20. března 2013

Prodej alkoholu podřízený koncesi lépe ochrání konzumenty

Poslanci dnes propustili do druhého čtení novelu živnostenského zákona, která podřadí prodej kvasného a konzumního lihu a lihovin v kamenných obchodech, stáncích i restauracích režimu koncesované živnosti. Podle zpravodaje Jana Čechlovského z ODS se tím zprůhlední trh s lihovinami a zvýší se ochrana lidí před nekvalitním alkoholem.

 
Novelu předložila vláda v rámci tzv. plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami. 
  
„Oprávnění prodávat lihoviny měly doposud až dva miliony fyzických a právnických osob, nevíme ale přesně, kolik z těchto subjektů se prodeji alkoholu skutečně věnovalo. To se nyní změní. Stát bude mít o prodejcích přehled a získá nový nástroj k boji s podvodníky a daňovými úniky. Lépe tak bude čelit i případům, kdy se na trhu objeví závadný alkohol," vysvětluje Jan Čechlovský. Obchodníci se podle něj nemusí obávat zbytečné administrativy. "Živnostníci a podnikatelé, kteří již dnes lihoviny prodávají, se nemusejí obávat nové administrativní zátěže či peněžních nákladů, pouze si budou muset jednorázově zažádat o koncesi u příslušného živnostenského úřadu,“ doplňuje Jan Čechlovský. 
  
Přiznává, že zavedení koncese pro prodej lihovin může vést k omezení počtu prodejců, u nichž si lidé alkohol kupují. „Takové snížení komfortu ale jednoznačně vyváží důslednější kontrola a účinnější ochrana zdraví běžných konzumentů.“ 
Mgr. Jan Čechlovský

místopředseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen regionální rady
neuvolněný místostarosta města

Štítky:
tisková zpráva