29. září 2012

Co považujete ve středních Čechách za nejpalčivější problém a jak ho navrhujete řešit?

Otázka deníku Právo pro kandidáta ODS na hejtmana Středočeského kraje Raduana Nwelatiho.

Bohužel se stále více ukazuje, že Středočeský kraj nebyl v uplynulých čtyřech letech "spravován", ale spíše "rabován"! To nejsou nářky opozice ani strašení lidí. Žebříčky nezávislých institucí ukazují, že ČSSD za pomoci KSČM přivedla Středočeský kraj do závažných finančních problémů. S celkovým zadlužením ve výši 116 % ročního rozpočtu se ocitl na černém seznamu po boku malých obcí, kterým může hrozit krach. Na jiném žebříčku se zase náš kraj ocitl na spolehlivě posledním místě v transparentnosti výběrových řízení. Každého ze Středočechů musí rozčilovat, že jeho peníze zaplacené na daních nepomáhaly modernizaci nemocnic, zkvalitňování škol či obnově silnic, ale plynuly velmi pravděpodobně do naditých kapes bývalého hejtmana Ratha a jeho kumpánů. 


Hlavním úkolem pro mě je zdravé hospodaření a poctivá správa kraje. Zdravé hospodaření nesmí znamenat jen škrty a úspory. Krajskými investicemi je potřeba podpořit rozvoj regionu. Ty investice ale musejí být smysluplné. Jak na to?

 

V Mladé Boleslavi jsme dokázali hospodařit tak, že bez velkého zadlužení jsme mohli město rozvíjet, investovat a zároveň zvládat své povinnosti. Šetříme cestou efektivních a přísných výběrových řízení. Omezujeme zbytečnou administrativu. Hledáme úspory v provozu. Na kraji chci nově zavést veřejně přístupné "rodné listy" všech zakázek a také rozklikávací rozpočet na internetu. Každý musí mít možnost kontrolovat, jak nakládáme se svěřenými prostředky. To je můj recept pro kraj. 


Pro velkou část Středočechů je také velkým každodenním problémem doprava. Kraj musí být aktivnější a musí více tlačit na stát, aby dokončil Pražský silniční okruh. Sám musí urychlit přípravu obchvatů měst a obcí. 


Pro další rozvoj regionu i jednodušší cestu za prací potřebujeme kvalitní silnice a potřebujeme kamiony dostat mimo centra obcí a měst. 

MUDr. Raduan Nwelati

kandidát na hejtmana Středočeského kraje
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor
krajský zastupitel