8. října 2012

Prioritou není být hejtmanem, ale složit dobrou koalici

Chtěl by být úplně jiným hejtmanem, než byl David Rath. Mohl by to být pokračovatel exhejtmana Petra Bendla, kterému vyčítá jediné – nepovedenou privatizaci brandýské nemocnice. Lídr ODS Raduan Nwelati říká v rozhovoru pro MF DNES, že by se jako hejtman bavil s opozicí.

Pokud byste se jím stal, zůstanete primátorem Mladé Boleslavi? 

To jsem do teď vůbec neřešil, s největší pravděpodobností ne. Myslím, že to časově nejde sloučit. Když jsem se stal primátorem, zvažoval jsem, zda si ponechat lékařskou praxi, ale šidil bych buď pacienty, nebo město. 

Budí pozornost, když hejtman protežuje "své" město. Není tedy na škodu "mít" hejtmana? 

Člověk by se měl chovat spravedlivě vůči všem a pak se nemusí bát, když přijde dotace i do města, odkud pochází. Ale nemůže ho protežovat, to by bylo krátkozraké. Navíc chci mít výsledky v celém kraji. 

Co jste jako zastupitel prosadil? 

V posledním volebním období bohužel vůbec nic. Jedna z věcí, která mě velmi mrzí, je to, že se v posledních čtyřech letech jednalo jen politicky. Naše návrhy se nedostaly ani na program jednání zastupitelstva, nikdo nás neposlouchal. A to bych chtěl změnit, respektoval bych návrhy opozice, pokud by přinášely něco pozitivního. 

Z tohoto pohledu jste nebyli příliš úspěšnou opozicí. Udělali jste i vy v něčem chybu? 

To si nemyslím, koalici ČSSD a KSČM bylo opravdu jedno, co říkáme. Můj návrh, aby se výběrová řízení na dopravce udělala znovu a spolu s Prahou, neprošel ani na program jednání. A když odejde Rath, první, co udělá Moravčíková (současná hejtmanka, pozn. red.), je to, že je zruší. Vůbec nad tím tehdy nepřemýšleli a hlasovali proti. 

Využívali jste dostatečně toho, že ODS má šéfku kontrolního výboru? 

Snažili jsme se maximálně, ale informace nám byly i v rozporu se zákonem odpírány. Podal jsem několik trestních oznámení na kauzy, které teď prošetřuje policie. Práce předsedkyně kontrolního výboru byla na ty podmínky extrémně dobrá. Bohužel Rath se choval, jako když je to jeho gubernie. Proti někomu, kdo nedodržuje zákony, se těžko bojuje. Když má někdo zatemněné oči a hlasuje jen politicky, nemáte šanci. Ale čas dal za pravdu nám. 

Bez ohledu na Rathova obvinění, v čem byste byl jiný hejtman než David Rath? 

V tom, že bych komunikoval se všemi, každý předkládaný návrh bych bral vážně. Ale porovnávat mě s Davidem Rathem, to nelze. Ta politika by byla úplně jiná. Jsem úplně jiný člověk. Chtěl jsem dělat komunální politiku, protože není o politice jako takové, ale o řešení problémů. Politika se má řešit v parlamentu. 

A co srovnání s Petrem Bendlem? 

V čem bych byl jiný? To je těžké... Já se obvykle neporovnávám s nikým, říkám, co chci dělat... 

ODS vládla v kraji od roku 2000 do roku 2008. Co se této krajské vládě opravdu povedlo? 

Oddlužení nemocnic. Když je kraj od státu přebíral, dlužily asi 750 milionů korun. Z poloviny je oddlužil stát, zbytek vyřešil kraj. Neposlal dotace, napravil jejich hospodaření. Úspěch je, že Petr Bendl předával kraj s přebytkem zhruba 1,2 miliardy korun. Asi 800 milionů bylo vázaných smlouvami, ale 400 milionů byly volné finance. Povedlo se dovybavit krajské nemocnice. Také se nastartovalo financování školství, až David Rath sebral školám investiční fondy, stáhl je na kraj a posílal peníze jen tam, kde měl spřátelené ředitele. 

A co se opravdu nepovedlo? 

Privatizace brandýské nemocnice. Petr Bendl to sám uznává, ale o těch problémech nevěděl. To je jediné, co si vybavím. Naopak se povedlo zachránit berounskou nemocnici, která byla před krachem a dnes je to sice privátní, ale špičkové zařízení. My se ale v žádném případě nechystáme prodat jakoukoli nemocnici ani zařízení, které poskytuje sociální služby. ČSSD klame voliče, říká, že se na to chystáme. Není to pravda. 

Privatizace nemocnic v roce 2007 byla vůbec nejkontroverznějším krokem vlády ODS. Jak ji vidíte dnes? 

Velmi pozitivně, myšlenka byla mít buď 16 průměrných nemocnic, nebo pět špičkových a k tomu 11 soukromých zařízení okresního formátu. Peníze z prodeje šly do těch pěti nemocnic a majitelé těch zbylých do nich museli investovat. Podařilo se to všude kromě Brandýsa. Na tom se ale podepsal i David Rath, potřeboval obětního beránka, aby ukázal, že to Petr Bendl udělal špatně. Chodil tam na kontroly a těžce proti ní bojoval. Všeobecná zdravotní pojišťovna navíc ucítila možnost redukce počtu lůžek a bojovaly obě strany. Jeden z hlavních úkolů pro mě bude zachování této nemocnice. 

Ale pozemky byly prodané pod cenou a miliony šly na konto člena ODS. Nevrhlo to špatné světlo na celou privatizaci? 

Určitě ne. Jestli někdo pochybil, policie to měla prošetřit. Nechám zjistit, jaké kroky v tomto smyslu kraj podnikl, když tak je podniknu sám. 

Teď budou volby. Do jaké koalice byste šel? 

Pro nás je přirozená koalice s TOP 09 nebo KDU-ČSL, pokud uspěje. Půjdu do ní s každým, kdo má rozumný program, kromě KSČM. Problém je, že to, co v posledních čtyřech letech předvedla ČSSD, je neslučitelné s naším programem. 

Opozice vás označuje za populistického politika, máte i podobná hesla na billboardech. Nenašli byste společnou řeč? 

Populismus razantně odmítám. Chci víc školek, ale pravicové myšlení znamená, že si vyhodnotím, že je pro stát podstatně dražší, když maminka musí zůstat s dítětem doma a bere podporu. 

V kuloárech se o velké koalici, která navíc úspěšně funguje ve městě lídra ČSSD, v Příbrami, mluví. 

Pan Řihák je pokračovatel Davida Ratha a já říkám, kdo dává hlas Řihákovi, dává hlas Davidu Rathovi. Kdyby ČSSD řekla, že pochybila, změnila kandidátku a přišli lidé, kteří by politiku chtěli dělat čistě a jinak, třeba by to připadalo v úvahu, ale takto ne. Prioritou není stát se hejtmanem, ale sestavit koalici prospěšnou pro kraj a občany. 

(Autor: Alena Rokosová)

MUDr. Raduan Nwelati

kandidát na hejtmana Středočeského kraje
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
krajský zastupitel