7. listopadu 2012

Při schvalování zákona o sociálněprávní ochraně dětí zvítězily zájmy dětí nad mýty a nepochopením

Zásadní zlepšení v péči o ohrožené děti má přinést zákon, s nímž dnes navzdory vetu prezidenta republiky opakovaně vyslovila souhlas Poslanecká sněmovna. Zpravodaj zákona a člen sociálního výboru za ODS Jan Čechlovský zdůrazňuje, že zákon především připraví podmínky pro lepší život těm dětem, které nemohou z různých důvodů trávit část svého dětství ve vlastních rodinách. Zákon neřeší situaci dětí, které mohou být určeny k adopci, a nepočítá s rušením kojeneckých ústavů.

„Jsem rád, že se příznivcům tohoto zákona podařilo vyvrátit řadu mýtů a nepochopení, která schvalování zákona provázela a která do své argumentace zahrnul i prezident Václav Klaus. Jen málokterý zákon prošel tak důkladnou debatou mezi psychology, pěstouny, sociálními pracovníky, soudci či zástupci ústavní péče. Jsem přesvědčen, že jeho schválením přehazujeme výhybku směrem k lepší péči o ohrožené děti v České republice a jejich lepší budoucnosti,“ uvedl mimo jiné po hlasování Jan Čechlovský. „Psychologové se dlouhodobě shodují, že přirozené rodinné prostředí je pro rozvoj dítěte prospěšnější než pobyt v ústavu. Proto zákonem zlepšujeme podmínky pro již existující přechodnou pěstounskou péči a zvyšujeme pravděpodobnost, že bude dítě umístěno do přirozeného rodinného prostředí namísto do ústavu. Na systému adopcí dětí, které vlastní rodiny nemají, se absolutně nic nemění,“ dodává Čechlovský.
 
Zákon počítá i s lepším hmotným zabezpečením pěstounů. „Institut pěstounské péče, který schvalovanou novelou upravujeme, není nový, ale existuje již od roku 2006. Ukázalo se, že právě nedostatečné finanční zázemí rodin, které se chtějí o ohrožené děti na přechodnou dobu postarat, bylo jeho největší slabinou. Například handicapované dítě si žádá celodenní péči, což znamená, že minimálně jeden z pěstounů nemůže zároveň pracovat. Rodiny vedené v registru pěstounů musí být navíc připravené přijmout ohrožené dítě do péče nepřetržitě a v jakýkoliv okamžik. Pokud tedy chceme, aby co nejvíce dětí vyrůstalo v rodinném prostředí namísto ústavů, musíme pěstounským rodinám připravit důstojné podmínky,“ vysvětluje Čechlovský. 
 
Zavedení nového zákona do praxe si podle Čechlovského vyžádá také velké nasazení sociálních pracovníků. „Jsem přesvědčen, že jsou to profesionálové, kteří svou úlohu v novém systému péče o ohrožené děti zvládnou. A přesvědčí kritiky, že nastartované změny jsou v zájmu dětí, o něž tu jde v první řadě.“
Mgr. Jan Čechlovský

člen místní rady
předseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
místopředseda poslaneckého klubu PČR
neuvolněný místostarosta města