16. července 2012

Žádný Don Pablo nejsem

Nabídku na post ministra spravedlnosti přijal místopředseda ODS Pavel Blažek bez řečí. Striktní požadavek TOP 09 na jmenování ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové do čela pražského vrchního zastupitelství pokládá za mimořádně nešťastný a kamarádit s pučistou Petrem Tluchořem rozhodně nepřestane.

Co říkáte na přezdívku Don Pablo Blažek? 

Don Pablo je přezdívka, kterou jsem nikdy na vlastní uši neslyšel. Až od vás. Podle mě ji v Brně nikdo nezná. Tipuji, že ji vymysleli čtyři lidé, jejichž jména se mi nechce ani vyslovovat a kteří neustále píší na internet různé nesmysly nejenom o mně, ale o každém Brňanovi, který to na rozdíl od nich někam dotáhl. Žádný Don Pablo nejsem. 

Vy jste to dotáhl až do vlády, ale pouze díky tomu, že se odporoučel Jiří Pospíšil. Jak jste se dozvěděl o jeho odvolání? 

Byla to překvapivá zpráva pro celou ODS včetně mě. Já osobně jsem se ji dozvěděl z rozhlasu. 

Co vám v tu chvíli proběhlo hlavou jako první? 

Okamžitě jsem se podíval, jakou stanici poslouchám. Jestli nejde o dezinformaci. Pak jsem zjistil, že mám naladěný Radiožurnál, takže mi bylo jasné, že je to pravda. Poté jsem se hned spojil formou SMS zprávy s Petrem Nečasem. 

Uvěřil jste Nečasovým argumentům, že Pospíšil jako špatný hospodář nechtěl na spravedlnosti šetřit, že manažersky selhal? 

Připadaly mi důvěryhodné, protože já slova premiéra z ODS nikdy, a to ani vnitřně, nezpochybňuji. 

Kdy jste od ministerského předsedy dostal nabídku stát se ministrem? 

Petr Nečas mě pozval v následujících dnech do Prahy. Proběhla mezi námi diskuse a na jejím základě mi bylo navrženo, abych přijal post ministra spravedlnosti. A já jsem ho přijal. 

Řekl jste Nečasovi rovnou Jdu do toho, anebo jste si vzal čas na rozmyšlenou? 

Ono toho času mnoho nebylo. A vzhledem k tomu, že takováto nabídka se nenaskytne každý den, tak jsme si už v průběhu rozhovoru řekli, že do toho jdu. 

Ptal se vás tehdy premiér, jaký máte názor na ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou? 

Ono to bylo jinak. Já se ptal, jestli v případě, že funkci přijmu, mám nějaké politické zadání jdoucí nad rámec vládního prohlášení. Odpověď byla, že žádné takové zadání nemám, a že pokud jde o personální otázky, a to nejenom na ministerstvu, ale i ve strukturách, které ministerstvo spravuje nebo spoluspravuje, mám volnou ruku. 

Prezident Václav Klaus vás během jmenovací ceremonie vyzval: Zabraňte politizaci resortu. Co tím myslel?
 

Měl by to správně říct Václav Klaus. Ale když se ptáte mě, je třeba doplnit, že v následující větě pan prezident zmínil, že politické souboje se mají odehrávat v parlamentu, nikoli v justičních palácích. Podle mého názoru to myslel tak, že situace ve státním zastupitelství se nadměrně medializuje, že mediální souboje mezi sebou často nevedou politici, nýbrž státní zástupci a že je potřeba tomuto trendu zabránit a vrátit se do normálních kolejí. Soudím, že v parlamentu a v médiích mají vystupovat především politici se svými stanovisky a názory. 

Vzápětí poté jste naopak vy nekompromisně prohlásil, že nejvyšší žalobce Pavel Zeman je vaším podřízeným, dokonce podřazeným, zatímco experti tvrdí, že zákon o nadřazenosti ministra nejvyššímu žalobci nehovoří. Má moc soudní podléhat moci výkonné? 

Státní zastupitelství je podle ústavy součástí moci výkonné. Je součástí vládní agendy. To znamená, že státní zastupitelství jako instituce je v některých věcech podřízeno ministerstvu. Nejde o to, že je Pavel Zeman či jiný státní zástupce podřízen mně, ale že úřad jako takový je podřízen ministerstvu v mnoha správních činnostech vyjma například otázek jmenování funkcionářů a vyjma konkrétních řízení v trestní oblasti nebo jakékoli jiné oblasti, které aktuálně vede. Ale vztah nadřízenosti a podřízenosti tu samozřejmě je, neboť odpovědnost vůči sněmovně za výkon této součásti výkonné moci nese vláda, nikoli nepřímo státní zastupitelství. 

Ale co kdyby byl ministrem spravedlnosti nějaký takový Reinhard Heydrich? 

Chápu, na co narážíte. (Blažek při uvedení na ministerstvo ve vztahu k Nejvyššímu státnímu zastupitelství řekl: "Když se stane šéfem tohoto úřadu, a budu teď velmi krutý a omlouvám se veřejnosti, nějaký takový Reinhard Heydrich, tak může na státní zastupitelství bez dalšího jmenovat kohokoli." Pozn. red.) To byl výrok, který mně, pokud jde o jeho vhodnost či nevhodnost, vytkl premiér ihned po tiskové konferenci. Ale přátelsky. Ano, mohl jsem použít jiné přirovnání než příklad nacistů. Na straně druhé je pravda, že jestliže některými příklady nešokujete, tak si jich málokdo všimne. 

Zeman, s nímž jste se setkal minulé pondělí, na Bradáčové jako pražské vrchní státní zástupkyni nekompromisně trvá. Čím argumentuje? 

Na svém návrhu skutečně trvá. O paní doktorce hovoří z odborného hlediska tak, že z jemu známých státních zástupců je pro tento post nejvhodnější. 

Padli jste si s nejvyšším žalobcem do oka? 

Myslím, že po odborné stránce ano. Po lidské teprve uvidíme. Ale já jsem z té schůzky špatný dojem rozhodně neměl. 

Minulý čtvrtek jste se setkal i s Bradáčovou. Jaký dojem ve vás zanechala ona?
 

Bylo to mé první setkání s ní. Zapůsobila na mě jako profesionálka. 

Z kolika procent jste nyní rozhodnut ji jmenovat, z kolika ne? 

Na tuto otázku neodpovím z principiálních důvodů. Myslím, že je správné, aby politik nesl odpovědnost za rozhodnutí, nikoli za řízení, jak k rozhodnutí dospěl. A nepovažuji za vhodné, abych v průběhu tohoto řízení do doby, než je ukončeno, se k němu jakkoli vyjadřoval. A dokonce bych ta procenta v sobě nedokázal opravdu odhadnout. 

Kdy rozhodnete? Teď už ale konkrétně. 

Mohu prozradit, že nejvyšší státní zástupce řekl určitou lhůtu, do které by si představoval, že by jmenování bylo vhodné. Uvažuji, že bych v této době rozhodnout mohl, ale myslím si, že by nebylo správné, abych rozhovor s doktorem Zemanem zveřejňoval. 

Proč lhůtu nechcete zveřejnit? 

Nechci to dělat. Byl to osobní rozhovor mezi představiteli významných státních institucí a nemyslím, že je vhodné ho zveřejňovat. 

Tak jinak. V ODS zazněly hlasy, třeba ústy místopředsedkyně Miroslavy Němcové, že Bradáčovou určitě jmenovat máte. Berete je v potaz? 

Výroky jakýchkoli politiků, které se zastávají doktorky Bradáčové, jí škodí více, než si tito politici uvědomují. V potaz je brát nebudu, neboť ani nesmím. 

Ptám se, protože jako logický důvod Pospíšilova nuceného odchodu se nejeví manažerské selhání, nýbrž fakt, že chtěl navzdory Nečasovi za odvolaného Vlastimila Rampulu v nejbližších dnech uvést do funkce právě Bradáčovou. A když ji nejmenujete, tento argument se potvrdí. Hovořil jste o tom s Nečasem? 

Hovořil. Pan premiér zopakoval, že o tom, že návrh na jmenování doktorky Bradáčové leží na ministerstvu, nevěděl. A já nemám důvod mu nevěřit. 

Bylo odvolání Rampuly ku prospěchu veřejnosti?
 

Jestliže bude znamenat ukončení nesmyslných a na hranici zákona prováděných soubojů uvnitř soustavy státního zastupitelství, tak ano, bylo. 

Proč Nečas Bradáčovou v Praze tolik nechce?
 

Nevím, kde se objevil tento jeho výrok. 

On se neobjevil. 

Mně takovouto věc nikdy neřekl. A myslím, že tomu tak vůbec není. Premiér vše nechává na odpovědnosti ministra spravedlnosti. 

Co vím, Nečasovi je proti srsti, dělá-li někdo kariéru přes média. A Bradáčovou přece proslavila medializovaná kauza Rath. 

Takto jsem jeho slova nezaznamenal. Je potřeba ptát se jeho. 

Byl striktní požadavek TOP 09 na jmenování Bradáčové ryze účelový, aby věc zpolitizoval? Jinak řečeno: Bradáčová pak jmenována být nemůže a kauza letounů CASA, potažmo exministryně obrany Vlasty Parkanové, se nedošetří řádně. 

Pravda je taková, že někteří představitelé TOP 09 někdy častěji běží do médií, než si rozmyslí, co říkají. A tyto výroky byly opravdu - zdůrazňuji - mimořádně neuvážené. 

V případě povýšení Bradáčové by v Praze mohl vzniknout nový úřad pro vyšetřování těch nejsložitějších kauz typu pandury. Nemá ODS strach, že by případy byly vyšetřovány, aniž nad nimi měla kontrolu? 

Nemyslím, že má kdokoli kontrolu dnes. Pokud jde o hodnocení mé činnosti na ministerstvu, v ODS bude probíhat. A samozřejmě budu-li ji vykonávat špatně, tak budu spravedlivě odvolán. 

Co vás zatím nejvíce v nové funkci překvapilo?
 

Na ministerské funkci je nádherné, kolik máte najednou kamarádů. 

Pospíšil se po odchodu neopomněl pochválit, že vám přenechává resort s minimem dluhu. 

Pokud jde o proces legislativní, ten opravdu běží, jak má. A teď jde jenom o to, jestli nový ministr nasměruje politiku úřadu ještě trošku jiným směrem než jeho předchůdce. A ty směry jsou v zásadě dva. Jedna věc bude větší zájem o vězeňství, protože jde o nutnou záležitost, a potom mám odlišné pohledy na povahu některých institucí, jako jsou třeba soudy a státní zástupci. 

Podle původního rozpočtu mělo letos do vězeňství putovat kolem sedmi miliard. O miliardu méně než před dvěma lety. Kabinet vzal na vědomí posílení o 700 milionů. V Česku máme 36 věznic včetně detenčních ústavů. Mnohé překračují kapacitu. Vy chcete jejich počet snižovat? 

Chci měnit strukturu a druhy věznic. 

Jak? 

Možná by stačily dva druhy věznic. Když to zjednoduším, tak ty s hodně zvýšenou ostrahou a ty s menší ostrahou, přičemž věznice s lehčím režimem by byly ještě vnitřně rozděleny do různých kategorií podle toho, k jakému výkonu trestu byli pachatelé odsouzeni, což přinese jednak zjednodušení administrativy, avšak odpadnou i logistické náklady, například na převozy vězňů. 

Počítáte s institutem domácího vězení a s elektronickými náramky? 

Ano. Rádi bychom připravili a vypsali tendr. Elektronické náramky nejsou vůbec špatný nápad. Jen potřebujeme, aby se - a k tomu já nemám vůbec žádné kompetence - změnila rozhodovací pravomoc soudů a aby byly tyto tresty více ukládány. 

Na kolik příprava systému vyjde? 

Vše budu přesně analyzovat na nejbližší poradě s náměstkem Danielem Volákem, který je teď na dovolené, a s panem generálním ředitelem vězeňské služby (Jiřím Treglerem, pozn. red.). 

Máte už v rukou nějakou analýzu? 

Co jsem se zatím ptal, tak výběrové řízení na takzvané náramky by mohlo stát kolem 25 milionů korun. 

Jaké změny v legislativě plánujete? 

Jsou to jednak některé, ale nepříliš významné aspekty zákona o soudech a soudcích, což si myslím, že je pro veřejnost nezajímavé, protože jde o úplně technické detaily. 

Zajímá mě nový zákon o státním zastupitelství. 

Jiná otázka je skutečně debata o soustavě státního zastupitelství a o novém zákonu o státním zastupitelství. Souhlasím s tím, aby byl nový zákon přijat, nicméně bych byl rád, aby byl více vyvážený. To znamená, aby státní zástupci, kteří mají dostat větší pravomoci, měli také větší odpovědnost, a to ve všech typech činností. A možná je otázkou, jestli i některé činnosti, které v zákonu plánovány nejsou, není možné k těmto přidat. Jde třeba o posílení ochrany dětí a žen před násilníky. 

Nečas vám před dvěma lety vyjádřil nedůvěru v souvislosti s vaším působením v dozorčí radě Lesů ČR, odkud vás odvolal. Vy mu po tom všem důvěřujete? 

Musím vyvrátit mediální mýtus, že jsem byl odvolán. Z Lesů ČR jsem odstoupil sám. Tehdejšímu ministru Ivanu Fuksovi jsem totiž rezignaci podal dříve, než Petr Nečas mluvil o mém odvolání, neboť o tom, že odcházím sám z úplně jiných důvodů, nevěděl. Ale důvěru v něj mám. 

V
 ODS jste se držel v ústraní. Byl jste panem Neviditelným, pokud jste zrovna nevyzýval k bližší spolupráci s ČSSD jako v době loňské vládní krize. Říkal jste, že v Brně se vám podařilo najít se socialisty partnerský vztah. Budete ho hledat i na vládní úrovni? 

V žádném případě. Tehdy probíhala politická krize. A já jsem pouze vyzýval, aby se probírala i s ČSSD, tedy nejen na koaliční úrovni, neboť o Věcech veřejných jsem si už tehdy myslel své. 

Nečas zkrotil střední Čechy dosazením loajálního Petra Bendla na zemědělství, jako přes kopírák obsadil průmysl Martinem Kubou a odvoláním Pospíšila potlačil OE alespoň naoko OE buňku plzeňského odporu. Vaším jmenováním logicky získá před podzimním kongresem jižní Moravu. Nejde tudíž jenom o taktiku? 

Petr Nečas měl na jižní Moravě - nepoužiji zaručenou, ale slovo přirozenou -podporu vždycky. Z tohoto hlediska získal to, co již měl. 

Proč by vás tedy jmenoval? Vždyť mu leží v žaludku váš dobrý přítel
 Petr Tluchoř. 

Petr Nečas není žádný diktátor. My jsme hovořili o mých vztazích s Petrem Tluchořem jednou či dvakrát. A já jsem pouze říkal, že s Petrem rád mluvívám, nicméně že politicky máme často různé názory. Ale to neznamená, že bychom se neměli bavit. Za další, já jsem zvyklý z celé své činnosti v ODS nerozlišovat lidi podle toho, jestli mají aktuálně dobrý či špatný vztah s nějakým vedením, ale podle toho, jestli si s někým mám co říct, nebo nemám. A s Petrem Tluchořem je si co říct, protože jde o inteligentního člověka, jenž se pouze z důvodů, které nejsou ani mně dodnes úplně známy, rozešel s politickou linií Petra Nečase a neobhájil post předsedy klubu. Ale opakuji, to neznamená, že když někdo není předsedou klubu, že s ním nebudu hovořit. Hovoříváme spolu, ale ne příliš často, neboť nemáme příležitost. 

Tluchoř se jen rozešel s Nečasovou politickou linií? Vždyť plánoval proti Nečasovi za pomoci Kristýny Kočí brutální puč. 

O plánování stranických pučů jsem tehdy nevěděl vůbec nic a nevím toho ani dnes o mnoho víc. Museli by vám o tom říct ti, kteří o pučích hovoří. A to já jsem nebyl nikdy. 

Stal se v
 ODS Nečas po odvolání nepohodlných ministrů kmotrem kmotrů? 

Jednak odmítám slovo kmotr. To je nálepka. A ze své dosavadní činnosti v ODS neznám žádný případ, kdyby mně nějaký člověk, který není v oficiálních strukturách strany, říkal, co mám, nebo nemám dělat. Kmotr kmotrů je nespravedlivá nálepka. 

Stále byste rád viděl Václava Klause v roli šéfa ODS? 

Kdysi jsem reagoval na dotaz, zdali si dokážu představit Václava Klause v čele občanských demokratů. Říkal jsem, že dokážu. Ale v tuto chvíli máme předsedu, který má mandát kongresu. A jestli váš dotaz zní tak, jestli připravuji nějakou změnu, tak nepřipravuji. 

Budete kandidovat v prosinci opět na post místopředsedy? 

Záleží na názoru jižní Moravy a ostatních regionů. 

Chtěl byste se jednou stát předsedou? 

Máme předsedu. A já bych byl rád, kdyby jím ještě zůstal. U všech funkcí platí "chtít a být chtěn". A momentálně být předsedou ani nechci, ani nejsem chtěn. 

Minulou středu byla vydána k trestnímu stíhání dnes již bývalá místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová. Jak byste hlasoval, kdybyste byl poslancem? 

Kdyby - chyby. 

Co míníte o telefonátech ministra financí Miroslava Kalouska nejen policejnímu prezidentovi Petru Lessymu, ale i vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi ve věci vyšetřování nákupu letounů CASA? 

To, co všichni ostatní čtenáři novin. Ale vadí mi, že se stalo zvykem řešit vše mediálně, a ne v příslušných řízeních. 

Pokud by jim Kalousek vyhrožoval, měl by odejít z funkce? 

Jestliže by jim vyhrožoval, byl by to velice vážný problém, který by premiér musel řešit. Ale jestli odvoláním, to bych za něho nechtěl říkat, protože u nás v tomto rozhoduje on. 

Další velká kauza, spjatá s doktorkou Bradáčovou, se týká někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Má být ve vazbě, anebo vyšetřován na svobodě?

Neznám konkrétní aspekty toho případu a doufám, že to není tak, že je ve vazbě neoprávněně nebo bezdůvodně. 

Jak je podle vás možné, že se na veřejnosti, respektive v médiích, objevily části odposlechů, které pořizovali policisté?
 

Je to jedna z debat, které vedu s doktorem Zemanem s tím, že tato praxe musí skončit, protože je velice nebezpečná. Nerad poslouchám v médiích výmluvy, že odposlechy neunikly ani od policie, ani od státních zástupců, ani od advokátů. Od někoho uniknout musely. Udělám maximum pro to, aby se tyto věci nemohly opakovat. 

Kdyby odposlechy unikly ze státního zastupitelství, nešlo by o ovlivňování svědků? 

Jednak jde o ovlivňování svědků, nicméně já zde vidím ještě druhý aspekt, který je mnohem horší. Každý, kdo je obviněn z nějakého trestného činu, se dostává do souboje se státním aparátem a ten souboj už sám o sobě není rovný s rovným, což je v pořádku. Ale nevím, proč by ještě státní zástupci a policisté museli proti takovýmto jedincům poštvávat veřejnost, aby byla jejich pozice ještě silnější. Není správné, že někdo páchá trestné činy. To nehájím. Hájím ale jeho právo na spravedlivý proces, do čehož zahrnuji i to, aby stát neorganizoval nebo nepodněcoval ještě nějaké štvanice proti konkrétnímu člověku. 

Nastoupil jste do úřadu ve chvíli, kdy došlo k úmrtí OE ať už náhodnému, nebo úmyslnému OE ostravského soudce Miloslava Studničky. Zasáhlo vás? 

Zasáhlo. A nechť to nevyzní podivně, ale byl jsem druhý den v uvozovkách rád, že nebyl usmrcen násilně. 

To přece ještě s jistotou říct nemůžete. 

Podle informací, které zatím mám, se policie spíše kloní k tomu, že šlo o jinou událost než o zabití člověka člověkem. 

Nicméně pokud by šlo o úmyslné zabití, tak by mohlo způsobit paniku mezi soudci. Jak byste v případě vraždy související s prací soudce reagoval? 

Myslím, že je obecně potřeba zapracovat na tom, aby osobní údaje o veřejně činných osobách nebyly tak dostupné, jako jsou dnes. Aby každý, kdo si chce v uvozovkách najít svého soudce, státního zástupce nebo policistu, to měl minimálně značně ztížené. 

Vaše manželka dostávala od roku 2002, kdy jste začal působit jako radní Brna-střed, od úřadu této městské části zakázky na exekuce. Jak vysvětlíte, že během sedmi let získala přibližně 90 procent všech zakázek, za které inkasovala 1,9 milionu korun? 

O střet zájmů jít nemohlo, rozhodoval úřad. Já jsem byl součástí samosprávy. Nikdy jsem se nezúčastnil žádného rozhodování v této otázce. Nikdy jsem neovlivnil ani jednoho úředníka v této záležitosti. Je to věc stará mnoho let, kdy se teprve činnost soudních exekutorů rozvíjela. A veškeré informace jsou dávno na stránkách úřadu. Jsou veřejně dostupné. A kdyby se stalo cokoli nelegálního či jinak zpochybnitelného, tak by se to už dávno řešilo. Každá věc se vždycky jeví tak, jak ji popíšete. Takže teď, když jsem se stal ministrem, samozřejmě ti, co mě nemají rádi - a tací jsou - to popisují určitým způsobem. Ale nejpodstatnější je, že já jsem nikdy o těchto zakázkách nerozhodoval. 

(Autor: Marek Přibil)

JUDr. Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
člen místní rady
místopředseda strany
předseda oblastního sdružení
neuvolněný radní statutárního města