15. října 2012

Vím, že jsou lidé znechuceni

Pár minut poté, co šéfa ODS Petra Nečase (47) ve volebním štábu ODS zaskočil maskovaný řidič "Tykadlo Roman" Smetana (30), poskytl premiér Blesku rozhovor.

Řidič "Tykadlo" vás přepadl coby falešný zvukař. Co jste tomu říkal? 

Dřív nebo později jsem čekal, že se to stane. On mě údajně naháněl už několik dní po celé České republice… Aspoň je vidět, že se ke mně lidé dostanou, pokud chtějí. 

Co si o něm myslíte? 

Dělá ze sebe naprosto falešný mýtus. Člověk, který ignoruje rozhodnutí soudů a pohrdá jimi, tak ze sebe nemůže dělat mučedníka. 

Jak hodnotíte právě skončené volby? 

Nebyl jsem překvapený. Jednoznačně se ukazuje, že platí železné pravidlo politického cyklu, tedy, že strana, která nese největší vládní odpovědnost a v polovině jejího mandátu se konají krajské volby, je zpravidla velmi výrazně prohraje. 

Na výsledku se bezesporu odrazily i nepopulární reformy, které provádí vaše vláda. Budete v nich pokračovat i za cenu, že ODS oslabují? 

Pro tuto zemi je nezbytné pokračovat ve stabilizaci veřejných rozpočtů a ve snižování zadlužení. Je to správná cesta, na které tento stát a všichni lidé, co tu žijí, jednoznačně vydělají, přinese pozitiva. Takže my budeme pokračovat. 

Výsledek ovlivnila také nízká účast. Co říkáte na to, že k urnám přišlo zase o něco méně lidí? 

U těch krajských voleb se účast pohybuje mezi třiceti a čtyřiceti procenty, takže z hlediska účasti v krajských volbách není ta účast překvapivě nízká. 

Neodráží se v tom ale i tak skutečnost, že lidé nepřišli, protože jsou politikou znechucení? 

To do značné míry platí. 

Za tři týdny má ODS kongres a bude volit nové vedení. Neodrazí se výsledek voleb i na něm? 

Byl bych naivní, kdybych tvrdil, že ne. Ale o celostátním vedení ODS mají rozhodovat volby do Poslanecké sněmovny, nikoli volby nižšího řádu. 

Nicméně nevyužijí teď nedobrého výsledku proti vám rebelové, s nimiž bojujete? 

Oni tvrdí, že jim jde o věc, o program, takže z tohoto pohledu je výsledek krajských voleb úplně irelevantní. Pokud je ale skutečnost taková, že jim nejde o věc, ale o mocenské přeskupení v ODS, tak to velmi rychle poznáme. 

(Autor: Eva Pospíšilová)

RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády