19. února 2013

Poslanci posvětili vyslání vojenských instruktorů do mise EU v Mali

Poslanecká sněmovna dnes vyslovila souhlas s vysláním kontingentu až 50 vojáků do výcvikové mise Evropské unie v africkém Mali (EUTM, European Union Training Mission Mali).

Čeští vojáci budou v této africké zemi od 1. dubna po dobu 15 měsíců a jejich úkolem bude vycvičit příslušníky malijské armády. Do přímých bojů s islamisty na severu země čeští vojáci nezasáhnou.
 
„Česká republika převezme zodpovědnost za výcvik malijských vojáků jako jeden z patnácti členských států EU, kteří do oblasti vysílají vojáky. Na základně v blízkosti města Bamako budou působit po boku například Němců, Španělů, nebo Poláků. Za rozhodnutím podílet se na misi EU v této válkou rozvrácené západoafrické zemi není horlivost vlády, ale prostý fakt, že můžeme partnerům v EU nabídnout vysoce kvalifikované lidi a odborné zázemí,“ uvedl po hlasování expert ODS na oblast obrany Jan Vidím.
 
Podle něj je zásadní stabilizovat situaci v zemi a obnovit ústavní pořádek. „Je v zájmu Evropské unie, včetně České republiky, aby se situace v této zemi stabilizovala a místní armáda byla schopna zasahovat proti islamistickým skupinám, které terorizují sever země a ohrožují její územní integritu. Rozvrácené Mali se může lehce změnit v líheň teroristů přímo před branami Evropy,“ dodal Vidím.
 
Mise českých vojenských instruktorů si vyžádá náklady v maximální výši 270 milionů korun, které poplynou z rozpočtu ministerstva obrany. Otevřená zatím zůstává možnost, že se Česká republika zapojí také do vyzbrojení malijské armády. 
Mgr. Jan Vidím

místopředseda poslaneckého klubu PČR
člen oblastní rady