21. listopadu 2012

ŽIVOTY 365 DNŮ V ROCE

Ve čtvrtek večer ve 20.00 hod. bude mít v klubu Modrý trpaslík v České Třebové vernisáž výstava fotografií Českotřebováka Josefa Jana Kopeckého nazvaná 365 dnů, na kterou naváže jeho autorské divadelní představení Životy, které navíc režíroval a ve kterém hraje.

„Na konci září 2011 mě moje přítelkyně z pardubického divadla EXIL Ilona Sovová upozornila na facebookový projekt 365 dnů. Jeho zadání znělo: Vyfotografujte každý den, kde jste byli, co jste dělali, co jste zažili, koho jste potkali... A mě to zaujalo. Vždycky jsem si chtěl psát deník, ale nikdy jsem u toho nevydržel. Focení je přece snazší než psaní, říkal jsem si. A tak jsem se do tohoto projektu zapojil. Nakonec jsem zjistil, že to tak lehké také není, že každý den prostě něco zajímavého člověk nezažije, že někdy prostě není co fotit. Ale nějak jsem si s tím vždycky poradil. Foťák se stal na rok nedílnou součástí mé osoby. A fotil jsem všechno. Vznikl tak soubor téměř tisícovky fotografií," uvádí ke své výstavě Josef Jan Kopecký.

365 dnů je výstavou konceptuální. A Modrý trpaslík je vlastně malý, jak se ukázalo. Všechny snímky tak vystavit samozřejmě nejde. Na stěnách se proto představí pouze zlomek souboru. Ostatní fotografie poběží v nekonečné smyčce na počítači. A zveřejněné jsou samozřejmě na internetu, pro který konečně vznikly.

„Fotografie jsou to z různých zemí, z různých měst, z různých akcí. Jsou tam fotky mých přátel, se kterými jsem byl na pivu - i spisovatelů, muzikantů či herců, na jejichž vystoupení jsem byl. Když jsem byl nemocný, vyfotil jsem postel. Když jsem ten den nezažil nic výjimečného, vyfotil jsem zcela banální věc. Jsou tam fotografie z práce, z mého domu, z koncertů, festivalů, divadel. Jsou tam fotky z našich divadelních zájezdů i z dovolené. Je to prostě jeden rok mého života ve fotografii," doplňuje Kopecký.

Obvyklé bývá, že na vernisáži zahrají nějací muzikanti. Tato taková nebude. Po vernisáži budou moci totiž návštěvníci zhlédnout divadlo. A to vcelku symbolické. TRIARIUS má totiž na repertoiru již několik let hru Životy, kterou Kopecký napsal společně s Lucií Haškovou. A s ní v představení také hraje.

„Životy měly premiéru v březnu 2009. Vznikly během několika dnů přímo na jevišti. S Luckou, která je výjimečná herečka a tanečnice, jsme je připravili pro přehlídku experimentujícího divadla Audimafor. A od té doby je hrajeme, od té doby s nimi jezdíme," říká ke hře Kopecký.

Životy kombinují klasickou činohru a divadlo pohybové a získaly mnoho cen, například také na Národní přehlídce jednoaktových her.

„Životy jsou představením o dvou lidech a jejich životech. O jejich rozdílnosti. A jejich setkání," zve na hru Kopecký.

info naleznete na www.modrytrpaslik.info, www.facebook.com/divadlo.triarius, případně www.facebook.com/modry.trpaslik

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel