18. března 2013

Výstavba dvou bloků Temelína je nezbytný krok

Výstavba dalších dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín je nezbytný krok jak z národohospodářského hlediska, tak z hlediska energetické bezpečnosti, zdůraznil v pondělí během své návštěvy Jihočeského kraje premiér a předseda ODS Petr Nečas.

„Do roku 2020 bude v České republice odstaveno 1 800 MW výkonu uhelných elektráren. Současně po roce 2025 doběhne zatím oficiální životnost Jaderné elektrárny Dukovany. Přestože dnes máme mírný přebytek a můžeme elektřinu mírně vyvážet, jen odstavení uhelných elektráren představuje větší výkon, než je výkon Jaderné elektrárny Dukovany. Výstavba dvou bloků Temelína je nezbytná pro udržení elementární energetické rovnováhy,“ řekl Petr Nečas.

Podle Petra Nečase je dostavba Temelína klíčová také pro udržení stabilní ceny elektrické energie, a to zejména s ohledem na to, že ekonomika České republiky se výrazně opírá o průmysl. Dalším důvodem je nezvyšování závislosti republiky na dovozu energetických surovin ze zahraničí.

Výstavba dalších dvou bloků jaderné elektrárny byla jedním z témat setkání předsedy občanských demokratů s podnikateli a s představiteli ODS z Jihočeského kraje. Pozvánku na setkání s premiérem do Českých Budějovic využila více než stovka členů ODS. Setkání se zúčastnil také 1. místopředseda ODS a předseda Jihočeského regionu Martin Kuba, jihočeský poslanec Jan Bauer nebo senátor Tomáš Jirsa.

RNDr. Petr Nečas

člen strany
člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády