4. listopadu 2012

Závěrečné slovo na 23. kongresu ODS

Na závěr bych chtěl říct několik poznámek. Za prvé. Jednoznačně se prokazuje, že ODS není stranou na jedno použití a že jsme schopni zvládnout i velmi krizové situace a já doufám, že to prokážeme i v těch následujících dnech, týdnech a měsících. Jsem také rád, že jsme nepropadli nějakému pesimismu a defétismu a jsem také rád, že jsme se tady shodli na tom, že řešení té situace vyžaduje tvrdou a týmovou práci.

Na tomto kongresu jsme si mnohé vyříkali, byla to diskuse velmi otevřená a místy ostrá a já vám za ni chci poděkovat. Je v pořádku, že nejsme stranou jednoho názoru, že dokážeme na věci mít rozdílné pohledy a z tohoto pohledu věřím tomu, že současně budeme respektovat demokratické procedury, na základě kterých naše strana fungovala a funguje. V každém případě, jak jsem prorokoval již ve svém naprosto úvodním vystoupení, v žádném případě to tady nebyla „nuda v Brně“, myslím si, že přesně naopak.

Musíme toho hodně zlepšit, ale jsem v prvé řadě rád, že jsme také podpořili to, že máme pokračovat ve vládním formátu ODS, TOP 09 a LIDEM. To však samozřejmě vyžaduje elementárně ctít politické dohody, při vědomí křehké většiny v Poslanecké sněmovně.

Musíme také udělat všechno pro jednotu ODS. Takže nás čeká rok a půl tvrdé práce, abychom ve volbách v roce 2014 uspěli. A já vám chci poděkovat a říci, že na tu spolupráci se velmi těším a přeji vám, dámy a pánové, šťastnou cestu domů a úspěšnou práci pro ODS i pro naši zemi v následujících týdnech, měsících a v tomto období do voleb.

Děkuji a hezký večer.

RNDr. Petr Nečas

člen regionální rady
předseda strany
poslanec PČR
předseda vlády