13. září 2012

Reakce na tiskovou konferenci Ministerstva práce a sociálních věcí k zavádění sKaret

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se dnes na tiskové konferenci pochlubilo úspěšně dokončenou pilotní fází zavádění sKaret, prostřednictvím kterých budou nově vypláceny sociální dávky. Prezentovaný počet vydaných karet a uskutečněných transakcí však nemění nic na faktu, že MPSV svým postupem a výkladem zákona ohýbá koaliční dohody.

Využívání platebních funkcí karty má být plně dobrovolné a ministerstvo by mělo zachovat dosavadní možnosti čerpání dávek v hotovosti, tedy poštovní poukázkou. Na tomto způsobu čerpání dávek jsou závislí zejména senioři a lidé s handicapem. Ministerstvo za tuto formu výplaty dávek zatím nepředstavilo odpovídající náhradu. Stejně tak není stále jasné, jak budou probíhat u postižených lidí, či seniorů výběry z bankomatů. Pravidelně se na mě obracejí desítky lidí, kteří kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou obsluhovat bankomat, nebo se dojezdová vzdálenost k němu počítá na desítky kilometrů. Výběr dávek by měl být z principu bezplatný a případné poplatky musí být jasně vymezeny v zákoně. I tak by měl stát zachovat alespoň jednu zcela bezplatnou cestu k výběru. 
 
Budu ráda, pokud pan ministr Drábek jednoznačně vyloučí, že postup MPSV při zavádění sKaret směřuje k tomu, aby se jejich prostřednictvím vyplácely v budoucnu také běžné důchody. Tomu už ODS jednou v rámci koalice zabránila. 
 
Lenka Kohoutová

členka vedení poslaneckého klubu PČR
předsedkyně podvýboru pro osoby se zdravotním postižením a sociálně potřebné PS PČR