4. prosince 2012

Budeme hledat cestu, jak obnovit povinnou veřejnou službu

Rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení povinné veřejné službě poslanci ODS respektují, odmítají ale interpretaci, že se jedná o nucené práce. Lenka Kohoutová, poslankyně ODS a expertka pro sociální politiku, dnes potvrdila, že ODS podpoří vznik novely, která bude reagovat na výtky ústavního soudu a veřejnou službu obnoví.

„Veřejná služba v žádném případě není nucená práce. Vnímáme ji především jako způsob, jak udržet dlouhodobě nezaměstnané v kontaktu s pracovním procesem a zabránit pobírání všemožných sociálních dávek těmi, kteří se pracovnímu procesu vyhýbají cíleně,“ komentovala veřejnou službu Lenka Kohoutová.
 
Ta se také vyjádřila k aktuální debatě o elektronické kartě zaměstnanců, která by měla být povinná a měla by obsahovat elektronické údaje o pracovní historii každého zaměstnance. „Velmi nás znepokojuje vstřícnost, s jakou se nápad na její zavedení setkal na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Na zavedení takového nástroje, zejména nyní, kdy řešíme chaos kolem sKaret, není čas. Projekt považujeme za nedůvěryhodný a nechceme s ním být spojováni,“ distancovala se od zvažovaného projektu zaměstnaneckých karet Lenka Kohoutová.
 
Poslanci ODS iniciují jednání o tomto projektu na nejbližším zasedání výboru pro sociální politiku.
Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR