1. února 2013

PROSLOV PŘI VOLBĚ PŘEDSEDY REGIONÁLNÍHO SDRUŽENÍ

úryvky

Vážené delegátky, vážení delegáti,

letos je to 15 let, co jsem vstoupil do ODS. Po Sarajevu, kdy z naší strany většina spíš odcházela. Zažil jsem tedy ODS na pokraji rozpadu, ODS éry Topolánkovy, ODS dnes. Mám tedy srovnání. A nikdy jsem ještě nebyl tak rozčarovaný, jako jsem dnes.

Už na kongresu jsme si všichni řekli, že musíme projít změnou, že značka ODS se stala nedůvěryhodnou, že pokud nepřehodnotíme naši politiku a to, jak ji prezentujeme, můžeme se snadno stát stranou na okraji volitelnosti. A já mám stále pocit, že jsme na tuto cestu ještě nevkročili, že opět přešlapujeme na místě.

...

Volám po zodpovědnosti a odpovědnosti každého z nás. Protože jestli se ani teď neprobereme, potom pán bůh s námi a zlé pryč. Snad si po výsledku prezidentské volby už nebudeme nic nalhávat, snad se nebudeme uklidňovat a plácat se po ramenou, že jsme udělali, co jsme mohli, ale vezmeme v potaz realitu.

...

Při rozhovorech s lidmi a se členy ODS slýchám, že ODS je demokratická na místních a oblastních sdruženích, ale od regionu výš se záhadným způsobem stává stranou mafiánskou. Chci tuto nálepku změnit, nechci, aby se cokoli takového potvrdilo.

ODS má před sebou i z centra řízenou proměnu organizační struktury. Léta zaběhaný mechanismus bude procházet nějakou změnou. Budiž nám i toto odrazovým můstkem, abychom začali krajskou ODS posouvat zase o kus dál. S fungující regionální radou, které osud ODS není lhostejný.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení