4. října 2012

Speciál Martina Veselovského ze Středočeského kraje

Hostem předvolebního diskusního pořadu Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu ze Středočeského kraje byl lídr krajské kandidátky ODS Raduan Nwelati.


Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Dobré odpoledne, vítám vás u již dvanáctého volebního speciálu Radiožurnálu, který pro vás, voliče, vysíláme z krajů České republiky. Dnes jsme v Kladně a měli bychom se dozvědět více o tom, jak konkrétně chtějí místní politici spravovat tento, tedy Středočeský kraj. Dnes z Kladenského divadélka vysíláme téměř za pět minut dvanáct, dalo by se říct, protože volit se začne už příští pátek. Ve dvě hodiny odpoledne. Klíč, podle kterého se tady v předvolební debatě sešli čtyři politici, respektive čtyři politické strany je jednoduchý. Ve dnech devatenáctého až pětadvacátého září tohoto roku se společnost PPM Factum dotazovala více než jednoho tisíce lidí ve Středočeském kraji a z jejich odpovědí vytvořila volební model. Podle něho by se dnes s 90 % pravděpodobností do krajského zastupitelstva dostaly následující politické strany. Česká strana sociálně demokratická, ta by dnes získala 20,5 % hlasů ve Středočeském kraji ji vede starosta Příbrami a senátor Josef Řihák. Dobré odpoledne. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Hezký podvečer vám všem, pane redaktore, vašim posluchačům a milým hostům, kteří jsou v tomto sále. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Budete ještě pokračovat, pane starosto, s děkováním? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

Určitě, já si myslím, že politici by měli více děkovat občanů. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Občanskou demokratickou stranu by dnes ve Středočeském kraji volilo 20,2 % voličů, jejím lídrem je primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Dobré odpoledne. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Krásný dobrý den. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


12,8 % voličů by dnes hlasovalo pro TOP 09 a Starosty. Jejich místní lídryní je poslankyně Helena Langšádlová. Dobré odpoledne. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Krásné odpoledne. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A nakonec by se dnes s vysokou pravděpodobností do zastupitelstva kraje dostala i Komunistická strana Čech a Moravy. Získala by 9,4 % hlasů a vede ji a tady zastupuje krajský zastupitel Pavel Jetenský. Dobré odpoledne i vám. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Dobrý den. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


No a několik informací o samotném Středočeském kraji. 

redaktorka:


Středočeský kraj patří rozlohou i počtem obyvatel k největším krajům České republiky. Žije tady téměř milion tři sta tisíc obyvatel. V posledních krajských volbách v něm zvítězila sociální demokracie s těsným náskokem před druhou ODS. Menšinová vláda ČSSD se opírala o tichou podporu komunistů. Bývalý, sociálně demokratický hejtman David Rath byl zatčen v květnu 2012 pro podezření z korupce. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To byl stručný úvod o Středočeském kraji a já připomínám, že volební speciál můžete poslouchat na frekvencích Radiožurnálu Českého rozhlasu Region a v repríze také na Českém rozhlase 6. Ale můžete také sledovat videopřenos na webu zpravy.cz. U mikrofonu je Martin Veselovský. 
Já vám přečtu, dámo a pánové, takový výčet podezření ze spáchání trestných činů. Poškození finančních zájmů EU, přijetí úplatku, podplacení a sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Veřejné soutěži a veřejné dražbě. To jsou činy, ze kterých je aktuálně obviněn bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath. Spolu s tím se dá říct, že Středočeský kraj má jednu z nejhorších pověstí co se, řekněme, hospodaření a zadávání veřejných zakázek týče. Zajímá mě, pane starosto Řiháku, který tady zastupujete ČSSD, jak tuto pověst chcete napravit? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já si především, ještě jednou hezké odpoledne, a napravit pověst. Víte, tady ty věci se musejí ještě přece...k soudu. Pokud já vím, tak třeba z dnešních novin vím, že daleko více lidí politiků je obviněno. Například na Ministerstvu práce a sociálních věcí a budou se tyto věci prozkoumávat. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto Řiháku, já také z dnešních novin vím, že někdo ukradl počítač, na kterém se losovaly jaksi finále veřejných zakázek ve Středočeském kraji. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Neznám takovýto počítač. Jinak podotýkám, nebyl jsem člen krajského zastupitelstva. Ale co udělat? Já si myslím, že pokud se nebudou dívat, teď bych se chtěl podívat do budoucnosti, tak oni se dají některé věci řešit tak, jako pokud jsme u zakázek, tak jako je třeba děláme v Příbrami. My už jsme opustili někdy před dvěma lety cestu, že jsme vybírali administrátory veřejných zakázek a protože zodpovědnost vždycky nese starosta, rada zastupitelstvo a úředníci v konečné fázi, tak si zakázky děláme sami. To znamená, mám odbor, máme právníka, máme specialisty a děláme si veřejné zakázky. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pochopil jsem to správě, pane starosto Řiháku, tak kdybyste se stal hejtmanem, nebo měl prostě vliv na dění ve Středočeském kraji, tak byste veřejné zakázky dělal úplně jinak v kraji? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

 
Já bych se snažil udělat to, co nám se osvědčilo teď v Příbrami a věřte tomu, že dneska vám stačí, aby na vás někdo podal anonym a policie přijde a vyšetřuje, jak jste dělal zakázky. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím tomu správně, že zlehčujete ta podezření vůči ex hejtmanu Davidu Rathovi? Že nemusí být tak vážná? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


No to jsem neřekl. Já si myslím, že toto musí všechno prokázat soud. Já nejsem soud a nechci se stavět do role nějakého soudce. Jestliže někdo něco udělal špatně, prokáže se mu to, je to kriminální čin, musejí ho zavřít. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To rozhodně. Mimochodem... 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Vy jste se mě ptal, co bych udělal já. Já bych se nevracel do minulosti a do budoucnosti, proto tu také sedíme, co bychom dělali. Já si myslím, že je právě problém v těch firmách, které administrují a pak jsem se podíval na Středočeský kraj, tak některé tam dělali výběrová řízení už za ODS za hejtmana, já si myslím, že je to chyba. Pokud nesu zodpovědnost, tak bychom to především měli dělat my, kteří máme tu zodpovědnost. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Josef Řihák, lídr ČSSD ve Středočeském kraji. K tomu se dá dodat ještě jedna věc. V tom průzkumu, který dělala společnost PPM Factum pro Český rozhlas 1 Radiožurnál, byla položena také otázka, ze které vzešla odpověď, že 70 % lidí ve Středočeském kraji považuje eurodotace jako zdroj korupce. Tedy něco, co je ve skrze negativní. Zajímalo by mě, co si o tom myslí Pavel Jetenský, lídr KSČM, pro posluchače mimo Středočeského kraje dodávám, že tady čtyři roky vládne v podstatě sociálně demokratická vláda s podporou komunistů, kteří nejsou v radě. Zajímá mě, co vy byste s tím chtěl, pane Jetenský udělat, s touto pověstí a s tím, co si myslí obyvatelé Středočeského kraje? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Otázka je jasná. Podle, pro mě celým principem při minulé funkci ve Středočeském kraji vždy jsem usiloval o prohloubení volební demokracie. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, počkejte, pane Jetenský. Já se vás ptám, jak byste reagoval, případně, co byste udělal s pověstí Středočeského kraje a s tím, že 70 % vašich spoluobčanů je přesvědčeno, že eurodotace, které sem plynou, jsou zdrojem korupce. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já jsem přesvědčen, že ve Středočeském kraji byly eurodotace zdrojem korupce. Byl jsem členem řídícího výboru ROP. Vždycky jsme vystupovali, aby rozhodování bylo průhledné, učinili jsme řadu důsledných opatření, byl jsem navrhovatelem, že veškeré zakázky budou vyhodnocovány podle ceníku, ceníkových prací ars, nebo podle obecných ceníků. Tento princip byl po dvou letech přijat. Všechny zakázky v ROP byly přepočítávány, než šly do soutěže. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vaši občané a případně vaši voliči se mýlí, tedy. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já neříkám, že se moji voliči mýlí, ale já neznal, nebo neznám konkrétní případ korupce u zakázek ROP. Nezlobte se. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já tomu rozumím, ale vy také jako politik přece pracujete s něčím, co se jmenuje veřejné mínění. A veřejné mínění minimálně podle našeho průzkumu si myslí, že eurodotace jsou prostě peníze, které vedou k tomu, že se něco zfiksluje, někde se z toho něco odebere, naplní se z toho, řekněme stranická, nebo jiná pokladna. Popisuji dojem veřejného mínění a já se vás ptám, jako kandidáta na hejtmana za komunistickou stranu, jestli vás to zajímá, jestli byste s tím chtěl něco udělat? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Chtěl. Já s tím začal. Jediným lékem je důsledné dodržování demokracie volební, kolektivismus při rozhodování a publikaci veškerých podkladů. Osobní odpovědnost, racionalita, průhlednost, spolupráce s lidmi, otevřenost totální. Vždy jsem toho byl zastáncem a prosazovali jsme to i v ROP v minulém období. Znova opakuju, že se nám podařilo. Ty zakázky se přepočítávaly, byly dokladovány, rozpočty, znalecké posudky, soudní posudky, nejsme si vědom korupce v ROP Střední Čechy. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

 
Je to informace pro vaše voliče. Beze sporu. Helena Langšádlová, která tady zastupuje TOP 09 a Starosty. Myslíte si, že to je tak, jak o tom mluví váš kolega z komunistické strany, to znamená, že všechno bylo uděláno co nejlépe a s tím veřejným míněním nelze tak moc udělat? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Tto veřejné mínění opravdu dnes je velice kritické vůči krajským politikům a my navrhujeme naprosto konkrétní krok, aby se ta důvěra postupně obnovovala. Navrhujeme, aby všechny smlouvy, které kraj uzavírá, aby byly zveřejněny, aby všechny výdaje nad padesát tisíc byly zveřejněny, aby byl zaveden institut odpovědné osoby a pokud kraj rozhoduje o jakýchkoliv dotacích, tak je nezbytné dopředu stanovit kritéria pro jejich rozdělení a potom je dodržovat. Proto jsem tento návrh také navrhla. Jako novelu zákona. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Tady, mimo mikrofon říká Josef Řihák za ČSSD, starosta Příbrami, to všechno existuje. Pane starosto, co všechno existuje? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Určitě, tak já si myslím, pokud se podíváme na rozdělování fondů, tak jak se budou rozdělovat, to schvalovala rada, schvalovalo to zastupitelstvo. Mám tím na mysli třeba From, co se týká regionálních operačních programů, to jsou věci, kteréý přece se dávají na Internet a dneska ze zákona určitý zakázky musíte podle novýho zákona, musíte transparentně... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto, díval jste se, jak to vypadá na webu Středočeského kraje se zveřejněnými, veřejnými zakázkami, smlouvami a tak dále, řeknete mi, jak to tam vypadá? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Co se týká zakázek, to já nevím, ale když jsem se tam jako starosta, když jsem se tam koukal třeba na to, jestli můžete čerpat peníze z fondů kultury a sportu, tak tady krásně všechno bylo popsané, jakým způsobem se ty zakázky vyhodnocují. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, vy jste ale říkal, to všechno už tady je ve chvíli, kdy Helena Langšádlová říkala, dali jsme na web všechny smlouvy. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já jsem neřekl, že tam jsou všechny smlouvy, ale spoustu věcí tam z těch výběrových řízení bylo. Byly i tisková prohlášení, která se dávala jako tiskový odbor v různých výběrových řízení. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Raduan Nwelati zástupce ODS. Pane primátore, je to dostatečné? Tak, jak to líčí starosta Příbrami, tak jak to teď je, je to podle něho v podstatě dostatečně průhledné, transparentní?

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


V první řadě mě strašně mrzí, že ta pověst toho Středočeského kraje dopadla tak, jak dopadla. A mě to mrzí dvojnásob proto, že my jsme v průběhu těch čtyř let, když jsem tam seděl v opozici, tak jsme navrhovali několik usnesení, která by tomuto zamezila. Například... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane primátore, tohle to je předvolební debata. Ta míří do příštích čtyř let. To, co se událo zpětně, v tuto chvíli a vidění těch událostí není až tak důležité. Řekněte mi, co byste chtěl udělat? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Já tomu, pane redaktore, rozumím. Ale když tady slyším pana Jatenského, jak tady hovoří, jak všechno bylo transparentní, tak já tady musím zopakovat... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A já se vás ptám, je to tak? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Není to tak, protože my jsme například dávali usnesení, které by zakazovalo losování při soutěžích. To neprošlo. Hlasy komunistů a ČSSD. A pokud by nás bývali trošičku aspoň poslouchali, tak si myslím, že ten výsledek by byl úplně jiný. Ano, a to je ta minulost. A teď já se vrátím k té budoucnosti. Já jsem taky zastáncem, nekoukejme se dozadu, ale dívejme se dopředu, jak ten kraj bude fungovat. Já tady musím absolutně souhlasit s tím, co tady říkala paní Langšádlová, že je potřeba ta výběrová řízení, aby byla absolutně transparentní. My například v Mladé Boleslavi jsme zavedli směrnici, která říká, že každá zakázka kraje, to znamená nad třicet tisíc, tam musejí být minimálně tři nabídky. Každá zakázka nad sto tisíc musí být vysoutěžená regulerní soutěží a to přesto, že ten zákon nám to neukládá. To je de facto směrnice, která platí od roku 2006, kdy sem na radnici nastoupil. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane primátore, víte, co by mě zajímalo? O tom, s kým byste případně složil jaksi krajskou koalici, o tom se ještě budeme bavit, ale to, co tady popisujete, je to prostě nepřekročitelné minimum ODS, nebo když se dáte dohromady s Josefem Řihákem z ČSSD, nebo s kýmkoliv jiným, tak nakonec řeknete, víte, to padlo pod stůl kvůli koaličním jednáním? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


To je pro nás nepřekročitelné tady zveřejňování veškerých smluv. Tady se taky shodujeme s TOP 09. To jsou věci, které musejí být takto transparentní. A pak budeme mít jistotu, že ten kraj si změní svou pověst a nebude to tak, de facto, jako je to nyní. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, ještě jedna technická poznámka od Heleny Langšádlové z TOP 09 a Starostů. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Já jenom zareaguju. My jsme také dopředu řekli, že pokud nebudou přijata tato pravidla, tak nevstoupíme do žádné koalice. A chtěla bych ještě reagovat, že stejná pravidla musí platit i pro krajem zřizované, či vlastněné organizace včetně nemocnic. A jenom bych si dovolila krátkou poznámku k Fromu, já jsem přesvědčena, že tam nebylo objektivní hledisko při rozdělování prostředků, protože 80 % obcí nikdy z toho nevidělo ani korunu a některé dostávaly dotace opakovaně. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jenom podotýkám, From, o kterém tady mluvíte, je fond rozvoje obcí a měst. Co je fond plněný, řekněme z krajských peněz a rozdělený právě obcím a městům. Poslední technická poznámka Pavel Jetenský. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já mám technickou poznámku. Podle mě kraj žádné losování neprováděl. Veškeré materiály losování, které byly zadávány odborným firmám, byly za účasti notáře a dělala to specializovaná firma. Pane Veselovský, já vám opakuju, my v programu důslednou demokracií zveřejňování nejsem si vědom losování a... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane Jetenský, to je zajímavé, vy si nejste vědom losování a nebo nebylo losování? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Středočeský kraj sám nelosoval. Vždycky u toho je notářský zápis. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Raduan Nwelati říkal, že jste vystupoval v zastupitelstvu proti losování. Vy jste vystupovali proti něčemu, co nebylo. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


To není pravda. Samozřejmě se losovalo, a jestli tady někdo se zaštituje notářem, my jsem všichni viděli losovačku v Karlových Varech, kdy tam... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Karlovy Vary při nejlepší vůli, pane primátore, nejsou ve středních Čechách. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já ještě se vrátím k těm dotacím. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ne, moment, pane primátore, pojďme si to, jestli dovolíte, pane Jetenský, také, pojďme si to vyjasnit. Vy oba jste krajští zastupitelé. Losovalo se ve Středočeském kraji, nebo ne? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Ano, losovalo se, že to dělá nějaká spřátelená firma, ale dělal to přímo kraj. To je něco jiného, ale samozřejmě losovalo se opakovaně. Proč teda zastupitelstvo, nebo rada kraje zrušilo několik výběrových řízení právě proto, že měla podezření, že tam došlo k nějakým machinacím. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Znovu, to je informace pro vaše voliče, jenom podotýkám, že na dotazy z publika dojde za chvíli, tak prosím, vydržte. Posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Dnes jsou tady přede mnou i před vámi, před voliči, kteří přišli sem do Kladenského divadélka, čtyři politici. Josef Řihák za ČSSD. Raduan Nwelati za ODS. Helena Langšádlová za TOP 09 a Starosty a Pavel Jetenský za KSČM. 
zůstaneme u peněz s dovolením, protože Středočeský kraj je suverénně nejzadluženějším ze všech třinácti krajů České republiky. Podle průzkumu společnosti PPM Factum považují dvě třetiny obyvatel kraje jeho zadlužení za zcela neúnosné. Opakuji, za zcela neúnosné. Dodejme, že kraj dluží přes devět miliard korun a jeho roční rozpočet je něco málo přes 16 miliard korun. Zajímá mě, a ptám se Heleny Langšádlové, která tady zastupuje TOP 09 a Starosty, jestli s takovou bilancí kraj můžete, pokud tak dopadnou volby, bez problémů spravovat. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Samozřejmě ta situace vůbec nebude jednoduchá. Protože, abychom si upřesnili, tam opravdu je tolik závazků, že disponibilních peněz vlastně v ročním rozpočtu bude mezi 500 až 750 miliony pouze. Takže my ale navrhujeme, aby se neplýtvalo na těch výdajích, které nejsou přímo v gesci kraje. Proto byť vím, že to je nepopulární, ale navrhujeme zrušení například toho dotačního titulu FROM, kam šlo... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tedy dotační titul pro města a obce. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Ano. Kam šlo půl miliardy korun. V tuto chvíli obce dostanou podstatně více, dostanou ho v rámci rozpočtového určení daní, dostanou třikrát až čtyřikrát více středočeské obce kolem dvou miliard korun. Potom navrhujeme, aby se neproplácelo žákovské jízdné, protože žákovské jízdné bylo ryze populistickým krokem. Velká část Středočechů ho vůbec nemohla využívat. Současně došlo ke zrušení spojů a zdražování jízdného pro rodiče. A věřím, že i zavedení těch pravidel transparentního hospodaření přispěje k lepším hospodářským výsledkům kraje. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Paní poslankyně, děkuji pěkně. Josef Řihák, starosta Příbrami, zde zastupující ČSSD. Já jsem si, pane starosto, ve vašem programu přečetl, že právě pro fond rozvoje obcí a měst slibujete v příštích čtyřech letech další půl miliardu korun. Kde to vzhledem k těm dluhům chcete vzít? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

My říkáme, že každý rok tak, jak jsme dávali, dáme pět set milionů korun. Našim malým obcím a víte, proč to děláme? Děláme to proto, protože... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane starosto, jestli dovolíte.... 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Na ROP nemohou sehnat peníze jinde. Nemají ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Mě spíš zajímá, kde ty peníze vezmete, pokud je zadlužení kraje Středočeského tak vysoké, jaké je. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já si myslím, že je vezmeme tam, kde jsme je vzali doteď, dobrým hospodařením. Paní Langšádlová je chce zrušit. Paní Langšádlová, zeptejte se starosty Nového Týna, který za vás kandiduje v Příbrami, pana Havlíčka, jak mu pomohl From? K jiným penězům by se tam nedostal, protože ty, které nemají známý potom u pana Kalouska na Ministerstvu financí. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto, řekněte mi, jestli dobré hospodaření je zároveň to, že je kraj tak vysoce zadlužen? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


A já vám něco řeknu, pane redaktore. Říkáte, devět miliard dluh, ale kdo ho udělal? Kdo je podepsaný pod těma smlouvama, paní kolegyně, pánové kolegové z pravice? Čtyři... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto, jestli vás můžu poprosit, obracejte se, prosím na mě a odpovězte mi na otázku. Vy říkáte, kdo je podepsán pod tím dluhem, kdo ho čerpal? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Kdo je podepsán pod tím dluhem? Já to řeknu znova. Kdo je podepsán pod dluhem, ten zadlužil kraj, protože ty smlouvy, kdyby se rušily, tak jsou tam potom sankce. Já tam vidím podepsaného pana Bendla, vidím tam podepsaný lidi z pravice, vidím tam europoslance, kteří jsou současný, kteří byli ... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, zástupce ČSSD tedy jinými slovy říká, vysoké zadlužení Středočeského kraje zařídila předchozí vláda pod gescí ODS a vy jste to jenom vyžrali. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Samozřejmě. Pane redaktore, v roce 2007, vy myslíte... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jenom mě zajímá, pane starosto, jestli to vidím správně. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já nevím, co to je podle vás, vyžrali. Vyžrali je to, že něco hodně jim, pak třeba vypadám jako já, ale my jsme za to opravili školy, opravili jsme za to nemocnice, udělali jsme za to nové cesty, za těch šest miliard a dvě jsme z toho dali do nemocnic pro lidi, aby měli kam chodit, protože takto nám to zanechali. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

 

Pane Řiháku, děkuju pěkně. Pane starosto, vydržte prosím. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


My jsme nic nevyžrali, my jsme vyžrali jenom to, že jsme za ně už splatili jednu miliardu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Myslel jsem to, omlouvám se za ten termín, bylo samozřejmě, měl jsem na mysli, kdo za ten dluh převzal zodpovědnost. Což jste byli vy. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


My jsme převzali dluh, který podepsal někdo jiný a my ho poctivě splácíme. Splácíme ho, že jsme splatili z těchto dluhů už jednu miliardu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Raduan Nwelati za ODS. Zajímalo by mě, jestli jste to byli vy, občanští demokraté, kteří zařídili toto vysoké zadlužení kraje. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Já musím říct, že tady pan Řihák vůbec neví, o čem mluví, protože tu smlouvu zřejmě vůbec, ale vůbec neviděl, protože kdyby jí viděl, tak věděl, že nemusel čerpat, žádné sankce tam nebyly. To je jedna věc. Druhá věc je, ten úvěr byl vzat za hlasy, nebo za podpory sociálních demokratů, kteří pro to hlasovali a bylo to výhradně pro opravu komunikací, až když přišel pan doktor Rath, tak pak to zmírnil a čerpalo se na různé věci, ale i na běžné výdaje. A to nám na tom vadí nejvíc. A kdybych přistoupil na to, že my jsme teda zadlužili kraj čtyři miliardy, kde je ten zbytek? Tady je devět až deset. Sám pan Machovec, který je místopředseda výboru finančního za ČSSD, který říká, že kraj je extrémně předlužen a že nebude moct splácet tyto úvěry. A já nemám důvod nevěřit panu Machovcovi, který toto říká. A to řešení bude z naší strany takové, že budeme muset extrémně snížit provozní výdaje úřadu jako takového a hospodařit podstatně lépe, než hospodařili předchůdci a tím de facto se snažit ten dluh splácet a to vůbec nemluvím o oddluženém dluhu, který tam je za ty faktury, které se budou splácet až za dva roky. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tak, pane primátore, děkuji. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


To dělá jednu celou další miliardu, která tady vůbec v tomhle tom výčtu není. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik primátor Mladé Boleslavi a zástupce ODS. Pavel Jetenský za KSČM. Já vám k tomu, o čem se bavíme, dodám ještě jednu informaci, pane Jetenský. Organizace Oživení vypracovala projekt s názvem hodnocení krajů, pracoval pro ně také bývalý šéf fondu životního prostředí Libor Michálek a ten říká: největší katastrofou je to u Středočeského kraje, který má o 2,153 miliardy korun více závazků než aktiv, pokud by kraj závazky ve výši 15 miliard musel splatit letos, hrozí mu bankrot a tedy i prodej krajských nemocnic. Je to pravda? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Pane Veselovský, já poprosím o dvě věty navíc, abychom si objasnili zásadní fakta. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Pane Jetenský, ne. Prosím, pojďte odpovědět rovnou na tuto otázku. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

Toto není pravda, bylo vysvětlováno na zastupitelstvu kraje, vzniklo to tak, že na pasiva byla proúčtována záloha osm miliard korun a účetní chybou nebylo toto dáno na druhou stranu, nebylo vyrovnáno do aktiv, z toho tento závazek vznikl, je to účetní chyba. Ministerstvo financí provádělo audit Středočeského kraje, audit hospodaření Středočeskému kraji byl udělen a nikdo v tom nic neshledal. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Počkejte, pane Jetenský, já tomu věřím, ale prosím, rozumím tomu správně, že jen účetní chybou vypadá Středočeský kraj tak zadluženě? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Ne, co je to zadlužené, pane Veselovský? My jsme převzali... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To mě zkoušíte, pane Jetenský? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Prosím? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To mě zkoušíte? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Ne, já se ptám, to je řečnická otázka. Já vás nemohou zkoušet. Zopakujeme fakta. Ty čtyři miliardy korun jsme převzali i podepsanou smlouvu na General nemocnic. Tyto nemocnice už ty opravy nastaly v Mladé Boleslavi v roce 2006 - 7, my jsme přišli na podzim roku 2008. Úvěr byl nasmlouván a General smlouvy byly podepsány. Žili jsme v těžkém rozhodnutí, budu krátký, že na jaře 2009 s hluboce zvažovalo, co s tím a stáli jsme před rozhodnutím, jestli uzavřené smlouvy naplnit, nebo jestli zastavit investiční akce ve zdravotnictví za cenu obrovských ztrát v konzervaci investic a v dalších nákladech, které by tímto byly vyvolány. Rozhodlo se na základě informací Ministerstva financí, že Česká republika je ostrov stability, růst HDP, to souvisí s příjmy. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tak, pane Jetenský... 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já vám to dopovím, poslední věta, že krize se nás netýká, že krize je krátkodobá a vše se rozhoduje v reálném čase a rozhodlo se, že ty investice se dokončí. A ten dluh vám objasním, až se dostanu ke slovu. Já vám ho vysvětlím ten dluh, je to složitější, pane Veselovský. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

To rozhodně. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:

Vy jste zmiňovali ta rizika, před kterými kraj stojí z hlediska financí, ale tady ještě jedno veliké riziko, a to se týká čerpání z ROP. V tuto chvíli vlastně bude probíhat mimořádný audit, vyžádaný Evropskou komisí právě proto, že jsou pochybnosti o čerpání na některé projekty a to je věc, která je velice vážná a musíme si všichni, tak jak tady sedíme, přát, aby to dobře dopadlo, protože nám hrozí korekce. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Paní poslankyně, na druhou stranu to je něco, co vy jako případná hejtmanka neovlivníte. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Ale ten kraj to může výrazně ovlivnit a hlavně finančně ohrozit. Ta korekce potom může být totiž... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ten audit? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Samozřejmě. Ta korekce, která by z toho mohla vyplývat, by šla na úkor rozpočtu kraje. A nemusí se týkat potom jenom těch chyb nalezených v těch projektech, tam když je třeba sedmiprocentní chybovost. Tak těch sedm procent se může požadovat ze strany evropské komise náš celý objem prostředků, které se vlastně od počátku tohoto finančního období kraj čerpal. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Děkuji pěkně. Jenom připomínám, že stále posloucháte předvolební speciál Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu. Je to speciál, nebo série speciálů před volbami do krajského zastupitelstva, do krajských zastupitelstev. Dnes vysíláme z Kladna, tedy ze Středočeského kraje a mými dnešními hosty jsou Pavel Jetenský za KSČM. Helena Langšádlová za TOP 09 a Starosty. Raduan Nwelati za ODS a Josef Řihák za ČSSD. 
Je 17 hodin 31 minut. Vzhledem k tomu, že v 17:58 končí tento speciál, tak je největší čas se dostat k dotazům vašich voličů, posluchačů, případně diváků, protože samozřejmě tento speciál můžete sledovat i na adrese zpravy.rozhlas.cz. Než se ujme mikrofon tady v publiku, je tady dotaz, který napsal pan Tvrdík, že tady někde sedí v publiku a ptá se, jak se postavíte k zachování poplatků u lékaře? Předpokládejme, vzhledem k tomu, že Středočeský kraj proplácí určitou formou regulační poplatky u lékaře, tak otázka je, jestli tento postup zachováte i dál? Raduan Nwelati ODS. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


My v žádném případě nebudeme proplácet poplatky a to z toho důvodu, že nechceme porušovat zákon. My jsme od začátku upozorňovali na to, že to je porušování zákona. Nikdo nám nevěří v zastupitelstvu, až potom soud de facto usnesením řekl, že způsob proplácení těch poplatků je nesmyslný a je protizákonný. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Takže ODS ne. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


A samozřejmě, protože to není ani přece kraj, který má řešit tento problém. To je problém státu a je to problém zákona, a pokud by chtěl někdo, aby se nepropláceli poplatky, tak to musí změnit zákonem. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pavel Jetenský, lídr KSČM. Jak to bude s proplácením? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já souhlasím s proplácením poplatků. Poplatky dělají 0,001 nebo 0,002 procenta rozpočtu Středočeského kraje. První kvartál 800 tisíc, druhý kvartál 3 miliony 200 tisíc a, pane Veselovský, je to velice obtížné, protože je to zredukováno na zařízení Středočeského kraje a pro obyvatele Středočeského kraje a je těžké rozhodování, když vám píše invalidní důchodce, který je dlouhou v zařízení, že nemá na nájem a žádá na přispění na tu léčebnou péči. Je to sociální nástroj. My jsme strana, která propaguje sociální péče. A podle mě ty poplatky... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Jetenský, věřím, že je to složité rozhodování, na druhou stranu jdete do toho dobrovolně. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:

 
Dobrovolně zcela. Já vám řekl, je to 0,001 nebo 0,002 procenta rozpočtu. Rozpočet to neřeší a řada lidí je v těžké situaci a nemůžou jinak. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Helena Langšádlová TOP 09 a Starostové, jak je to s poplatky, podle vás? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


My nebudeme podporovat proplácení poplatků především také proto, že je to v rozporu se zákonem, ale je potřeba také říci, že na proplácení poplatků a na žákovském jízdném kraj vynaložil kolem 400 tisíc a tyto prostředky kraj nemá. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Josef Řihák za ČSSD? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Tyto prostředky kraj samozřejmě má a my jsme už v roce 2008 říkali, jízdné budeme proplácet, poplatky u lékaře budeme proplácet. Pak jsme k tomu dali i stipendia. Ono je to jedno z mála, co ten občan dneska dostane, protože ta vláda akorát zdražuje a nedá mu nic. A poté, co čteme, že se vytunelovalo i Ministerstvo práce a sociálních věcí těmi, kteří tady takhle hezky hovoří, tak možná v tu chvíli zbydou akorát to jízdné, stipendia a poplatky. Prosím vás, kolegové, nemluvte o tom, že je to protizákonné. To tak není. Soud se vyjádřil k prvním poplatkům, které se proplácely a rada tyto poplatky přece upravila tak, aby byly v souladu se zákonem. Jestliže je to protizákonné, vy byste jako demokrati tady měli co nejvíc křičet. Děkuju. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:
Tolik Josef Řihák za ČSSD. První dotaz z publika, prosím. 

osoba:


Holobrada, Příbram. Chtěl bych se zeptat dvou kandidátů, pana doktora Nwelatiho a paní Langšádlové. Toho prvního, jak chce udržet konkurenceschopnost některých soukromých zdravotnických zařízení, když mají dvojnásobnou individuální sazbu v rámci úhradové vyhlášky, to znamená, za stejný výkon dostanou dvojnásobné větší množství peněz, takže konkrétně Příbram versus Hořovice. A u paní Langšádlové je to o tom, když je... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pardon, pane Holobrado, pochopil jsem to správně, že se ptáte krajského politika na to, jak chce udržet konkurenceschopnost soukromého zdravotnického zařízení? 

osoba:


Ne, konkurenceschopnost krajských nemocnic. Krajských proti soukromým. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. Tak, vydržte s tím druhým dotazem. Raduan Nwelati bude odpovídat. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Odpověď je velmi jednoduchá. S vedením managementů těch nemocnic krajských, aby byl management funkční. Já jsem byl ředitelem oblastní nemocnice zhruba tři roky a ty podmínky jsem si vyjednal takové, abych měl úplně stejné jako ten soukromý sektor. Je to neschopnost těch, kteří ty nemocnice řídí. A to je to, co jsme taky vyčítali i minulému vedení kraje, že se prakticky zaměřují na investice, utrácení peněz vybírání de facto dodavatelů a vůbec se nestaral o to, jak ty nemocnice fungují, jestli někdo jedná s pojišťovnami, nejedná s pojišťovnami. A já tu zkušenost mám docela silnou i v Mladé Boleslavi. Tam jsem měl pět ředitelů a nikoho vůbec nezajímalo ujednávání. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane primátore, děkuji pěkně. Další? 

osoba:


Reakce na to, existuje zpráva VZP, kterou pravděpodobně znáte o tom, jak jsou některé nemocnice jaksi zvýhodněny a jsou to většinou zvýhodněny ty soukromé nemocnice, které mají akcie na doručitele. Ale to pravděpodobně vy víte, jako politik ODS. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Navíc jako krajský politik to dost obtížně ovlivní. 

osoba:


Mimo jiné, protože to jednání s pojišťovnami není tak jednoduché. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

Prosím ten dotaz na paní Langšádlovou. 

osoba:

Velmi podobně, když míjím billboardy o tom rozkradení, jak se kouká na ten prodej krajských nemocnic, respektive oblastních nemocnic, pro který hlasovala, který byl zrealizován v roce 2007 - 8 pod cenou. Bylo to rozkradení, nebo to byla čistá privatizace? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik dotaz. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Já musím říct, že jsem se zabývala především, v zastupitelstvu, jako předsedkyně výboru pro výchovu vzdělávání a zaměstnanost školství, nicméně se samotnou skutečností, že nemocnici byly prodány i dnes souhlasím. Myslím si, že je v pořádku, aby byla koncentrovaná specializovaná v těch pěti nemocnicích, které v tuto chvíli mají být zachovány. Nebudu komentovat jednotlivé excesy, které se tam staly. Já musím přiznat, že s odstupem, my jsme dostali tyto nabídky vyhodnoceny komisí, kde seděl i zástupce, který se zaštitoval svou spoluprácí s Transparency International. Těch půl miliardy korun, které se za to utržily, šly do nemocnic do jejich rozvoje a v tuto chvíli je v pořádku, že kraj má a má mít do budoucna těch pět nemocnic. Ještě bych se zmínila jenom o tom, že vy jste hovořil o těch platbách. V každém případě musíme usilovat o to, aby byla zavedena za diagnózu jednoznačně, protože je pravda, že tato složka zatím je jenom ve výši 25 %. Mně slíbil pan ministr zdravotnictví, s kterým jsme o tom zrovna včera mluvila, že pro příští rok už bude ve výši 50 % a do budoucna zkrátka zastihnout diagnozu musí být stejná platba. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pardon. Mluvíte o věcech, které jako případná krajská politička nebudete moct zařídit. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Ale jsou naprosto zásadní pro hospodaření nemocnic. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ale přesto je nebudete moct zařídit, protože vy sama jste slibovala, že složíte poslanecký mandát, pokud uspějete v krajských volbách. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Ano, ale určitě i jako hejtman může bojovat za to, aby byly stejné podmínky pro krajské nemocnice bez ohledu na to, kým jsou zřizované a pro nemocnici třeba v Praze, protože největší rozdíl je například mezi fakultními nemocnicemi a nemocnicemi v krajích. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Další dotaz, prosím. 

osoba:


Milan Hamerský. Já bych se chtěl zeptat, především ČSSD, ale i ostatních stran, jestli v příštím volebním období změníte praxi výběrových řízení na ředitele škol, protože ze zákona vlastně musí probíhat konkurzy. Ony proběhly na většinu škol, kde byli ředitelé šest let, příští rok budou obnovovat další a já jenom připomenu, že ČSSD, radní ČSSD vyhodili čtyři velice úspěšné ředitele z Obchodní akademie Vlašim, Slaný, tady z Kladna, z Berouna, z Rakovníka. Ani se těm lidem omluvili. Ty konkurzy byly politicky zmanipulované a ČSSD by se za to měla omluvit. Chci se zeptat, i ODS dělala konkurzy v městech, taky dost problematicky. Je to věc, která se dotýká těch 40 tisíc dětí, co chodí do středních škol. Školství je velmi zásadní oblast pro nás a nás překvapilo, že nejenom že ČSSD ty konkurzy zmanipulovala a psala o tom všechna média, ale ODS a TOP 09 významně, velmi významně mlčely. Děkuji. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Díky za dotaz. Josef Řihák, místní lídr ČSSD. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:

 

Já nevím, protože nejsem členem kraje, ale jako starosta Příbrami. My jsme tu možnost měli taky a my jsme vyhlásili výběrová řízení, kam se mohl přihlásit každý, ne všechny základní školy. My jsme ty možnosti využili a většinou, ale ředitelé obhájili toto svoje místo v konkurzu. Co se týká kraje, víte to, že napíšou v novinách, že něco je zmanipulovatelného, to se bavíme o něčem, co není pro mě hmatatelné. Já nevím, jestli nebo jakým způsobem by to manipuloval, ale udělala se přece vždycky výběrová komise, každý člen se podepíše pod to, jak hodnotil, a tyto věci se ukládají. Tak se to dělalo v Příbrami a i když jsme měnili ředitele, tak tam žádné velké protesty v našem městě nebyly. Když se ale podíváte, že kraj je zřizovatelem, tuším, 190 školských zařízení, tak si myslím, že i ten kraj toho minimálně měnil ty ředitele a je to přece správný. Já jako politiky taky musím každý čtyři roky předstoupit před voliče, já teda před ně předstupuju každý týden, každý měsíc téměř každý den. A ucházet se, abych to místo znovu získal. Víte, ten kraj dává do středních škol, ale i města dávají do základních škol obrovské finanční prostředky a ta podporují samozřejmě toho, kdo potom šetří tyto prostředky. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto, myslím, že vaše odpověď už je jasná. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Jestli to takhle stačí, ze 190, ale pokud vím zřizovaných a nových, tak to nebylo tolik, ale já se nehodlám omlouvat, že byly zmanipulovaný výběrový řízení, to se, protože nevím, jak ty řízení proběhly, to nemůžu... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Už jste to říkal, pane starosto. Děkuju. Pojďme k dalšímu dotazu. 

osoba:


Marie Šlancrová, Roztoky, dobrý den. Já bych se ráda zeptala, jak budete zajišťovat hromadnou příměstskou dopravu a zdali budete rušit spoje. Děkuji. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Chcete se zeptat všech? 

osoba:


Možná všech, kohokoliv, děkuju. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře. Pavel Jetenský KSČM. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Já mám takovou poznámku, vy jste řekl, že odpovědí všichni. Bylo vypsáno 130 výběrových řízení na ředitele škol. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Jetenský, dovolíte, můžete odpovědět na tu otázku, která byla položena? Můžete odpovědět na tu otázku, která byla položena. Děkuju. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Vždy jsem prosazoval integraci dopravy zejména s pražským regionem, protože doprava má zásadní význam pro obyvatele tohoto kraje. Je v pohybu 350 - 400 tisíc lidí. Bylo pro mě nepřijatelné, aby integrace byla zrušena. Má to řadu technických záležitostí, protože požadavky pražského magistrátu jsou podstatně vyšší, než cena dopravního výkonu středních Čech. My jsme... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane Jetenský, slyšel jste ten dotaz? 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


Zda jsme pro integraci dopravy, jsme. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ten dotaz nezněl úplně takto. Ten zněl, jestli plánujete nějaké rušení také. 

Pavel JETENSKÝ, lídr krajské kandidátky KSČM:


K rušení spojů na železnici nedošlo téměř a neplánujeme žádné zrušení spojů. Všechny spoje si musí stanovovat města a obce. Požadavek musí vycházet zespoda. Já osobně jsme pro racionalitu, nelze, aby jezdily autobusy prázdné, musí to být požadavek obcí a města. Jsme zásadně proti rušení spojů. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Tolik zástupce za KSČM. Pane Jetenský, díky. Raduan Nwelati ODS. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Musím říct, že jsem překvapený tady z vystoupení pana Jetenského, který dělal absolutně něco jiného a mě to docela mrzí, že se tady říká něco jiného, než se dělá. My jsme zastánci toho, naopak, dopravní obslužnost posílit tak, aby nebyly obce, kam nejezdí žádný autobus ani v sobotu ani v neděli, což si myslím, že je absolutní nesmysl. Jsme pro to, abychom jednali se všemi starosty a ne tak, jak jednala ČSSD a KSČM, že de facto je ani nepozvala, nebo když je pozvala, tak je pozvala poté, co se vyhlásilo výběrové řízení. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane primátore, co chcete vyjednávat se starosty? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


My chceme vyjednávat s nimi, aby právě oni si určili, které linky pro ně jsou klíčové. A na základě toho, až potom vyhlásit nějaké výběrové řízení. A to výběrové řízení musí být ve spolupráci s Prahou, aby právě ta integrovanost... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:

A pane primátore, co když vám potom z těch požadavků jednotlivých starostů vyjde to, že vám chybí, řekněme půl miliardy? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Já si nemyslím, že vyjde to, aby nám chybělo půl miliardy. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Dobře, bude chybět sto milionů. 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Ty linky fungovaly a pan doktor Rath tady právě za pomoci KSČM ty linky rušili bez toho, aby to projednávali se starosty. A já, tady jsme zástupci de facto i některých měst a s námi jednáno nebylo. My jsme se dozvěděli až z médií, že bylo vyhlášeno výběrového řízení, a to přece je úplně něco jiného než tady pan Jetenský říká. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Jedna z našich zásadních priorit je zřízení metropolitní integrované dopravy, to znamená dopravy, kdy dojedete na jednu jízdenku z kteréhokoliv místa Středočeského kraje až do Prahy. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


To není ale, paní poslankyně, odpověď na to, jestli plánujete rušení některých spojů. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Rozhodně neplánujeme rušení jakýchkoliv spojů a především, pokud uděláte metropolitní integrovanou dopravu, zaintegrujete i vlaky, protože dnes máme 4 druhy dopravy, nemáme zaintegrovanou vlakovou dopravu, tak jsou tam duplicity, zbytečně se systém prodražuje. Je potřeba v této oblasti a v dalších oblastech postupovat ve strategickém partnerství s Prahou, vypsat i nová výběrová řízení, ale podle všech pravidel a rozhodně odmítám myšlenku, k organizování středočeské dopravy separátně od Prahy, která tady v posledních letech byla. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Ještě Josef Řihák za ČSSD, prosím, odpoví. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Já jsem taky z města, taky jsem starosta. S námi jednáno bylo. Víte, my se kloníme, nebo já teď budu mluvit sám za sebe, ale za sociální demokracii, my chceme, aby se středočeská integrovaná doprava a pražská integrovaná doprava konečně propojily. Aby se o tom prostě jenom nemluvilo. Já tady slyším krásný hřejivý slova, ale nikde nikdo o tom nejednal. Co se týká vlaková doprava, to byla... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pardon, to byla ale možná záležitost minulé, nebo současné krajské vlády. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Za vlády sociální demokracie se posílila vlaková doprava. Nakoupilo se spousta, přidalo se spousta spojů. Víte, ono tady říct, nezruším žádný spoj, já nevím, ale my třeba máme obce, které obsluhujeme a když nám tam jezdí jenom jedno dítě, nebo jeden člověk, tak buď tam dáme mikrobusy, ale pojďme jednat o tom, jakým způsobem tu dopravu uděláme. Mě třeba jediný, co mně vadilo jako starostovi na Středočeském kraji, že oni jednali, ale bohužel ta jednání byla pozdě. Pokud se potom starostovi obce nabídne, my tam budeme jezdit, ale vy nám na kraji přispějete padesát tisíc třeba v době, kdy mám schválený rozpočet, tady když už s tím nemůžu nic dělat, tak to jsem, to jsem trošku vyčinil i já Středočeskému kraji, ale ono to bylo tím, že ten postup tam byl rychlý. Já si myslím, že jednat s Prahou, jednat jako Středočeši o pražské integrované dopravě. Vlaková doprava, na tu si myslím, že budeme mít stejný názor, ale nikdy se nevyhnete zrušení spojů. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Doufám, že vaše volička je z toho chytrá, z těch čtyř plánů, které tady byly předneseny. Josef Řihák za ČSSD sedí v tomto předvolebním speciálu Radiožurnálu. Raduan Nwelati za ODS. Helena Langšádlová za TOP 09 a Starosty a Pavel Jetenský za KSČM. 
Deset minut zbývá do konce tohoto předvolebního speciálu, vysíláme z Kladna, ze Středočeského kraje. Další dotaz. 

osoba:


Dobrý den. Tady Karel, Kladno. Jenom jsem se prosím vás, chtěl zeptat, protože tady vidím v hledišti pana Stehlíka, je to vlastně generální ředitel Poldovky ex, tak jsem se chtěl zeptat, protože na tom území, co je Poldovka, se mají stavět nějaké byty, jsem slyšel a že je to tam kontaminovaný, jestli by někdo mohl tady jako k tomu něco říct a vlastně pan Stehlík, jak jsem se dozvěděl, je kandidát na prezidenta republiky. Takže taky tahle ta situace, no... 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Kromě toho pan Stehlík také není účastníkem této debaty. Ale díky za informaci. 

osoba:


Není účastník, ale chtěl jsem se zeptat na ty byty, že jo hlavně. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Já jsem to pochopil. Já ten dotaz přesunu dál. Můžete, prosím... 

osoba:


Hlavně teda jestli ta Poldovka ještě pude, protože ty lidi tu práci chtějí. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Rozumím. Heleno, Langšádlová TOP 09 a Starostové. 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Já bych reagovala na ty byty. To je samozřejmě otázka územního plánu Prahy a je potřeba zajít na zasedání zastupitelstva magistrátu Kvetenského, na kterém vám jistě odpoví, jestli tam budou byty. Pokud je tam něco kontaminovaného, je potřeba důsledně trvat na likvidaci ekologické zátěže, ale vy jste se především ptal, a to považuju za důležité, na ty pracovní místa. Já si myslím, že Středočeský kraj má jednu velikou příležitost. Středočeský kraj je sousedícím krajem s Prahou, což je šestý nejbohatší region v Evropě a my v dalším rozpočtovém období EU budeme zaměřeni na zvýšení naší konkurenceschopnosti na podpory vzdělávání vědy, výzkumu a inovací a my chceme do středních Čech získat investory ve spolupráci s pražskými vysokými školami a soukromými investory tak, aby zde vznikala pracovní místa v nemoderních technologických centrech. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Jenom, pardon, paní poslankyně, abych si to přebral pro sebe. Znamená to, že Poldovka v nějaké podobě ještě pojede? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Ne, já jenom říkám, že takové prostory, jako jsou třeba brownfieldy, jako jsou prostory v dalších místech  Středočeského kraje, tam může kraj aktivně spolupracovat s obcemi. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Paní poslankyně, já bych se přidržel pořád toho dotazu, on směřoval přece jenom k Poldovce, takže pojede, nebo nepojede? 

Helena LANGŠÁDLOVÁ, lídryně krajské kandidátky TOP 09:


Tam je určitě soukromý, předpokládám, že konkrétně Poldovka nepojede. Ale já jsem chtěla říct návrh, který může zajistit prosperitu do budoucna právě našemu kraji. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pojďme k dalšímu dotazu. Prosím. 

osoba:


Dobrý den. Tomáš Havlíček. Já bych se chtěl zeptat pana Řiháka, zda mají současní členové krajské rady, kteří čtyři roky kryli záda Davidu Rathovi jeho plnou důvěru a zda s nimi počítá do budoucna? 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Starosta Příbrami, Josef Řihák. Prosím. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Samozřejmě, my jsem tým a všichni, kteří jsme na kandidátce sociální demokracie, tak se ucházíme o důvěry voličů a pokud samozřejmě uspějeme, tak záleží na klubu zastupitelů, jakým způsobem bude vypadat koalice, záleží to i na sociální demokracii jako takové. Nezáleží to na jednom člověkovi. Právě, že když něco záleží pouze na jednom člověkovi, tak to pak špatně dopadá. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A pardon, pane starosto, kdybych jenom si vyjasnil vaši odpověď. Když vidím, že na kandidátce na volitelných místech sedí Miloš Petera, radní, radní Milan Němec, náměstek hejtmana a senátor Marcel Chládek, či současná hejtmanka, bývalá náměstkyně Zuzana Moravčíková. Ti všichni tam byli i za Davida Ratha, to je nediskvalifikuje? 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


No samozřejmě že ne. Ty lidi udělali spoustu dobrý, kvalitní práce za ty čtyři roky. Podívejte se, jak dneska vypadá školství, jak školství nám vzkvétá. Tady se hodně mluví o zahraničních o EU, to dělal Marcel Chládek a myslím si, že tady...my jsme kraj, který čerpal spoustu peněz z EU. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Vy jste kraj jehož ex hejtman sedí ve vazební věznici. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Pane redaktore, ale tadyhle rozkradou Ministerstvo práce a sociální věcí a zavřeme tady všechno? Vždyť to tak není. Jestliže David Rath něco udělal, tak se to musí vyšetřit a každý si neseme tu svojí vinu. Každý. A jestliže to byl kriminální čin, nechť ho potrestají. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


A mimochodem, když už jsme, pane starosto, já tomu rozumím. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Kde je, pane redaktore, ODS, jste neřekl. Tady, co udělali z ODS za tu dobu. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Počkejte, pane starosto, pojďme si to prostě ujasnit. Vy jste říkal, že to je, dovolíte, pane starosto? Že to je záležitost i skládání koalice. Zajímalo by mě, zda by měl zástupce ODS Raduan Nwelati. Je pro vás problém s těmito lidmi, na které narážel i tam, pane starosto, jsou tito lidé, já nevím, jak to jinak nazvat, to jsou současní radní a jsou to tito lidé, tak budete mít problém jít s nimi do koalice, nebo vám to nevadí? 

Raduan NWELATI, lídr krajské kandidátky ODS:


Samozřejmě budu s tím mít problém, protože ti lidé de facto hlasovali pro ty zakázky, zvedali ty ruce, vůbec bez toho, aby si to prověřili. Já nevím, jestli to prověřovali nebo ne, ale hlasovali pro ty zakázky a nesou plnou odpovědnost. Já jsem očekával poté, co pana Ratha dali do vazební věznice a poté, co si všichni přečetli odposlechy, tak jsem očekával od radních, že odstoupí, nebo že teda aspoň dají hlasovat znovu o tom, jestli mají důvěru, nebo nemají. Neudělali to a já si myslím, z mého pohledu je to velký problém. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto Řiháku. Ještě vaše reakce. 

Josef ŘIHÁK, lídr krajské kandidátky ČSSD:


Krátká. Politici by měli, jednak proto, že my tu jsme pro lidi. I po volbách, abychom se uměli domluvit. Já kdybych neměl hlasovat, nebo sociální demokracie s těmi, kteří v roce 2007 hlasovali pro rozkradení nemocnic ve středních Čechách, nehlasuju, nemůžu se ani bavit s paní Langšádlovou, s ostatními. Prosím vás, zanechme té nenávisti. Lidi chtějí, aby se měli dobře, aby konečně viděli světlo na konci tunelu, protože to, co nám předvádí naše vláda, to je nehorázné. Lidi chtějí, abychom se nehádali. 

Martin VESELOVSKÝ, moderátor:


Pane starosto, díky. Další dotaz? 

osoba:


Adamová. Já jsem se chtěla zeptat paní Langšádlové, má hlášku na svém webu: každý je spoluzodpovědný za svět, ve kt

MUDr. Raduan Nwelati

kandidát na hejtmana Středočeského kraje
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
krajský zastupitel