3. listopadu 2012

Projev předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka

Vážený pane předsedo vlády, vážení členové vlády, vážení ústavní činitelé, dámy a pánové. Dovolte mi, abych srdečně poděkoval za pozvání na Váš sjezd. Velice si toho vážím, protože kongres čtvrté nejstarší parlamentní strany je jistě velice zásadním setkáním. Beru to jako potvrzení, že KDU-ČSL patří pro ODS mezi strany, s kterými má mnoho společného a vidí s ní programové průniky a že je bere jako partnery. Musím ovšem konstatovat, že za dva roky mého předsednictví kontaktů s vedením ODS v podstatě moc n

Samozřejmě si uvědomuji, že ODS se hlásí k liberálním i konzervativním hodnotám, a proto se budeme střetávat v boji o voliče. O ty, kterým je zodpovědnost, rodina, odpovědnost za vlastní život a solidarita vlastní. Ano, solidarita je pro KDU-ČSL zcela zásadní hodnotou, která je, myslím, i hodnotou, která by měla být evropská, protože solidarita s potřebnými  bezpochyby patří ke konzervativním hodnotám. Naší snahou je, aby tak, jak to je běžné v jiných zemích EU, byl křesťanskodemokratický proud svébytný a silný.  Vzorem nám bezpochyby je CDU. Jak se nám na přikladu Německa ukazuje, zodpovědná solidarita je tou nejlepší cestou k tomu, aby se eventuální krize a hospodářské výkyvy neodrazily v rozbití sociální soudružnosti. I v době hospodářské krize tyto země dokážou lépe odolávat takovým výkyvům.

Chtěl bych apelovat, aby se při rozpočtové zodpovědnosti  nezapomínalo na to, že zde existují i další problémy, a to nejenom státní rozpočet, ale i rozpočty krajů, měst a obcí a také rodinné rozpočty. A také otázka investic do privátního sektoru a v neposledním i do vzdělání, jelikož vzdělanost  v naší republice začíná pokulhávat. Je to velice důležité a nesmíme na to zapomínat. Nelze proto se jen slepě dívat na snižování státního dluhu, ale i na ostatní oblasti naší země.

Pokusím se lehce vysvětlit, co pro KDU-ČSL znamená  určité konzervativní hledisko. Když to přirovnám tady k té sklenici vody, kde vidíte nějakou životní úroveň, a zde někde máme díru, ze které náš státní rozpočet  přichází podle některých odhadů až o 20% veřejných rozpočtů. Levice říká, aby se nám udržela životní úroveň, musíme dolévat stále nové peníze. Bud si půjčíme, nebo budeme zvyšovat daně. Pravice říká, protože jsme zodpovědní, snížíme to pod tou dírou, aby nic nevyteklo. No a my říkáme, tu díru  je potřeba  ucpat.  Já se domnívám , že problémem české i slovenské pravice je to, že je roztříštěná a sjednocení všech stran, které jsou od středu doprava, by mělo svoji logiku. Na druhou stranu není pro to místo.

My jsme sice konkurenti, na druhé straně bychom si měli navzájem přát úspěch. Máme k tomu vážný důvod. Můžeme mít výhrady - a taky máme. Na druhou stranu je tu nástup KSČM a my se nedomníváme, na rozdíl od mnohých, že pustit komunisty k moci je znemožní a jaksi jim dá poslední ránu. Myslím, že takový přístup je velice naivní. A velmi nebezpečný pro demokracii v České republice. Máme společné to, že ani ODS ani KDU-ČSL nevolí lidé, kteří by si přáli komunisty ve vládě.

 KDU-ČSL v těchto krajských volbách získala více mandátů než v roce 2008, což je určitě úspěch. Na druhou stranu to, že pro sociální demokracii není komunistická strana na posledním místě partnerem, ale často je na místě prvním, je velice zarážející a pro nás velice zásadní informace. My se domníváme, že ať je to jak je to, není možné se bavit o tom, že komunisté budou ve vládě nebo že bude vláda závislá na jejich hlasech. V případě, že bychom na tomto principu něco měnili, KDU-ČSL by přišla o svoje vlastní zaměření.  Jednoznačně také chci říct že nejenom vláda s KSČM je pro nás nepřijatelná , ale je pro nás nepřijatelná jakákoliv vláda,  v které bychom nemohli uplatňovat své elementární principy. Nelze vyloučit, že by nás ČSSD možná pozvala do eventuální vlády a dala nám přednost před komunisty. To ale ještě neznamená, že budeme na tuto výzvu slyšet. A to platí i vůči ODS. Vždy bude záležet na tom, jaká bude programová shoda.

Já vám skutečně a ze srdce přeji, abyste překonali komplikovanou situaci jak uvnitř strany, tak i v rámci koalice. Na našem příkladu se ukazuje, že sebereflexe je velice důležitá a že může straně významně pomoct. Ve snaze o štíhlý, funkční a právní tát, ve snaze o zachování svobody a demokracie. Pro podporu v subsidiaritě a také zodpovědné solidaritě můžete v KDU-ČSL bezpochyby hledat spojence. Dovolte mi, abych vám poděkoval za pozornost a popřál zdar vašemu jednání. 

Štítky:
23. kongres ODS K23H