25. září 2012

Chci Středočeský kraj vrátit jeho obyvatelům

Vadí mi, že se v naší společnosti vytratila pokora a vytrácí se úcta k tradiční rodině, rodičům a ke starším lidem. Přál bych si, aby se lidé vrátili k osobnímu kontaktu. Navzájem si naslouchali a navzájem se dívali do očí, když spolu mluví. Protože když si budeme více povídat, bude se nám žít lépe. To je i princip, na kterém jsem založil své předvolební putování po středočeském regionu s názvem „Kampaň, která pomáhá“.

Když jsem zvažoval své další působení v komunální politice, Středočeský kraj mi přišel jako logické vyústění mé dosavadní šestileté práce primátora Mladé Boleslavi. Proti více či méně anonymnímu angažmá v poslanecké sněmovně, kde je člověk jedním z mnoha a možnosti nějak věci přímo ovlivnit jsou velmi omezené, je totiž komunální politika každodenním odrazem vaší práce s každodenní zpětnou vazbou s jasným vzkazem, zda svou práci děláte dobře, nebo ne. Její výsledky jsou za vámi přímo vidět, dostanete se více k tomu, přímo si pohovořit s lidmi o tom, co je trápí, a můžete pomoci jejich problémy a potřeby řešit.

Daří se nám plnit přání a potřeby občanů

Chci v krajském měřítku navázat na úspěchy, kterých jsme dosáhli v Mladé Boleslavi. Za těch šest let toho není zrovna málo.

Uskutečnili jsme řadu opatření, která měla přímý dopad na zlepšení života obyvatel města. Například zavedení bezplatného jízdného pro děti do 15 let, seniory nad 70 let a rodiče na mateřské dovolené, snížení poplatků za svoz komunálního odpadu a vybudování systému jeho třídění. Zamezili jsme kupčení s obecními byty a zprůhlednili jejich přidělování, omezili jsme působení heren na území města, otevřeli nízkoprahové centrum pro mládež a zavedli řadu nových sportovních a kulturních tradic a akcí.

Z investičních akcí mohu připomenout třeba nové koupaliště a další sportovně-rekreační areály, rekonstrukci některých sportovišť a stadionů, nová dětská hřiště, výstavbu a úpravu parkovišť, novou poštu, 4 nové mateřské školky, rekonstrukci řady komunikací, zřízení 1200 nových parkovacích míst, 2 parkovací domy a mnoho dalších staveb. Život ve městě pomáhá zlepšit i zavedení nového systému úklidu města, údržby zeleně a nového systému zimní údržby komunikací. Kvalitně jsme označili přechody pro chodce, špičkově vybavili hasiče a obnovili vozový park pro městskou hromadnou dopravu 16 novými autobusy.

Získali jsme do rozpočtu města více než miliardu korun z dotací. Díky tomu bylo možné realizovat projekty jako rekonstrukci Staroměstského náměstí, revitalizaci Nového parku a dalších prostor a ulic, zateplení 7. a 8. základní školy, výstavbu nového mostu do Čejetic a řadu dalších akcí.

V Mladé Boleslavi jsme realizovali mnoho dobrých věcí, teď nastal čas je udělat pro celý Středočeský kraj

Věřím, že i v měřítku kraje se dá pokračovat v podobné politice, jako je ta, kterou prosazuji při svém působení v Mladé Boleslavi. Slušnost, pracovitost a služba je to, co chci nabídnout. I v kraji je celá řada problémů, které čekají na řešení. Od zanedbaných budov škol zřizovaných krajem přes řešení efektivního systému veřejné dopravy, nekoncepčnost zdravotnictví nebo velké zadlužení regionu až po lepší komunikaci kraje se starosty měst a obcí i s ostatními občany. Chci, aby starostové i občané chápali kraj jako partnera, který jim naslouchá a snaží se jejich problémy řešit.

Vnímám kraj jako jedno obrovské město, kde musí vše správně fungovat. Zdravotnictví, sociální služby, doprava, školství a dostatek pracovních míst. Jedině tak se nám může žít ve Středočeském kraji lépe.

MUDr. Raduan Nwelati

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
primátor Mladé Boleslavi
krajský zastupitel