28. června 2013

Při likvidaci následků povodní chceme využít evropské fondy

Evropská unie podpoří odstraňování povodňových škod v ČR a následná preventivní opatření. Po summitu Evropské rady to prohlásil premiér Petr Nečas.

 

Podle českého předsedy vlády je nutné využít unijních nástrojů při řešení nastalé situace po červnových povodních v České republice a dalších státech. Vyzval proto komisi a členské státy k tomu, aby na odstranění katastrofických následků povodní byly v maximální míře mobilizovány veškeré dostupné unijní fondy.

Pozornost summitu se podařilo zaměřit na to, jakým způsobem lze využít unijních nástrojů při řešení nastalé situace po povodních. Žádal jsem, aby Evropská komise poskytla potřebnou součinnost v jejich flexibilním a účinném využití,“ řekl premiér.

Požadavky České republiky, které podpořila řada států, se tak podařilo prosadit do závěrů Evropské rady. „Za zcela zásadní považuji, že se rovněž podařilo zakotvit využití evropských fondů nejen na odstraňování škod a následků povodní, ale rovněž na potřebné investice v oblasti prevence,“ dodal Petr Nečas s tím, že opatření prováděná na národní úrovni tak budou podpořena z evropské úrovně.

RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
poslanec PČR
člen regionální rady