19. října 2011

Existuje řada ran, které se budou ještě dlouhou dobu hojit

Uvnitř ODS je to prostě postaveno tak, že každý může svobodně vyjádřit svůj názor. A jestli někdo řekne, já podporuji Petra nebo Pavla, to je v pořádku. Je na delegátech, ať rozhodnou, jak to vidí.

Petr Tluchoř, kterého jste těsně porazil v boji o křeslo šéfa středočeské ODS, řekl, že až po Nečasově odjezdu se delegáti sobotního sněmu přestali bát.

Já nevím, čeho by se měli bát. Asi by to platilo, že by mohli mít obavu, kdyby se hlasovalo veřejně. Ale ono se hlasovalo tajně, za plentami, kde nebylo možné kohokoli nějak nutit a tlačit k něčemu, co by nechtěl. Tudíž obviňování, že to lidi udělali ze strachu (volili Bendla), je nesmysl.

I exministr Ivan Fuksa, jehož jste nahradil na zemědělství, prohlásil, že není vůbec standardní, aby premiér podpořil před volbou jednoho z kandidátů.

On sám vyzýval delegáty na oblastním sněmu, aby podpořili Petra Tluchoře.

Ale přece podpora od premiéra je jiná než od poslance.

Zůstala strana v kraji rozdělena na dva nesmiřitelné tábory?

Existuje řada ran, které se budou ještě dlouhou dobu hojit. Nicméně věřím, že budeme v příštím roce jednotní. Na čem trvám, je vysvětlení, jak je to s IZIP (firmou, která má pro VZP spravovat elektronické zdravotní knížky). Neboť se v něm skloňují jména, která mají k ODS blízko. Já bych chtěl, aby to kolegové veřejnosti vysvětlili. To, jak to s tím IZIP bylo, je a bude.

Lidi kolem Tluchoře spojuje IZIP?

Jistě. Petra Tluchoře. Marka Šnajdra. Luďka Rubáše i Milana Cabrnocha (europoslanci za ODS Cabrnoch a Miroslav Ouzký přenechali 49 procent firmy IZIP neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Udělali to prý proto, aby projekt nemohl být zastaven).

Jaké kroky podniknete, abyste středočeskou ODS sjednotil?

Teď je kongres, kam pojedeme všichni s očekáváním, co se tam řekne. Pak začneme pracovat na podobě fungování v příštím roce, protože nás čekají senátní a krajské volby. To bude hlavní téma. Téma nebude sjednocování, téma bude hledání popisu volebního programu, práce na tématech, na způsobu prezentace. Věřím, že to nebude personální debata. Ale že to bude debata nad programem.

Neznamená nové napětí v koalici, trestní oznámení na ministra financí ze strany místopředsedy VV, už úplný rozklad tohoto vládního projektu?

Neznám podrobnosti. Tudíž to nemohu vůbec komentovat.

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení Středočeského kraje