17. října 2011

V radě vládlo napětí

Bylo moudré odvolat radu vlády pro výzkum a vývoj? Jedním z nejskloňovanějších současných termínů je "konkurenceschopnost".

Na výdaje si musí naše země vydělat, a to v konkurenci s jinými zeměmi, georegiony. Významným předpokladem konkurenceschopnosti je podpora kvalitního vzdělávání, vědy, výzkumu a inovací.

I v současné obtížné ekonomické situaci je výzkum a vývoj naší prioritou a výdaje na něj jako na jedinou oblast stále rostou. Vláda schválila státní rozpočet na rok 2012, kde výdaje na vědu a výzkum opět navýšila. Překročily hranici 26,6 miliardy korun; včetně prostředků ze zdrojů EU dosahují 38,7 miliardy korun. Klademe velký důraz na efektivní využívání výsledků výzkumu a vývoje v praxi. Je jasné, že možnost komerčního uplatnění nemůže být u základního výzkumu hlavním motivem. To ovšem neznamená, že není nutné snahy o uplatnění výsledků vyvíjet nebo na ně dokonce vědomě rezignovat. O to důležitější je podporovat pouze ty obory, oblasti a týmy, které prokazatelně dosahují mezinárodní kvality. Musí například skončit praxe "jánabráchismu" při rozdělování grantů, která je bohužel v tomto prostředí velmi rozšířená.

Prostě nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit platit průměrnou nebo dokonce špatnou vědu. S tím souvisí mé rozhodnutí odvolat Radu pro výzkum, vývoj a inovace. Došlo k situaci, že ze stávající rady rezignovala nebo avizovala rezignaci pro nespokojenost s její prací polovina členů. Sám jsem s působením rady dlouhodobě nespokojen. Projevovalo se velmi silné a nefunkční napětí mezi zástupci jednotlivých institucí, především mezi zástupci Akademie věd, vysokých škol a průmyslové sféry. Rada se například nebyla schopna dohodnout na rozpočtu pro vědu, výzkum a inovace. Proto jsem za nejrozumnější řešení považoval vytvoření nové rady, přičemž řada jejích původních členů bude oslovena, aby v ní působila dál. 

Jmenování nové rady proběhne do konce října. Mým záměrem je, aby byla založena na renomovaných osobnostech vědeckého života, které budou hájit zájmy české vědy, nikoli partikulární zájmy institucí, které reprezentují.

RNDr. Petr Nečas

místopředseda oblastního sdružení
předseda strany
předseda vlády