31. května 2013

Stát musí prověřit používání dotace 260 miliónů ve fotbale

"Považuji za nezbytné prověřit, jakým způsobem je s veřejnými prostředky ve fotbale nakládáno. Částka 260 miliónů jsou obrovské peníze. Stát musí mít zájem, aby byly používány účelně, nikoliv jako prostředek pro upevnění pozic několika jedinců."

Poslední průzkumy veřejného mínění naznačují, že preference ODS se opět vracejí na loňské hodnoty. Čím si to vysvětlujete?

Myslím, že průzkumy není dobré přeceňovat, když se daří, ani podceňovat, když se nedaří. Potvrzuje se to, co jsme říkali od začátku, že efekt Schwarzenberg, který TOP 09 zvedl preference po prezidentských volbách, postupně odezní. Jsem přesvědčen, že k tomu ale přispěla i naše zvýšená aktivita. ODS je v posledních měsících více vidět a začíná více prezentovat vlastní názory, řešení a politiku, než tomu bylo v minulosti. A samozřejmě nám také trochu nahrávají kiksy sociální demokracie. 

Máte na mysli výroky Jana Mládka o parazitech? 

Nejen jeho. Politici ČSSD se již vidí na ministerstvech po vyhraných volbách, ztrácejí ostražitost a odhalují občanům své socialistické vize. Věřím, že si při poslechu všech těch v uvozovkách geniálních myšlenek stále víc lidí uvědomuje, že sociální demokracie nepřináší žádné řešení. Stačí připomenout nápad Zdeňka Škromacha na referendum o maximálně dvanáctinásobném platu manažera proti nejhůře placenému zaměstnanci. To je zralé na absurditu roku. Stejně tak nápad na vytvoření ministra sportu ve stínové vládě je jen zas o tom, co levice umí nejlépe, sebrat lidem víc na daních a místo lidí samotných rozhodovat ve všech oblastech života, jak s nimi naložit. 

ČSSD zvažuje vytvoření samostatného ministerstva sportu. Jak se na to díváte? 

Tak zaprvé stát nemá dělat pořád víc věcí a špatně. Nové ministerstvo budou zas noví úředníci, nový rozpočet, razítka, povolení a na to bude třeba zvýšit všem daně, aby na to stát měl. To ČSSD zapomněla lidem říct. ODS jde zcela opačnou cestou, tedy cestou zeštíhlování státu a spíše slučování ministerstev a agend. Ale když jsme u sportu, tak myslím, že jak ČSSD, tak teď i pan poslanec Dobeš uchopili sport politicky, ale nějak jsem si nevšiml žádného konkrétního programu a řešení pro český sport. Přitom nutně řešení potřebuje. Stačí se podívat, co se děje ve fotbale. Ta situace už je za hranou únosnosti. Čteme to denně, tendenčně řízené zápasy, nákupy hlasů za příspěvky od státu, což je mimochodem 260 miliónů ročně, všemocná mafie rozhodčích, tajemný pan Berbr… Podle výsledků průzkumu STEM/MARK považuje fotbal 76 procent fanoušků za nedůvěryhodný! Zaráží mě, že to ani od Petra Hulinského, ani Josefa Dobeše neslyším. 

ČSSD není ale vládní stranou. Sport v rámci resortu školství patří právě ODS, tak proč tu situaci neřešíte? 

Mě o tom problému informovali lidé z jižních Čech jako předsedu jihočeské ODS, protože se dotýká i jihočeských klubů. Už jsem o tom s kolegou ministrem školství Petrem Fialou mluvil a budu chtít, abychom se tím zabývali. Po získaných informacích považuji za nezbytné prověřit, jakým způsobem je s veřejnými prostředky ve fotbale nakládáno. Částka 260 miliónů jsou obrovské peníze. Stát musí mít zájem, aby byly používány účelně, nikoliv jako prostředek pro upevnění pozic několika jedinců. Fotbal, i sport jako takový, není soukromou záležitostí, ale věcí celospolečenskou, a pokud transparentní prostředí nejsou schopni zajistit sami lidé z fotbalového hnutí, musí stát, který do toho systému směruje veřejné prostředky, zasáhnout. 

(Autor: Vladimír Vácha)
MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
1. místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města