15. června 2013

Tiskové prohlášení předsedy vlády a ODS

Abych vyvrátil dnešní spekulace v médiích, rozhodl jsem se učinit toto vyjádření

  1. Nikdy jsem nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob, jejichž jména jsou v současné době skloňována v médiích. Pokud se tak opravdu stalo, považuji to za závažné pochybení. Přestože jsem o tomto konání nevěděl, hluboce toho lituji a omlouvám se všem, kterých se mělo týkat. Nikdy bych nepřipustil zneužití zpravodajských služeb k osobním a politickým účelům. Považuji také za nepřijatelné, že dva vysoce postavení představitelé Vojenského zpravodajství údajně přijímali pokyny od osoby, které k tomu neměla jakékoliv zákonné oprávnění.
     
  2. Je logické, že po obvinění a následném uvalení vazby na paní Janu Nagyovou nemůže dále pokračovat v pozici vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády. Věřím, že dojde k rychlému a nestrannému vyšetření všech okolností souvisejících s tímto případem.
     
  3. Chtěl bych upozornit znovu veřejnost na to, aby v celém případu rozlišovala tři různé roviny: případ údajného selhání několika osob z Vojenského zpravodajství, případ odchodu tří bývalých poslanců ODS z Poslanecké sněmovny a vyšetřování klientelistických vazeb.
     
  4. I nadále považuji obvinění tří bývalých poslanců za nesmyslné. Politické dohody nepovažuji za trestnou činnost. Pokud by tomu bylo jinak, musela by policie a státní zastupitelství vyšetřovat stovky, možná tisíce podobných kauz z minulosti.
     
  5. Policie by měla jasně říci, komu patří zabavené finanční prostředky a zlato, zda pocházejí z trestné činnosti a zda mají nějakou souvislost s doposud obviněnými osobami. Pokud tomu tak není, měla by veřejnost a média tuto skutečnost jasně reflektovat a nespojovat je účelově s obviněnými osobami.
     
  6. O celé situaci průběžně komunikuji s koaličními partnery a předpokládám, že se po mém návratu z jednání ve Varšavě uskuteční společné jednání.
RNDr. Petr Nečas

člen strany
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády

Štítky:
tisková zpráva