24. května 2013

Ministr dopravy si prohlédl rozestavěnou D3, úsek z Tábora do Veselí bude zprovozněn do konce června

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura navštívil v pátek 24. května Jihočeský kraj. Nejprve si prohlédl rozestavěný úsek dálnice D3, poté jednal se starostou Soběslavi Jindřichem Bláhou a s vedením Správy ŘSD České Budějovice. Navštívil rovněž firmu ČSAD JIHOTRANS.

 
Ministr dopravy po dnešní prohlídce nového úseku dálnice D3 Tábor – Veselí nad Lužnicí potvrdil, že stavba bude zprovozněna dle plánu, tedy v červnu tohoto roku.
 
Pětadvaceti kilometrový úsek dálnice D3 Tábor – Veselí nad Lužnicí bude zprovozněn v souladu se Smlouvou o dílo, která předpokládá termín dokončení 28. června 2013. „Myslím, že jsou vytvořeny všechny předpoklady pro to, abychom úsek otevřeli. Před samotným zprovozněním jsem ale chtěl vše vidět na vlastní oči. Poté, co jsem si stavbu prohlédl, nemám pochybnosti o tom, že se daný úsek stihne zprovoznit,“ řekl Zbyněk Stanjura. První řidiči by se tedy po nové dálnici mohli projet již příští měsíc. Dálnice v úseku Tábor – Veselí nad Lužnicí přitom bude po celý zbytek tohoto roku pro automobily do 3,5 tuny bez poplatku. Nový úsek si tak budou moci vyzkoušet i ti řidiči, kteří si dálniční známku doposud nepořídili.  
 
S vedením Správy ŘSD České Budějovice jednal ministr Stanjura o dalším pokračování výstavby dálnice D3. Dle předpokladu ŘSD bude do konce roku 2013 (tedy po dokončení rekonstrukce obchvatu Tábora) dálnice D3 zprovozněna od hranice Jihočeského kraje až po Veselí nad Lužnicí. V provozu tak bude ucelený úsek v délce cca 40 kilometrů. 
 
Co se týče dalšího výhledu stavby D3 tak k realizaci je plně připravena stavba Veselí nad Lužnicí – Bošilec a stavba Borek – Úsilné. V úseku Bošilec – Borek probíhá intenzivní výkup pozemků, současně je připravován obchvat Českých Budějovic. „Když půjde všechno dobře, tj. když nebude problém s výkupy pozemků, se stavebními řízeními, pokud nikdo nebude řízení úmyslně protahovat, tak na konci roku 2015 by mohla být D3 hotová až k Českým Budějovicím,“ konstatoval ministr dopravy.