14. ledna 2013

Uškodila mi amnestie

Výrazně mi uškodila amnestie vyhlášená Václavem Klausem. Takto se včera na Jizerské 50 vrátil k prohraným volbám kandidát ODS PřemyslSobotka. Zahořklost ale necítí, s Václavem Klausem prohodil ve sluncem prozářeném Bedřichově pár slov.

Jaké máte z volby pocity? 

Je to pro mě velké zklamání, opravdu jsem to nečekal. Ale takový je život. Ve volbách rozhodují voliči a s tím nic nenaděláte. 

Co rozhodlo? Byly silnější osobnosti, nebo měly silnější kampaň? 

Myslím, že všech devět nás bylo osobnostmi. Ale rozhodující z mého pohledu byla bohužel amnestie Václava Klause, která byla vnímána pod značkou ODS. Ta mě osobně výrazně poškodila. Druhá věc je, a není to stížnost, že poslední týden byly noviny plné pana Schwarzenberga. Jméno Sobotka neznělo. A občané se potom ze dvou pravicových kandidátů přiklonili k panu Schwarzenbergovi. 

Václav Klaus v Bedřichově řekl, že jde o největší debakl pravice v postkomunistické historii země. Řekl i vám něco osobnějšího? 

Pozdravili jsme se, jak je mezi lidmi slušné, jinak jsme si prakticky nic neřekli, než že je to krásný závod. Po tom, co poslední léta dělá, nevidím důvod, abych s ním měl nějaké osobní diskuse. 

Senátor a starosta Albrechtic Jaroslav Zeman se obává, že odlepit se ze dna potrvá roky. Souhlasíte? 

Myslím, že to nebudou roky, ale že to rok, dva potrvá. Bohužel, neseme s sebou stín Václava Klause, Topolánka ... A v současnosti je to koaliční vláda, která dělá nepopulární kroky. Lidé nám pak nechtějí dávat hlasy. 

Podle Dany Lysákové z KSČM lidé neslyší na rétoriku varující před návratem vlády komunistů. Spíš jim vadí, že u moci jsou mnohdy kmotři spojení s ODS. 

Paní Lysákovou nebudu komentovat, považuji to za z mé strany zbytečné. Ale ke svému antikomunismu vám odcituji ministra financí z 20. let Rašína: 'Tam, kde hrozí bída, hrozí socialismus a tam, kde hrozí socialismus, hrozí bída'. Komunisté mají stále ve svém programu uskutečnit socialismus se vším, co s sebou nese. 

Bude výsledek něco znamenat pro ODS v Liberci, potažmo v kraji, kde jste předsedou? Nebude to důvod k tomu, abyste rezignoval? 

Na to vám mohu říct, že opravdu ne. Důvod je prostý. Vyhrál jsem celostátní primárky, není to jen věc liberecké ODS. V této chvíli o tom vůbec neuvažuji. Spíš vám mohu sdělit, že zůstávám v politice, jsem senátorem, místopředsedou Senátu a že se pokusím napravit mediální obraz, který ODS má. 

Nevšiml jsem si, že by vás třeba premiér Nečas podpořil ve vaší kampani. Čekal jste od ODS na celostátní úrovni větší pomoc? 

Na to vám mohu říct jedno. Samozřejmě angažmá vrcholných politiků ODS byla jejich osobní záležitost a chovali se tak, jak se chovali. A naopak, jak jsem jezdil po republice, mnoho řadových členů bylo velmi pozitivních a pomáhalo, dostal jsem spoustu SMS s podporou od lidí, které vůbec neznám. Nebudu to dál komentovat. 

Byla kampaň dostatečná? 

Volební štáb udělal maximum možného s objemem peněz, co jsme měli k dispozici. Na novinářích je, aby zmapovali, kolik mohla stát kampaň jednotlivých kandidátů. My to máme do halíře čisté. 

Cítíte se unaven? 

Večer po volbách jsem byl opravdu zklamán a nebyl v pohodě. Dnes už nemám žádnou ztrátu energie, budu pracovat dál a dělat politiku. Jak jinak. 

(Autor: Adam Pluhař)

MUDr. Přemysl Sobotka

místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady