24. srpna 2012

Restaurace není nemocnice

Kde se zákazy zastaví? Lidé jsou přece svéprávní, míní senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Vyslovil jste se proti zákazu kouření v restauracích. Proč? 

Nejvíc mi vadí šílenství se zákazem elektronických cigaret a kouření na předzahrádkách. Je třeba najít kompromis. Restaurace přece není nemocnice. Zrovna dnes jsem tu měl na návštěvě majitele zahrádky, který do ní investoval 250 tisíc korun a teď se bojí, že ho zákaz zničí. Maminky s kočárky mu tržbu neudělají. Poradil jsem mu, ať na nekuřáckou zahrádku dá vstupné deset korun, aby se mu vrátily peníze. 

Takže samotný zákaz v hospodách vám tolik nevadí? 

Jestli má pravdu doktorka Králíková (odbornice na odvykání kouření, pozn. red.), je třeba dát cigarety na černou listinu k heroinu. Ale pak se ukáže to pokrytectví, protože by to znamenalo minus 58 miliard, což si nemůžeme dovolit. EU přejmenovala podporu pěstování tabáku na podporu technických plodin, přitom je to stále to samé. 

Jak byste omezování řešil vy? 

Ve velkých provozovnách ať se prostory oddělí, ve vesnických hospodách nechť si to rozhodne majitel nebo místní. Je nesmysl, aby o tom rozhodoval parlament. Nejsem propagátorem kouření, ale ty zákazy se nikdy nezastaví. Co bude následovat, alkohol? Já vypiju jedno pivo za týden, ale nikomu neberu, když si jich dá pět denně. Lidé jsou svéprávní. Argumentuje se, že kouření škodí druhým. To ale alkohol ve větším množství také. Až zakážou elektronické cigarety, budu si dávat do fajfky františka a čekat, až mi zakážou i to. 

V Austrálii schválili jednotné krabičky. Co na to říkáte? 

Přesahuje to všechny meze. Kde jsou ochránci autorských práv a duševního vlastnictví? To je, jako by se na auta měly dávat fotky z nehod a nápisy Pozor, zabíjí. Na autě vám to přijde absurdní, na krabičce ne. 

Myslíte si, že zákaz projde sněmovnou? 

Je postaven co nejpřísněji. To je známá taktika – řekne se, že se daně zvýší o sto procent, ale nakonec to stačí o padesát. Takže se bude kouřit na zahrádkách, ale ne uvnitř. Kvůli EU nás ale tento i další zákazy neminou. 

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu