10. prosince 2012

ODS v České Třebové proti zvýšení ceny za svoz komunálního odpadu

Na svém jednání v úterý 4. prosince diskutovali členové Místního sdružení ODS Česká Třebová a zastupitelé zvolení za ODS do Zastupitelstva města o nové obecně závazné vyhlášce, která má navýšit poplatek za svoz komunálního odpadu ve městě o 108 Kč na rok a občana. Toto navýšení všichni přítomní odmítli jako neopodstatnělé.

„Před dvěma roky jsme slíbili voličům, že budeme trvat na zachování poplatku za svoz odpadů. Je to pro nás navíc téma dlouhodobé, naše argumenty nevychází z momentálních nálad ve společnosti. Ze zákona je město povinno se o svoz postarat. Také proto existuje společnost EkoBi, která je ve stoprocentním vlastnictví města. Společnost EkoBi provozuje skládku. Skládkujeme na svém! Na této skládce navíc umožňuje město, resp. EkoBi skládkování i jiným subjektům. A díky tomu je hospodářský výsledek skládky již léta velice plusový. Hovoříme o milionech korun. I z tohoto pohledu tedy navýšení poplatku za svoz zcela odmítáme," říká předseda Místního sdružení ODS a zároveň člen Rady města Česká Třebová Josef Kopecký.
Situace je taková, že náklady na svoz a uložení odpadu hradí Město.
Podíváme-li se do návrhu 3. rozpočtové změny, která bude schvalována současně s vyhláškou, najdeme v rozpočtu na straně příjmů 1,36 milionu za tříděný odpad a 7,5 milionu vybraných jako poplatek za svoz a uložení odpadu. Dohromady tedy 8,86 milionu korun.
Na straně výdajů zde nalezneme (podle nejaktuálnějších čísel): 13,753 milionu za odpadové hospodářství, ovšem včetně sběrného dvora, likvidace černých skládek atp. Podíváme-li se pouze na relevantní položky, je to 3,569 milionu za uložení odpadu, 4,1 milionu za dopravu, 0,361 milionu za chatové oblasti a 0,136 milionu za výběr peněz. A 0,504 milionu za separovaný odpad. To je na straně výdajů celkem 8,67 milionu korun.
Současná částka 480,- Kč na náklady za svoz a uložení odpadu tedy dostačuje!
EkoBi svou podnikatelskou činností na skládce dokáže vydělat další miliony korun.
„Skládka je města, tedy nás všech. A vydělává. Vydělává i s částkou 480,- Kč. S příjmem z podnikání na skládce vydělává dokonce miliony korun. Také díky tomu nemusí EkoBi po Městě chtít příspěvky na ztrátu bazénu, zimního stadionu, sjezdovky atp., které provozuje. Navýšení nepodpoříme. Vezměte si navíc, že například Pardubice ke zvýšení poplatku sice přistoupily, ale zvedly ho na 750 Kč. Tedy o 250 Kč. A my ho chceme zvednout o 108 korun. Ale kolik odpadu vyprodukuje město velikosti Pardubic a kolik to naše?" dodává k situaci Kopecký.
Jednání o obecně závazné vyhlášce, kterou se má cena navýšit, proběhne v pondělí 10. prosince. Jednání zastupitelů v badatelně Městského muzea začíná v 15.00 hod.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel