7. března 2013

Výměnu neekologických kotlů zaplatí stát i letos

Stát i letos zaplatí výměnu starých neekologických kotlů za nové. Bude záležet na rozhodnutí Moravskoslezského kraje, kolik peněz bude ochoten svým obyvatelům na nové kotle věnovat; k příspěvku státu musí dát kraj stejnou sumu – i to přislíbil premiér a předseda ODS Petr Nečas během své čtvrteční pracovní návštěvy Moravskoslezského kraje.

  
„My jsme připraveni i letos dát stejnou částku, kterou se Moravskoslezský kraj rozhodne věnovat svým občanům na výměnu starých kotlů. Počet vyměněných kotlů, a tím pádem úleva životnímu prostředí, je tak především na rozhodnutí kraje. Vláda chce zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji věnovat maximum,“ říká Petr Nečas. 
  
Premiér a předseda ODS také připomněl, že to byla jeho vláda, která si jako jediná v EU dokázala prosadit pravidla, která umožňují, aby stát a EU proplácely až 90 procent nákladů na ekologické projekty v Moravskoslezském kraji; v jiných zemích smí být příspěvek státu jen výrazně nižší. Celkem na takové projekty zamíří přes pět miliard korun. „Byla to také až má vláda, která před třemi lety obnovila jednání s polskou stranou o tom, jak zlepšit životní prostředí v celém regionu,“ připomněl Petr Nečas. 
  
Premiér a předseda ODS Petr Nečas je ve čtvrtek na pracovní návštěvě Moravskoslezského kraje. Návštěvu začne přednáškou na Vysoké škole báňské, později se setká s podnikateli a se starosty z regionu. Vpodvečer má pak v programu setkání se členy ODS, na které dostali pozvánku všichni občanští demokraté v Moravskoslezském regionu. 
 
 
RNDr. Petr Nečas

předseda vlády
předseda strany
člen regionální rady
poslanec PČR