3. listopadu 2012

Rozhovor pro deník Mladá fronta Dnes

Dnes už bývalý senátor Alexandr Vondra opouští po dvou letech vedení ODS. Podle něj strana prohrála volby ne kvůli DPH, ale proto, že ztratila důvěryhodnost. "Jedním z hlavních problémů jsou politickopodnikatelské kšefty na krajích," říká.

ODS dnes nevypadá sjednocenější než před dvěma roky. Je to spíše naopak. Nebojíte se toho, že se letos v Brně poperete? 

Co si pamatuju kongresy ODS, tak v roce 2008 jsme byli rozhádaní, probíhala válka mezi Topolánkem a Bémem. Před dvěma roky také žádná jednota nebyla, dělili jsme se na čisté a špinavé. Jasně, tenhle kongres nebude voňavý zážitek, já bych radši doporučil lidem, ať se v televizi dívají na Fed Cup. Ale jsme velká tradiční strana a já věřím, že si s tím poradíme. 

Co ten rozkol způsobilo? Rebelové nejsou jediným problémem. 

Důvodů je bezesporu víc. Velkým problémem, o kterém se moc nemluví, je fakt, že do dneška sklízíme následky osmi let vlády v krajích, kdy byl často beton víc než politické ideály. Utekl nám politický dorost, ve svých řadách máme spoustu stavebních firem, ale žádné ekonomy. 

Otázka, která se nyní v ODS nejvíce řeší: Zavinil porážku ve volbách odklon strany od pravicové politiky, nebo to, že je spojována s podezřelými byznysmeny? 

Absolvoval jsem velmi důkladnou kontaktní kampaň, mluvil jsem se stovkami lidí, a ústřední problém není žádná zrada programu. Pro naše voliče je sazba DPH podružná. Ten hlavní problém je nedůvěryhodnost značky ODS. 

K níž jste tím, že jste spojován s kauzou ProMoPro, vy sám rovněž přispěl... 

Já sám jsem přijal odpovědnost za neúspěch v senátních volbách a nekandiduji do vedení ODS. Sice se v tom ProMoPru cítím zcela nevinen, ale přijímám odpovědnost i za to, že tato aféra poškodila naši značku. Jinak souhlasím se senátorem Kuberou, že jedním z hlavních problémů ODS jsou ty politickopodnikatelské kšefty na krajích. Pokud se z toho ódéeska má dostat, tak to vyžaduje daleko hlubší reflexi. 

V ODS nyní všichni volají po změně, do vedení však kandidují samé staré tváře. Není to částečný návrat kmotrů? 

Ne, to si nemyslím. Petr Nečas je člověk na svém místě. Má pokračovat, má pokračovat i jeho vláda. Nemáme při první bouři pouštět kormidlo z rukou. Není žádný důvod odevzdávat moc socialistům a komunistům. Chce to pokračovat s chladnou hlavou. 

Chcete hlubší sebereflexi a zároveň pokračovat s chladnou hlavou. Co by se tedy mělo změnit? 

Bylo by fajn, kdyby kongres nejenom změnil vedení a dal mandát k politice na další dva roky, ale taky změnil stanovy. Když nemáme záplavu nových lidí, tak stačí mít méně lidí ve vedení. Mám jednu naději: ve všech krajích budeme v opozici, takže ti, kteří se na ODS přilepili ze zištných důvodů, už nebudou mít co získávat. To je příležitost pro nové lidi, pro idealisty, kteří chtějí dělat slušnou pravicovou politiku. 

Před dvěma roky začal v ODS boj mezi – jak vy říkáte – čistými a špinavými. Kdo má nyní navrch? 

Nechci se stavět do role arbitra. Tohle rozhodují volby. Kdo v nich uspěje, ten má dostat šanci. 

(Autor: Antonín Viktora, Tomáš Syrovátka)