28. listopadu 2012

Černý jestřáb tak úplně nečíhá

Na konci komentáře Černý jestřáb číhá (LN 27. 11.) Zbyněk Petráček popisuje bojová nasazení transportního vrtulníku UH-60 Black Hawk a táže se, "jakou hodnotu má bojová historie pro armádu, která se vzdává expedičního charakteru"? Je to sice podobná otázka jako "k čemu je auto někomu, kdo nejezdí za prací do ciziny", ale jen do okresního města, nicméně zasluhuje reakci.

Nejprve bych si dovolil několik poznámek k textům Ondřeje Stratilíka ve stejných LN, který přichází s tím, že se ministerstvo chystá nakoupit vrtulníky Black Hawk za pět miliard korun. Žádný dokument, který bych odsouhlasil, o ničem takovém nehovoří, na takovou akvizici nyní nemáme volné finanční prostředky (nevím, jak se objevila částka pět miliard) a v oblasti transportních vrtulníků se soustředíme na modernizace Mi-171. 
 
A nyní k poznámce Zbyňka Petráčka. Za prvé, Armáda ČR využívá dlouhodobě transportní vrtulníky Mi-17/171, typovou obdobu UH-60 Black Hawk. Navíc hojně užívané v konfliktech po celém světě. Otázka by tedy také mohla znít: Proč má i nadále mít armáda Mi-17/171, když se vzdává expedičního charakteru? 
 
Takto položená otázka již zní absurdně a odpověď je jednoduchá – vzdušné stroje pro přepravu vojáků a materiálu potřebuje každá schopná a moderní armáda, aby mohla plnit své základní funkce. 
Za druhé, je důležité si ujasnit pojmy, aby slova pro nás všechny znamenala totéž. Pojďme pro tuto chvíli zapomenout na "expediční charakter" i "mise". Tato slova, kromě významů, které mají, získala v posledních letech ještě jeden, silně dřímající v podvědomí – "Afghánistán". Nadále tedy budu používat jiný, nekontaminovaný výraz "operační nasazení". 
 
Jak plánujeme využít armádu? Primárně pro obranu území České republiky, tedy doma, sekundárně pro obranu území některého z aliančních spojenců při vyhlášení článku pět Washingtonské smlouvy a teprve poté pro další operace splňující řadu předpokladů (souhlas vlády, parlamentu atd.). Operačně tedy může být armáda nasazena doma – v míru jako pomoc pro Integrovaný záchranný systém (mimochodem, k tomu se transportní vrtulníky hodí výrazně), v případě války k obraně a zajištění území či podpoře při přijímání spojeneckých vojsk. Může být ovšem nasazena i v zahraničí, to pokud by nebyla napadena přímo ČR, ale některý ze spojenců nebo pokud se na tom NATO dohodne. 
Transportní vrtulníky ani žádnou jinou techniku nemáme kvůli Afghánistánu, misím, expedicím a podobně. Obecně technika zvyšuje kvalitu armády a my přece chceme mít zajištěnu co nejlepší bezpečnost svoji i spojenců. Neviďme za vším Afghánistán, ze kterého nyní odcházíme. Navrhuji následující: dohodněme se na tom, že pokud hovoříme o operačním nasazení armády, myslíme tím primárně nasazení v České republice a sekundárně na území našich spojenců. Na to vojáky cvičíme a nakupujeme techniku. Další operace mohou být sice výrazem spojenecké solidarity a zdrojem mnoha poučení, ale jsou doplňkem k hlavním úkolům armády. 

Štítky:
obrana