15. prosince 2012

Usnesení Výkonné rady ODS

Usnesení Výkonné rady ODS:
  • Výkonná rada vyjadřuje plnou podporu Přemyslu Sobotkovi v jeho kandidatuře na prezidenta České republiky a vyzývá všechny funkcionáře a členy ODS, aby ho v závěru volební kampaně maximálně podpořili. Přemysla Sobotky si váží jako demokratického politika s trvalými názory včetně toho, že by jako hlava státu nepřipustil vládu s přímou účastí komunistů.

• Výkonná rada konstatuje, že se do připravované revize koaliční smlouvy musí promítnout zejména opatření, která podpoří hospodářský růst České republiky. K podpoře hospodářského růstu však nemá docházet na úkor zadlužování státu a zdravých veřejných financí.

• Výkonná rada rovněž považuje za potřebné, aby se v následující době vláda zaměřila na snižování výdajů ve státní správě slučováním a rušením nadbytečných agend a úřadů. Výkonná rada podporuje plán na sloučení ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu do ministerstva hospodářství ke konci řádného volebního období.

• Výkonná rada konstatuje, že model vícerychlostní evropské integrace považuje ODS za realitu, což se projevilo i na posledním summitu EU. Oceňujeme, že se na summitu podařilo českému premiérovi vyjednat politické záruky, že Česká republika nebude součástí bankovní unie.

• Výkonná rada považuje za varovné pokračující sbližování KSČM a ČSSD. Za nedůstojné považuje také podbízení levicových prezidentských kandidátů Jiřího Dienstbiera a Miloš Zemana vůči vedení KSČM.

• Výkonná rada zásadně odmítá zasahování představitelů KSČM do výuky moderních dějin na středních školách tak, jak se tomu stalo například v Karlovarském kraji, kde školství řídí komunista, bývalý politruk Pohraniční stráže. Takové zasahování je zcela nepřípustné a je v rozporu s platnými právními předpisy České republiky.