24. května 2013

Jádro je pro energetiku klíčové, ujistil Petr Nečas v Temelíně

Energie získaná z jádra představuje zásadní zdroj nejen pro české domácnosti, ale i průmysl. Naše energetika se bez jaderných zdrojů neobejde. Ujistil o tom premiér a předseda ODS Petr Nečas při páteční návštěvě Jaderné elektrárny Temelín.

„Česká energetika se neobejde bez jaderných zdrojů. Z hlediska dalšího rozvoje českého průmyslu jsou to nenahraditelné zdroje i ve vazbě na postupnou odstávku uhelných elektráren a také na postupné vyuhlení českých hnědouhelných zdrojů,“ řekl Petr Nečas. „Měl jsem možnost se přesvědčit, že zabezpečení je tu na velmi vysoké úrovni.“
 
Předseda Petr Nečas také rozptýlil obavy ministra financí o efektivitu dostavby elektrárny: „Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je strategickým rozhodnutím. Jedná se o soukromý názor pana Kalouska, nikoliv názor vlády. Je třeba brát v potaz, na základě jakých podkladů k tomuto soukromému názoru dospěl. Je velký rozdíl mezi účetním a politikem na straně jedné, který je schopný svým duševním obzorem dosáhnout maximálně roční účetní uzávěrky, maximálně horizontu jednoho volebního období; a státníkem, který přemýšlí nad tím, co se bude se zemí dít například kolem roku 2030."
 
Premiér společně s ministrem průmyslu a obchodu, 1. místopředsedou strany Martinem Kubou absolvovali exkurzi po elektrárně v rámci návštěvy Jihočeského kraje. Součástí byla prohlídka strojovny prvního bloku či prostor, na nichž by v budoucnu měly vyrůst bloky nové.