29. listopadu 2012

Byla to sebevražedná mise

Uvidíme, jaké přijdou nabídky a výzvy, říká odstupující ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Co bylo posledním impulzem k rezignaci? 

Ztráta důvěry voličů. Rozhodl jsem se po prohře v senátních volbách. Těžko můžete prosazovat důležité věci ve vládě i v ODS, když k tomu nemáte podporu voličů. Nepatřím mezi ty, kdo se v nějaké pozici snaží udržet za každou cenu. Proto jsem nekandidoval do vedení ODS. Chtěl jsem na ministerstvu dotáhnout rozdělané věci. 

Cítil jste, že by na váš odchod tlačil premiér nebo vedení ODS? 

Sám jsem si vyhodnotil svou pozici a odpovědně jsem se rozhodl. Neutíkám, na odchodu jsme se s panem premiérem v klidu dohodli. 

S jakým pocitem z vlády odcházíte? 

Premiér mi svěřil těžký resort. Věděl jsem, že to bude sebevražedná mise, a ty odhady se naplnily. Odcházím s dobrým pocitem, že se mi podařilo změnit podstatné věci. Za nejdůležitější považuji, že nákupy zbrojního materiálu už nejdou přes prostředníky. Na nákupech přes společnou vyzbrojovací agenturu Severoatlantické aliance NAMSA šetříme proti dřívějším cenám 30 až 35 procent. I v těžkých časech úspor, kdy rozpočet na obranu klesal, jsme vždycky dokázali dostát svým spojeneckým závazkům. Dokázali jsme projít tou těžkou rozpočtovou soutěskou, v příštích letech se už nový ministr nebude muset vyrovnávat se snižováním rozpočtu na obranu. Dali jsme dohromady Bílou knihu, která určuje směr armády pro příštích deset let. 

Dnes jste při ohlašování rezignace naznačil, že Švédsko vylepšilo svou původní nabídku na pronájem stíhaček Gripen. O kolik je výhodnější?

Nechci zveřejňovat detaily nabídky dřív, než ji projedná Bezpečnostní rada státu. Můžu ale říct, že současná nabídka je podstatně výhodnější než ta původní. Podařilo se snížit cenu zhruba o miliardu korun. Zatím navíc nejsme pod časovým tlakem a máme ještě prostor na vyjednávání. Na druhé straně bude dobré, když se armáda co nejdřív dozví, s jakými letadly může dál počítat. 

Co budete dělat dál? 

Teď si odpočinu a konečně po letech užiji klidný adventní čas s rodinou. Opravdu zatím nevím, co budu dělat po Novém roce. Nejsme kariérista, který by měl nalinkované kroky na léta dopředu. Uvidíme, jaké přijdou nabídky a výzvy. Nejsem člověk, který by vydržel nepracovat. Potřebuji se dát trochu zdravotně dohromady, myslím, že by se hodila nějaká odtučňovací kúra. 

Zůstanete v politice? 

Já jsem se opravdu zatím nerozhodl, co budu dál dělat. 

Petr Nečas včera naznačil, že s vámi dál počítá... 

Teď opravdu ještě nevím, jestli mám chuť dál pokračovat ve veřejné službě. 

(Autor: Lenka Zlámalová)