24. října 2012

DPH je pro nás stěžejní

"Nedohodli jsme se na DPH, což je stěžejní bod, který by podle našich požadavků měl z tohoto balíčku vypadnout."

Pane poslanče, na jednání pracovní skupiny ODS, jejímž jste členem, ani na zasedání poslaneckého klubu ODS jste se opět neshodli na podobě balíčku. Co se stalo? 

Nedohodli jsme se na DPH, což je stěžejní bod, který by podle našich požadavků měl z tohoto balíčku vypadnout. Celou dobu jednání jsme se domnívali, že v rozpočtu není nikde žádný prostor na jakoukoliv změnu. Asi po týdnu ministr financí Miroslav Kalousek poznamenal, že kdyby on sestavoval státní rozpočet v demisi, nikdo by ho nedonutil sestavit jej tak, aby deficit překročil tři procenta HDP, s čímž plně souhlasím. Nevím ale, proč by ho měl sestavovat v demisi. My žádné předčasné volby nechceme, žádný pád vlády. Nicméně za čtrnáct dní na to přijde premiér PetrNečas ne na jednání pracovní skupiny, ale na výkonnou radu, kde oznámí kompromis v podobě zvýšení spodní sazby DPH. To vše v situaci, kdy nám pořád říkali, že nikde není prostor, musí se sekat. Teď ale zjišťujeme, že zbývá šest miliard. Proboha, co to je? To je 0,6 celkového objemu státního rozpočtu! Náš tým trvá na tom, vypustit z toho špatného zákonu zvyšování DPH. Budeme o tom opět znovu jednat. 

Jak se díváte na Kalouskův návrh vrátit vládě návrh rozpočtu? 

Vnímám to jako vstřícný signál, že pan ministr vnímá realitu. Od kolegů zaznívá argument, že něco "válcujeme". To není pravda. Ten balíček má devět bodů, my nesouhlasíme s jedním. To není žádné válcování, to je jen velmi slabý kompromis v náš prospěch. 

Jaká je budoucnost restitucí? Je vůbec ještě ve hře? 

V tuto chvíli se to nedá vůbec říci, těch proměnných je strašně moc. Já ale osobně s církevními restitucemi problém nemám a hlasoval bych pro ně. 

Ing. Ivan Fuksa

poslanec PČR
předseda místního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady