28. září 2012

Tisková zpráva Klubu ODS k výpovědi ředitele NDB Daniela Dvořáka

Až z médií se dovídáme o podané výpovědi a důvodech jejího podání ze strany současného ředitele Národního divadla v Brně Daniela Dvořáka. Nemůžeme se však ztotožnit s důvody, které ve svém prohlášení Daniel Dvořák uvádí.

Uvádí-li Daniel Dvořák, že se dlouhodobě a stále více prohlubuje podfinancování Národního divadla, je nutné upozornit na skutečnost, že Národní divadlo v Brně čerpá z rozpočtu města Brna každoročně bezmála cca 300 mil. Kč a je tak příspěvkovou organizací s největším příspěvkem ze strany města. Dlouhodobě bylo spíše veřejností, a v poslední době i ze strany politické reprezentace města problematicky vnímáno, jak je s tímto příspěvkem města z úrovně vedení NDB nakládáno, zda-li je Národní divadlo řízeno hospodárně a koncepčně.

Pokud se Daniel Dvořák odvolává na pokusy zasahovat do chodu divadla z politické roviny, tak toto jeho tvrzení potvrzujeme.

Připomínáme, že NDB je příspěvkovou organizací města a město Brno jako zřizovatel má povinnost fungování své organizace kontrolovat. Zásahy města, ať již  ze strany náměstkyně primátora města pro oblast kultury i samotné Rady města Brna, byly však vždy vedeny pouze snahou o kontrolu hospodaření, nakládání s finančními prostředky a také s ohledem na neklidnou personální atmosféru uvnitř divadla a kritiku práce ředitele divadla zevnitř i zvenčí divadla. Nikdy však se záměrem ovlivňovat a zasahovat do umělecké a programové činnosti divadla a jeho scén.

Obviňuje-li Daniel Dvořák vedení města z nechuti k zásadním systémovým řešením, vedoucím k zlepšení situace, pak toto obvinění není na místě. Je tomu totiž právě naopak.

Protože především v loňském i letošním roce přibývalo kritiky na jím vedené divadlo, na jeho hospodaření, necitlivé zásahy do jeho struktury ze strany vedení divadla i samotnou uměleckou úroveň některých jeho scén, dostal v loňském roce Daniel Dvořák šanci i manažerský úkol, aby chod divadla, jeho hospodaření i budoucí koncepční směřování zlepšil a napnuté vztahy uvnitř divadla uklidnil.

 „Protože jsme v rámci stávající brněnské koalice dospěli k závěru, že situace související s řízením Národního divadla je vážná, s ředitelem Dvořákem jsme se sešli a s našimi názory ho seznámili,“ uvedl předseda klubu zastupitelů ODS Libor Šťástka. „Jeho následná reakce i obviňování města prostřednictvím médií je pro nás zklamáním,“ dodal Šťástka.

„Pan ředitel Dvořák zodpovědně vyhodnotil situaci a rozhodl se tak, jak se rozhodl. Svoji výpověď doručil na personální oddělení MMB, osobně mi svůj krok bohužel nezdůvodnil,“ konstatovala náměstkyně primátora města pro oblast kultury Jana Bohuňovská. „V nadcházejícím konkurzu očekáváme od uchazečů na pozici ředitele NDB především představení jasné vize a koncepce budoucího směřování NDB, včetně hledání možných úspor v chodu samotného divadla,“ upřesnila Bohuňovská.

„Rozhodnutí ředitele Dvořáka odráží vývoj v divadle i v brněnském kulturním prostředí během poslední doby a my ho respektujeme,“ řekl předseda kulturní komise Rady města Brna Stanislav Michalík. „Věřím, že do  výběrového řízení na pozici nového ředitele se přihlásí co nejvíce uchazečů a my budeme mít možnost porovnat jejich představy kam divadlo vést,“ dodal Michalík.

Byť se s důvody, které v rámci své výpovědi Daniel Dvořák uvádí, nemůžeme ztotožnit, jeho krok odejít z Národního divadla v Brně vnímáme nicméně jako krok zodpovědný a správný. Za jeho pětiletou práci pro divadlo i město Brno mu děkujeme.

 

 

Mgr. Libor Šťástka

předseda Klubu ODS v ZMB

Štítky:
tisková zpráva