22. ledna 2013

Jednání o koaliční smlouvě pokračuje

Koaliční pracovní skupina naváže na jednání ze závěru loňského roku. Zástupci koaličních stran se sejdou tento týden dvakrát. Na dnešním jednání by se měli zabývat kapitolami zahraniční politika a EU a spravedlnost a protikorupční opatření.

 
 „V koaliční smlouvě pokládá ODS za prioritní ekonomické kapitoly. Chceme, aby se vláda ve zbývajícím období zaměřila především na podporu ekonomického růstu a omezování státní byrokracie. Velký prostor vidíme v redukci agend státní a veřejné správy a slučování úřadů. Příkladem je fúze ministerstev dopravy a průmyslu, kterou už schválila vláda,“ vysvětluje ministr dopravy Zbyněk Stanjura.
 
„Nezaměstnanost v České republice sice patří k nejnižším v EU, považujeme ale za potřebné prosadit další opatření na zpružnění pracovní trhu,“ popisuje Stanjura další prioritu občanských demokratů. „Podporou částečných úvazků včetně nových forem, jako je job-sharing a práce na zavolanou, chceme vytvořit podmínky pro vznik nových pracovních míst.“
 
 Vyjednávací tým občanských demokratů tvoří ministr dopravy a bývalý předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura a první místopředseda a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Kvůli zahraniční cestě tento týden zastupuje Martina Kubu místopředseda ODS Jiří Pospíšil. K dalším kapitolám se koaliční politici vrátí ve čtvrtek a příští týden tak, aby se jednání podařilo uzavřít na přelomu ledna a února.
 
 
10 priorit ODS pro revizi koaliční smlouvy
 
1. Do konce volebního období se soustředíme především na kroky vedoucí k nastartování ekonomického růstu. Nebudeme zvyšovat daňovou zátěž.
 
2. Šetřit budeme už jen u státu, a to zejména rušením zbytečných a zdvojených agend státní správy a sloučením některých ministerstev a úřadů.
 
3. Firmám a podnikatelům snížíme byrokracii a zjednodušíme agendu daní a povinných pojistných odvodů spuštěním jednotného inkasního místa od roku 2014.
 
4. Zvýšíme flexibilitu pracovního trhu a zlepšíme podmínky pro zaměstnávání podporou  částečných úvazků, včetně nových forem jako je práce na zavolanou nebo job-sharing. 
 
5. Budeme prosazovat ukončení šikanózních kontrol živnostníků kvůli švarcsystému a absurdní povinnosti prokazovat se platnou smlouvu i mimo provozovnu. 
 
6. Podporu exportérů zaměříme na firmy s minimálně polovičním podílem domácí výroby.
 
7. Kartu sociální systémů nebudou povinně používat všichni, kdo od státu dostávají sociální dávky, ale jen ti, kdo je zneužívají. 
 
8. Chceme prosadit systémové změny ve školství, které povedou ke zvýšení kvality vzdělávání. 
 
9. Nadefinujeme jasné parametry pro poskytování sociálních služeb, aby bylo jasné, za co a komu stát v systému sociálních služeb platí.
 
10. Zvýšíme nezávislost nejvyššího státního zástupce a zrušením vrchních státních zastupitelství zjednodušíme fungování celé soustavy.