře, ale teď se, promiňte, rozhodujete vy, protože jsme u toho prvního pokusu, a věc se má tak, že by, já nevím, do příštího týdne nebo do 14 dnů jako strana se budete rozhodovat, zda Rusnokův kabinet podpořit, nebo nebudete přihlížet i k tomu, co dnes zaznělo od prezidenta? 

 



Jan HAMÁČEK, místopředseda PS PČR /ČSSD/:


Tak my přiblížíme ke všem vstupům do té debaty, včetně s /nesrozumitelné/ pana prezidenta, nicméně dále je zde celá řada věcí, které úplně jasné nejsou, například programové prohlášení této vlády, takže ta debata míň ... nebudeme /nesrozumitelné/, řekli jsme jasně, že se vyjádříme před hlasováním. A já si myslím, že kolem toho 6. srpna bude jasné stanovisko sociální demokracie. Já jsem přesvědčen, že sociální demokracie bude naprosto jednotná. 



Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Pane Pospíšile, nemohlo by toto všechno nakonec urychlit tu cestu k předčasným volbám, nebude lepší, když je ODS podpoří? 

 


Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Tady já chci říci, že se pan kolega Hamáček mýlí, kdybychom přistoupili na předčasné volby, tak právě parlamentní většina v Poslanecké sněmovně ustupuje tlaku prezidenta a ustupuje jeho nestandardním postupům, protože prezident sám řekl, že chce předčasné volby, a proto vybírá takového premiéra, jehož vláda nemá velkou šanci získat podporu, alespoň takto jsem pochopil jeho slova a určitým způsobem parafrázuji. Víte, musíme si říci, i v této zemi vládne primárně Parlament, anebo prezident. Jestli máme prezidentskou formu vládu, anebo jestli máme parlamentní formu vlády. Ústava říká, že zde má vládnout primárně Parlament a z něj má být sestavována vláda a předčasné volby mají smysl, pokud se většina v Poslanecké sněmovně v Parlamentu nedá vytvořit. Tady ale 101 je, je tady většina a ten logicky má vzniknout vláda, která bude podporována většinou v Poslanecké sněmovně. Kdyby tu 101 nebyla, nebyla by zde možnost postavit většinovou stabilní vládu, pak samozřejmě je jediným vhodným řešením volat po předčasných volbách, ale to v tuto chvíli není. Já rozumím sociální demokracii, jako dosud opoziční straně, že chce předčasné volby a chce co nejdříve nastoupit k moci, ale na druhou stranu zase vládní strany chtějí dokončit svůj mandát, dokončit to, co započali, a pak čekat od voličů účet, který voliči vystaví v řádných volbách. 

Martin KŘÍŽEK, moderátor:


Místopředseda ODS Jiří Pospíšil. A naším hostem byl také Jan Hamáček, místopředseda sněmovny z ČSSD. Děkuji vám, na slyšenou. 

 



Jiří POSPÍŠIL, místopředseda PS PČR a místopředseda ODS:


Děkuji a přeji všem krásný den. 

JUDr. Jiří Pospíšil

místopředseda strany
předseda Stínové asociace krajů ODS
předseda regionálního sdružení
předseda klubu krajských zastupitelů
krajský zastupitel
místopředseda Poslanecké sněmovny PČR
poslanec PČR