9. prosince 2011

ČR zváží připojení ke smlouvě o záchraně eura

O tom, zda se Česká republika připojí k nově vznikající evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura, se teprve rozhodne. Řekl to dnes po skončení summitu EU český premiér Petr Nečas.

Podle premiéra bude záviset na konečné podobě dokumentu, z něhož jsou zatím k dispozici jen teze. "Nebylo možné přistoupit k této mezinárodní dohodě z celé řady důvodů. V prvé řadě z důvodu, že nikdo vlastně nezná její obsah," podotkl premiér Nečas. Konkrétní podoba dokumentu by měla být známa do března.
 
Řadu věcí, které hodlá eurozóna pomocí smlouvy zavést, je Česku sympatická a podporuje je. Jde třeba o usilování o vyrovnané rozpočty či o automatičtější trestání těch, kteří poruší dohodnutá pravidla. „Ve vládním programovém prohlášení máme finanční ústavu, tedy to stejné, co je obsahem dluhové brzdy EU. Takže opět je to něco, co vláda České republiky chce a bude dělat bez ohledu na to, zda je vázána nějakou mezinárodní smlouvou,“ řekl premiér.
 
Na stranu druhou se Česká republika podle premiéra obává možnosti případného ohrožení rozpočtové suverenity či zásahů do kompetencí jednotlivých zemí, například v sociální a důchodové oblasti. Není prý rovněž jasné, jaké by měla smlouva dopady na vnitřní trh a na posuzování národních rozpočtů.
 
Zdroj: www.vlada.cz s využitím ČTK
RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády