13. listopadu 2012

Neuvážené změny ve výplatě dávek na bydlení byly zažehnány. Pořádek do sociálního bydlení vnese nový zákon.

Z vládního daňového balíčku schváleného minulý týden poslaneckou sněmovnou vypadlo původně navrhované sloučení výplaty příspěvku a doplatku na bydlení, který měl nově plynout pouze lidem v hmotné nouzi.

Podle expertky ODS na sociální oblast Lenky Kohoutové tak vládní koalice vyslyšela obavy, že by tyto změny negativně dopadly například na matky samoživitelky nebo seniory. Lenka Kohoutová zdůrazňuje, že místo nepromyšlených zásahů do vyplácení jednotlivých dávek ze strany Ministerstva práce a sociálních věcí je především nezbytné připravit trvalé a koncepční řešení sociálního bydlení v České republice. V této souvislosti apeluje na rezort práce a sociálních věcí a ministerstvo pro místní rozvoj, aby v souladu s příslibem vládní koalice dokončily přípravy nového zákona a ten mohl začít platit již v příštím roce.

„Velmi se mi ulevilo, že se v konečném hlasování o daňovém balíčku podařilo najít podporu pro pozměňovací návrh, který původně uvažované změny ve vyplácení dávek na bydlení z balíčku vypustil. Pokud by totiž dávky na bydlení dostávali pouze lidé v hmotné nouzi, nedosáhli by na něj například matky samoživitelky v těžké životní situaci nebo někteří senioři. U jiných příjemců dávek by zase tato změna měla za důsledek menší motivaci dostat se z režimu hmotné nouze, protože by pro ně bylo výhodnější zůstávat pod její hranicí a dávky na bydlení pobírat i nadále. A už vůbec by se pouhým sloučením dávek nevyřešil problém s předraženými ubytovnami pro lidi v sociální nouzi,“ vrací se v krátkosti k odhlasované změně Lenka Kohoutová.

Za mnohem důležitější Lenka Kohoutová považuje fakt, že se po mnoha letech konečně připravuje zákon o sociálním bydlení, který má zajistit, aby lidé ve složité životní situaci získali lepší šanci na vlastní bydlení v závislosti na svých skutečných potřebách. Zákon zároveň omezí zneužívání dávek a praxi, kdy z lidí v nouzi profitují majitelé ubytovacích zařízení.

„Nový zákon o sociálním bydlení musí především nastavit jednotlivé typy sociálního bydlení a usnadnit lidem, kteří se ocitli bez domova, nebo jim taková situace hrozí, cestu k důstojnému bydlení. Systém musí být propustný, od jednorázových přístřeší a azylu, přes tréninkové byty až po standardní nájemní bydlení,“ vysvětluje Kohoutová. Striktně přitom odmítá interpretaci, že se stát v rámci své sociální politiky chystá stavět holobyty pro chudé: „Opak je pravdou. Nový koncept sociálního bydlení musí stát na lepším a efektivnějším využití stávajícího bytového fondu. Zásadní je, aby lidé, kteří sociálního bydlení využívají, mohli postupovat nahoru v rámci jednotlivých zmíněných kategorií a nestagnovali v jedné z nich,“ objasňuje logiku plánovaných kroků Kohoutová, která nad zákonem očekává ještě živou diskuzi.

Ta již probíhá v rámci mezirezortní pracovní skupiny složené ze zástupců příslušných ministerstev, zákonodárců a odborné veřejnosti. Do poslanecké sněmovny by měl hotový návrh zákona dorazit v první polovině roku.

Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR