25. března 2013

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

Šéf ODS věří, že se jeho strana vrátí na výsluní. Na rozdíl od konkurenta TOP 09 podle něho totiž nestojí jen na dvou osobnostech. Pomoci mají i ministři, kteří se mají snažit zvrátit levicovou náladu ve společnosti.

Nebyly pro ODS v současné situaci výroky poslance ČSSD Jana Mládka darem z nebe?

Ty výroky pro nás nejsou překvapivé, my je známe. To byla ryzí esence sociálnědemokratických názorů včetně těch termínů jako parazitování a podobně. Toto oni si opravdu myslí a toto opravdu, když budou ve vládě, budou dělat. Živnostník je pro ně parazit, chtějí živnostníky, drobné a střední podnikatele, chytit pod krkem, ale ne tak, aby je úplně udusili, ale aby jen chroptěli a mohli je oškubat.

Je vidět, že jste rozjetý. Pomohly ty výroky ČSSD k větší aktivizaci celé ODS?

Je dobře, že se ukázalo, co je sociální demokracie a jak by vypadala naše země v jejích spárech. Zvýší daňové zatížení, což povede k zániku tisíců pracovních příležitostí a zbrzdění ekonomiky. Připomínám ještě výroky o tom, že bychom do důchodu měli jít až pět let před smrtí. Nebo výroky o zavedení švédského důchodového systému. Za tímto vznosným slovem se skrývá, že by dvěma třetinám našich obyvatel proti stávajícímu stavu prudce klesl důchod.

ČSSD se však chystá vládnout a je otázka, kdo ji zastaví. Váš předchůdce Mirek Topolánek nedávno pronesl, že ODS je za bodem zlomu a její pád už nelze zvrátit.

Já jeho pesimismus nesdílím a nebudu si s ním vyměňovat názory přes média. A když už hodnotí situaci v ODS, očekával bych od něho více sebezpytování.

Proč bývalí předsedové dělají svým stranám potíže?

Na to se mě zeptejte, až budu bývalým předsedou. Už jsem ale několikrát uvedl, že chci být první bývalý předseda, který nebude svým nástupcům okopávat kotníky. Což bude v dějinách ODS revoluční změna.

Ani průzkumy preferencí, z nichž některé už dávají ODS pod deset procent, ve vás pesimismus nevyvolávají?

Tak máte zřejmě na mysli průzkumy pana Hartla, jednoho z prvních signatářů tříkrálové výzvy za zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem a autora proslulého výzkumu z března 1998, který přisoudil Unii svobody 18 procent a ODS tuším pouze 11. Ta podobnost je určitě jenom čistě náhodná.

Takže průzkumy se mýlí a ODS na tom vůbec není špatně?

Jsme na tom špatně, to já vůbec nepopírám. Já jsem jenom chtěl říct svůj názor na jeden konkrétní průzkum jedné konkrétní agentury. U ODS došlo po Novém roce k pohybu preferencí směrem dolů v důsledku dvou efektů. Zaprvé to byl efekt Schwarzenberg, který pomohl TOP 09, ale který má jen dočasný charakter. Druhý efekt je ten, že se ODS od poloviny ledna, místo toho, aby se věnovala svým voličům, věnuje sama sobě a vnitřní situaci ve straně.

V roce 2010 jste ve volbách přišli o mnoho starostů, pak o hejtmany, ztratili jste většinu v Senátu a nakonec i prezidenta. Nezdá se vám, že ten trend je dlouhodobější?

Ano, ale preference se až do ledna vyvíjely pozitivně, pohybovali jsme se na 17 procentech, což není špatné vzhledem k tomu, že jsme ve vládě činili nepopulární opatření. Ale samozřejmě si nemůžeme nalhávat, že nedošlo k vychýlení kyvadla doleva, což je logické, vzhledem k tomu, co jste říkal. V minulém desetiletí jsme měli všechno – vládu, Senát, kraje, radnice i prezidenta.

Není to prapříčina dnešních problémů?

Do značné míry to tak může být. Je to něco, co započalo již dříve a co nesouvisí s vývojem v posledních týdnech. Čím dříve si toto ODS uvědomí, tím větší šanci má tuto zatáčku, tento smyk zvládnout.

Jak ten smyk vyberete?

Znamená to koncentrovat se na naše voličské skupiny, na místa, kde je náš program v souladu s ochranou jejich zájmů. Znamená to mít pro každou skupinu konkrétní témata, která chceme začít zvedat.

Kdo ta témata bude zvedat? V ODS nevidím třeba žádného ekonomického experta. Čím to, že v posledních letech nikdo takový nevyrostl?

Nechal bych každého, ať roste, jak chce, a ať mě klidně přeroste. My jsme měli někdy nějakého ekonomického experta? Řeknete jedno jméno? Doufám, že nenaznačujete, že to byl Vlastimil Tlustý. To by asi nebylo... Vždy jsme měli týmy odborníků, kteří nám v různých oblastech pomáhali.

A nepotřebují voliči vždy vidět jednu tvář, která za tu stranu v té konkrétní oblasti hovoří? Nechybí právě toto ODS?

Myslím, že to chybět nebude. Bude to vyžadovat větší aktivitu ministrů, poslanců a dalších. Nemůže to stát na jednom člověku, jak si část ODS už zvykla.

Jako na vás?

Na předsedovi, ano.

Říkáte, že nejste pesimista. Dokázal byste před pěti lety pronést větu, že 17 procent je pro ODS dobrý výsledek?

Před pěti lety nebylo politické kyvadlo vychýlené doleva. Nebyli jsme v situaci, kdy se zde po dvaceti letech dostavuje pocit jakési únavy z politického systému, kde vzniká podhoubí pro vznik různých mesianistických politických uskupení a protostran. To mluvíme o úplně jiném politickém hřišti a možná o úplně jiném druhu politického sportu.

Umí ten jiný sport Petr Nečas?

Já jsem přesvědčený, že ano, že ho umím.

Takže žádné úvahy o tom, že je čas v čele ODS skončit, k čemuž vás čas od času někdo vybídne?

Nevidím teď zřetelného člověka v ODS, který by si mohl sednout a být věrohodným a uvěřitelným kandidátem na premiéra. Politická strana jako ODS je založena na ambiciózních lidech, takže ambice tady jsou. Jde o to, aby ambice byly vždy v rovnováze se schopnostmi, znalostmi a zkušenostmi.

Jak moc bude pro ODS složité vyhrát souboj s TOP 09 o lídra pravice?

Jsem skálopevně přesvědčený, že ODS obhájí pozici nejsilnější pravicové strany. Protože ODS je etablovaná politická strana. Když ODS přijde o Nečase a prvního místopředsedu Martina Kubu, tak se nic neděje, pojede dál. Někteří si dokonce myslí, že se pojede ještě rychleji, ale to už je jiná debata. Když TOP 09 ztratí předsedu Schwarzenberga a místopředsedu Kalouska, tak je v háji. A to je ten základní rozdíl mezi etablovanou politickou stranou a protostranou.

(Autor: Václav Dolejší, Antonín Viktora)

RNDr. Petr Nečas

předseda vlády